"Sanatta Özelleştirme Dil Sürçmesi Olmalı" - Son Dakika
Güncel

"Sanatta Özelleştirme Dil Sürçmesi Olmalı"

"Sanatta Özelleştirme Dil Sürçmesi Olmalı"

İKSV'nin Genel Müdürü Görgün Taner, devlet ve şehir tiyatrolarıyla ilgili özelleştirme tartışmasını değerlendirdi.

04.06.2012 16:51

Taner, "Bence özelleştirme yanlış kullanılmış bir kelime. Bence o özerkleştirme olmalı. Özelleştirmenin herhangi bir sanat dalıyla alakası yok. Ben bunun dil sürçmesi olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

A Haber'de yayınlanan Selin Ongun'un sunduğu "Bi Sormak Lazım" programına katılan Görgün Taner, 40. yılını kutlayan İKSV ile ilgili olarak devletten destek aldıklarını belirtti, "Kamudan aldığımız destek bütçemizin yüzde 4'ü olarak bütçeledik. Yerel yönetimden reklam ve kültürel mekan desteği alıyoruz." dedi.

"KONSER SALONUNUN OLMAMASI İSTANBUL İÇİN AYIP"

"İKSV olarak yurtdışından önemli gruplarla anlaşmalar yapıyoruz. Ama maalesef İstanbul'un son üç yıldır konser salonu yok. Umut ediyorum bu sene başına kadar AKM yeniden açılacak ve artık sonunda bir salona kavuşacağız. Çünkü şu anda etkinlikleri üç kongre salonunda yapıyoruz. Çünkü Cemal Reşit Rey bu tip organizasyonlar için yeterli değil. Ünlü gruplar orkestra salonlarına bakıyorlar. Biz kongre salonlarını gösterebiliyoruz. Konser salonu gelecek sene bitecek diyoruz. Bu İstanbul için bir ayıp olarak nitelendirmek lazım."

"SANATTA ÖZELLEŞTİRME DİL SÜRÇMESİ OLMASI"

"Bence özelleştirme yanlış kullanılmış bir kelime. Bence o özerkleştirme olmalı. Özelleştirme herhangi bir sanat dalıyla alakası yok. Ben bunun dil sürçmesi olduğunu düşünüyorum."

"DEVLET – SANAT İLİŞKİSİ ANAYASA GİBİ TARTIŞILMALI"

"Konu sadece bence devlet ya da şehir tiyatroları değil. Asıl konu devletin sanatın nasıl olması gerektiğinin bir masaya oturup ilgili aktörlerle konuşulması. Anayasa tartışmaları için yapılan bir yöntem var. Komisyon kuruldu. Bu tartışılacak. Bu bir süreç. Devletin sanatla olan ilişkisini de bu şekilde yapabiliriz. Bakanlığın yanı sıra sanatçılar, yerel yönetimler bu tartışmanın içinde olmalı."

"İKSV TİYATRO TARTIŞMASINDA SADECE ZEMİN OLUŞTURUR"

"İKSV'nin devlet tiyatroları ile ilişkisi olamaz. Bu yapılar kendi aktörleri ile çözülmeli. Biz bu tartışmalara zemin oluşturarak çözümde hızla ilerlenmesi. Yoksa devlet tiyatroları bizim hacmimizin üzerinde. Dünyada kurumlar yıllık raporlarını yayınlıyorlar. Bunları görebiliyorsunuz. ABD'de devlet desteği yok deniliyor. Bu yanlış. Devlet dünyanın her yerinde kültür – sanata destek veriyor. Fakat farklı yollarla yapılıyor."

"KLASİK TÜRK MUSİKİSİ KOROSU DA TARTIŞILMALI"

"Devletin sanat kültür kurumu olmaz. Ben de bu düşüncedeyim. Ama devlet bir mekanizma ile kültür sanatı desteklemeli. Altyapıyı hazırlayıp bırakmamalı. Uzun soluklu desteklemek zorunda. Devletin tiyatrolarının yanı sıra Klasik Türk Musikisi korosu da var, senfoni orkestrası da. Bunları da tartışmamız lazım."

"KÜLTÜR SANATA BÜTÇE TÜRKİYE'DE BİNDE 4, AB STANDARDI YÜZDE 1"

"Ben uzun zamandır çok büyük bir değişiklik göremiyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bütçesi binde 4. Binde 5'e çıktığında biz göbek atıyoruz. AB standartları yüzde 1 standartlarında. Bunlar olmadan çok da fazla ilerleme sağlanamaz."

"AVRUPA KRİZDEN ÇIKIŞ İÇİN KÜLTÜRE YATIRIM YAPIYOR"

"Avrupa müthiş bir kriz içinde. Bu sırada kültür – sanata ayrılan paylarını artıran ülkeler var. Özellikle de İskandinav ülkeleri. Bu yaratıcı endüstrilerin getirisini öngörüyorlar."

"TURİZM İÇİN KÜLTÜRE YATIRIM YAPILMAMALI"

"Biz 2012 Avrupa Kültür Başkentliği yaptık. Ama biz bundan turizm geliri bekledik. Önce kültüre yatırım yapmalıyız. Ardından zaten turist gelir. Ama biz nasıl daha turist getiririz diye yatırım yaparsak bu sadece bir yıllık olur"

"FAZIL SAY İÇİN HAZIRLANAN İDDİANAMENİN KABUL EDİLMESİNİ BEKLEMİYORDUM"

"Fazıl Say için çok üzüldüm doğrusu. Sanatçıların toplumu ileri götüren, toplumdan aykırı kişiler olduğunu düşünüyorum. Tabi her toplumun bir takım değerleri var, onlara saygısızlık etmeden en fazla tolere etmemiz gereken kişiler. Bu nedenle üzüldüm. İddianamenin kabul edilmesini beklemiyordum."

"MUHAFAZAKAR SERMAYE SANATA DESTEK OLMUYOR"

"Muhafazakar sermaye sanata destek olmuyor. 323 firmayla sponsorluk ilişkimiz var. Her birinin nereye üye olduğunu biliyorum. Ama şu da var; sanat ve kültürle ilişki hep belirli bir zümrenin desteği ile oluyor gibi görünüyor. Bence bu bir yönlendirme. Herkes baleye, caz konserine destek olmak zorunda değil. Desteğin yüzlerce yolu var. Sanat kültür eğitimine de sponsor olunabilir."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Sanatta Özelleştirme Dil Sürçmesi Olmalı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement