Sakaryalı Kırım Türkleri'nden Rusya Federasyonu'na Tepki - Son Dakika
Güncel

Sakaryalı Kırım Türkleri'nden Rusya Federasyonu'na Tepki

"Atalarımızın mirasi olan 'Hansaray'ı korumak ve sahip Atalarımızın mirası olan 'Hansaray'ı korumak ve sahip çıkmak geleceğimize olan borcumuzdur."

22.01.2018 16:03

İşgal altındaki Kırım'da bulunan Ata Mirası "Hansaray" restorasyon çalışması adı altında içerisindeki tarihle birlikte yok edilmekle karşı karşıya. Yüzyıllardır Kırım Hanlığı'nın en önemli sembollerinden biri olarak bilinen ve dünya mirasları listesinde yer alan Hansaray bugün zor günler geçiriyor. Türkiye'mizde bulunan STK lar, Vakıflar ve Kırım Türkü Tatarlar bu duruma büyük tepki gösterdiler gerek Türkiye gerekse uluslararası platformlarda bu duruma dikkat çekti. Çok geç olmadan kamuoyu oluşturularak ivedi bir şekilde gerekli girişimlerin yapılması gerektiğini altını çizen Sakaryalı Kirim Türkleri; tüm Türk halkının desteklerini beklediklerini söyledi.

HANSARAY'DA RESTORASYON MU, YIKIM MI?

"Kırım Tatar Türklerinin gözdesi Hansaray'ın restorasyonu uluslararası normlara uygun ve kamuoyundan saklanmamak kaydıyla yapılmalıdır" diyen Sakarya Kırımlı Türkler Derneği adına Dernek Başkanı Vefa Coşkun; "Son günlerde Kırım Tatar Türklüğünün ve Türk Tatar saray mimarisinin en önemli eserlerinden biri olarak bilinen Kırım Bahçesaray'daki Hansaray'da Rusya Federasyonu tarafından yapılmakta olan restorasyon çalışmaları hakkındaki haberler Avrupa Kırım Tatar Türklüğünde de endişe verecek bir durum arz etmektedir. Hansaray'da yapılan restorasyon çalışmalarında uluslararası restorasyon normlarına uyulmadığı, Hansaray'da büyük bir tahribat yapıldığı gerek sosyal Medya'da gerekse bazı kuruluşların bildirilerinde vurgulanmaktadır. Fakat iddia edilen ve restorasyona tabi tutulan tahribatın yeni oluşmadığı, Ukrayna yönetimi zamanında da dile getirildiği halde gerekli müdahalenin ve ihtimamın gösterilmediği gerçeği de gözlerden uzak tutulmamalıdır. SSCB zamanında, bilhassa Stalin döneminde dahi yıkılmayan Hansaray'ın bugünün her türlü haberleşme araçlarının olduğu ve kamuoyundan hiç bir gerçeğin saklanamadığı bir devirde yıkılması iddialarının da gerçeği yansıttığı söylenemez. Rusya Federasyonu devlet başkanı Putin'in desteği ve nezaretinde yapıldığı iddia edilen restorasyon çalışmaları hakkındaki iddialar endişe uyandırdığı kadar bir algı operasyonu görüntüsü de arz etmektedir. Yapılan restorasyonda uluslararası normlara uyulmaması Hansaray gibi güzide bir tarihi yapının UNESCO'nun ''Dünya kültür mirası'' listesine girmesini önlemeye yönelik olması kadar 2. Dünya Savaşından sonra Kırım'a hakim olan Ukrayna yönetiminin Kırım'da bulunduğu sürede bu konuda bir çalışma yapmadığının bariz bir belirtisidir. Bir Kırım haber ajansının 15 Ekim 2015' te yaptığı '' Bahçesaray'da Kırım Tatar mimari anıtı yıkılma tehlikesi altında'' başlığı ile verilen haberde; Büyük Han Camii'nin çatısının her an yıkılabilir durumda olduğu, damının aktığı, ziyaret için kapalı olan Hansaray'ın ikinci katının durumunun ise içler acısı olduğu belirtilmekte ve problemin finansman olmamasında, Han Camii'nin, tüm saray kompleksinin olduğu gibi tarihi anıt olması nedeniyle çatının onarımı da restorasyon sayıldığı için özel izinler gerektiği'' belirtilmektedir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Sakaryalı Kırım Türkleri'nden Rusya Federasyonu'na Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement