
İspanya siyaseti, Başbakan Pedro Sánchez’in yakın çevresini hedef alan yolsuzluk ve nüfuz ticareti davalarıyla çalkalanıyor. Badajoz İl Mahkemesi, Başbakan Sánchez’in müzisyen kardeşi David Sánchez’i, hakkındaki usulsüz atama davasında "idari görevi kötüye kullanmaya iştirak" suçundan 9 yıl kamu görevinden men cezasına çarptırdı.
Söz konusu dava, David Sánchez’in 2017 yılında işsiz olduğu dönemde Badajoz İl Konseyi bünyesinde açılan "konservatuvar faaliyetleri koordinatörlüğü" görevine getirilmesiyle başladı. Üst düzey bir yönetim pozisyonu olan bu iş için yapılan diğer 10 başvurunun reddedilmesi ve Sánchez'in nüfuzunu kullanarak bu göreve atandığının öne sürülmesi, usulsüzlük iddialarını beraberinde getirdi.
Badajoz İl Mahkemesi'nde görülen davada karar çıktı. David Sánchez, 3 yıl hapis cezası talebinden beraat ederken, "idari görevi kötüye kullanmaya iştirak" suçundan 9 yıl boyunca kamu görevinden men cezası aldı. Sanığın karara itiraz etme hakkı bulunuyor.
Aynı davada yargılanan iktidardaki Sosyalist İşçi Partisi’nin (PSOE) Extremadura Özerk Bölgesi eski lideri Miguel Ángel Gallardo ise daha ağır bir cezaya çarptırılarak 18 yıl kamu görevinden men edildi.
Başbakan Sánchez’i sarsan tek yargı süreci kardeşinin davası değil. Sánchez'in eşi Begoña Gómez hakkında yürütülen "nüfuz ticareti, iş dünyasında yolsuzluk, zimmet ve görevi kötüye kullanma" soruşturması da derinleşerek devam ediyor. Soruşturmayı yürüten yargıç Juan Carlos Peinado, son olarak kaçma şüphesini gerekçe göstererek Gómez’in pasaportuna geçici olarak el koymuştu.
Diğer yandan, PSOE’li eski Başbakan José Luis Rodríguez Zapatero da suç örgütü kurma, belgede sahtecilik, kara para aklama ve nüfuz ticareti iddialarıyla soruşturma altında bulunuyor.
Yakın çevresini ve partisini hedef alan bu yargı süreçlerine ilişkin açıklama yapan Başbakan Pedro Sánchez ise iddiaları reddediyor. Sánchez, aşırı sağcı gruplar ve muhalefet partileri tarafından ortaya atılan bu suçlamaların tamamen siyasi amaçlı olduğunu savunarak, yaşananları kendisine ve hükümetine yönelik organize bir "lekeleme kampanyası" olarak nitelendiriyor.
Son Dakika › Güncel › İspanya'da Sanchez hükümetini sarsan yolsuzluk davasında başbakanın kardeşine 9 yıl men cezası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?