Samsun İl Sağlık Müdürü: Kanser Erken Teşhisle Bütünüyle Tedavi Edilebilir - Son Dakika
Güncel

Samsun İl Sağlık Müdürü: Kanser Erken Teşhisle Bütünüyle Tedavi Edilebilir

Samsun İl Sağlık Müdürü: Kanser Erken Teşhisle Bütünüyle Tedavi Edilebilir

Samsun İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, kanserden korunmak kadar önemli olan bir diğer kavramın da erken tanı olduğunu belirterek, "Toplumdaki alışılagelmiş kanaatin tersine erken teşhis konduğu takdirde kanser bütünüyle tedavi edilebilir bir hastalıktır" dedi.

03.04.2015 11:15

Samsun İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, kanserden korunmak kadar önemli olan bir diğer kavramın da erken tanı olduğunu belirterek, "Toplumdaki alışılagelmiş kanaatin tersine erken teşhis konduğu takdirde kanser bütünüyle tedavi edilebilir bir hastalıktır" dedi.

Samsun İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle açıklama yaptı. Köksal açıklamasında kanserden korunma yolları ve erken teşhis konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu. Kanserin vücuttaki dokulardan birine ait bir veya birkaç hücrenin normal özelliklerinin dışında bir değişim göstermesi ve kontrolsüz çoğalması ile meydana gelen bir hastalık olduğunu belirterek, "Çağımızın en önemli hastalıklarından biridir ve tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Kansere bağlı ölümlerin çoğu bu kontrolsüz çoğalan hücre topluluklarının hayati organlarda oluşturduğu hasarlar ve fonksiyon bozuklukları sonucu geliştiğinden, hastalığın erken dönemde yakalanarak tedavi edilmesi hayati önem taşımaktadır" diye konuştu.

Köksal, kansere yakalanmada risk faktörlerinin bulunduğunu söyleyerek "Biyolojik risk faktörleri; yaş, cinsiyet ve ırk gibi fiziksel özelliklerdir. Fiziksel ve biyolojik özelliklerin, kanser için risk faktörü olup olmayacağı, kanserin tipine bağlıdır. Yaşadığınız ya da çalıştığınız çevre koşulları kanser gelişimi için risk faktörü olabilir. Hava kirliliği, UV radyasyon, sigaraya maruz kalma çevresel risk faktörlerindendir. Genetik Risk Faktörleri, aileden kalıtımsal olarak geçen genlerle ilişkilidir. Sigara içmek, diyet, egzersiz ve alkol tüketimi gibi değiştirebileceğiniz risk faktörleridir. Sigarayı bırakmak veya düzenli egzersizlerle kansere yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz" şeklinde konuştu.

Kanserden korunmanın kanserin tedavisinden daha önemli bir husus olduğunu dile getiren İl sağlık Müdürü Yusuf Köksal, "Korunmada, başta sigara ve alkol olmak üzere, kanser yapıcı çevresel etkenlerden uzak durmak önemlidir. Bunun dışında düzenli spor yapmak, aşırı güneş ışığından sakınmak, özellikle meyve ve sebze ağırlıklı uygun bir diyet uygulamak ve doğal gıdalarla beslenmek kanser sıklığını azaltabilir. Kanserin temel tedavi yöntemleri arasında cerrahi tedavi, kemoterapi, radyasyon tedavisi ve hormonoterapi gelmektedir. Tedavide yapılan tüm gelişmelere karşın kanser halen ölümcül bir hastalık olarak ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer almaya devam etmektedir" diye konuştu.

Köksal açıklamasını şöyle tamamladı: "Bu noktada kanserin tedavisinden daha önemli bir noktaya dikkat çekmek önemlidir; bu da kanserden korunma ve erken teşhistir. En az kanserden korunma kadar önemli olan bir diğer kavram erken tanıdır. Toplumdaki alışılagelmiş kanaatin tersine erken teşhis konduğu takdirde kanser bütünüyle tedavi edilebilir bir hastalıktır. Birkaç istisna dışında hemen hemen bütün kanser türlerinde hastalığın erken dönemde yakalanması yarar sağlamaktadır. Günümüzde tanı yöntemlerindeki gelişmelerin artması birçok kanser türünün daha erken evredeyken yakalamasına olanak tanımaktadır. Kanser önlenebilir bir hastalıktır. Erken teşhis hayat kurtarıcıdır." - Samsun

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Samsun İl Sağlık Müdürü: Kanser Erken Teşhisle Bütünüyle Tedavi Edilebilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement