Sahte Doktor Balıklar İş Başında - Son Dakika
Güncel

Sahte Doktor Balıklar İş Başında

Sahte Doktor Balıklar İş Başında

Termal sularda ve derelerde yetişen, başta sedef olmak üzere birçok cilt hastalığına iyi geldiği ileri sürülen garrafura cinsi 'doktor balıklarö memleket değiştirdi.

15.06.2011 16:20

Sivas'ın Kangal İlçesi'nin Kavak Köyü'ndeki termal sularda ve derelerde yetişen, başta sedef olmak üzere birçok cilt hastalığına iyi geldiği ileri sürülen garrafura cinsi 'doktor balıklarö memleket değiştirdi. Özellikle, turizm bölgelerinde giderek daha yaygın şekilde kullanılmaya başlanan balıkların genleriyle oynanıyor ve Uzakdoğu ülkelerindeki firmalardan tanesi 6 liraya ithal ediliyor. 'Çakmaö balıkların aslı gibi cilt hastalıklarına iyi gelmediği, ayak masajı ve pedikür görevi yerine getirdikleri belirtildi.

Kavak'taki termallerin 37 derece sıcaklıktaki sularında yaşayan halk arasında 'doktorö olarak adlandırılan balıklar, turizm bölgelerinde moda oldu. Otellere kurulan akvaryumlara konulan 3-4 santimetre uzunluğundaki minik doktorlar, turistlere de şifa dağıtmaya başladı. Muğla Marmaris'teki bir otel de turistlerin ilgisini çekebilmek için tesisin hamam bölümüne iki akvaryumun içine de doktor balıklar koydu.

Turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaşan balıkları, Singapur, Endenozya ve Tayland'dan Türkiye'ye getiren distibiratör firma Garrarufa'nın Genel Müdürü Hasan Sever, Antalya'da 100'den fazla, Muğla'da ise 10 kadar otele sattıkları doktor balıkların memleket değiştirme hikayesini şöşye anlattı:

'20 yıl kadar önce uluslararası bir girişimci, Sivas'tan aldıkları garra rufaları, Uzakdoğu'da çoğaltıp üretmeye başladı. Genleriyle oynayıp değişik su ortamlarında yaşaması sağlandı. Daha sonra da dünyanın dört köşesine satmaya başladı. Günümüzde, bu iş giderek yaygınlaştı. Biz de Singapur, Endenozya ve Tayland'dan ithal edip, ülkemizin yanı sıra İtalya, Hollanda, İspanya ve Portekiz'e pazarlıyoruz. Bu işin sadece bizim tekelimzde olmadığını düşünürsek, Sivas'ın meşhur doktor balıkları artık tüm dünya sularında diyebilirizö dedi.

Sivas'I TAVSİYE EDİYORUZ

Uzakdoğu'dan gelen balıkların, insan üzerinde Sivas'taki türdaşlarıyla aynı etki bırakmadığının altını çizen Seven, 'Şirketimizin prensibi olarak, balıklar aracılığıyla şifa bulmak isteyenlere Sivas'a gitmelerini öneriyoruz. Çünkü balıkların aslı orada olduğu gibi, Sivas'ta bu işler uzman doktorlar gözetiminde gerçekleştiriliyor. İthal balıkların ise sadece ayak masajı ve pedikür görevi gördüğünü söyleyebilirizö diye konuştu.

Seven yurtdışından tanesini 6 liraya aldıkları balıkları 6, 5 liraya pazarladıklarını da sözlerine ekledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sahte Doktor Balıklar İş Başında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement