30 Martta yapılacak mahalli idareler seçimleri için il, ilçe ve geçici ilçe seçim kurullarının görev ve yetkileri belirlendi.
Resmi Gazete'de yayımlanan 627 sayılı Yüksek Seçim Kurulu kararında, mahalli idareler seçimlerinin 30 Mart Pazar günü yapılacağı hatırlatıldı. Seçim iş ve işlemlerinde yurt genelinde birlikteliğin sağlanması gerektiği ifade edilen kararda, geçmiş uygulamalar da göz önünde bulundurularak il, ilçe ve geçici ilçe seçim kurullarının görev ve yetkilerinin belirlenmesi gerektiği, bu amaçla hazırlanan genelgenin yürürlüğe konulmasının uygun bulunduğu bildirildi.
Bu kapsamda yayımlanan genelgeye göre, ilçe seçim kurullarında görev yapan siyasi parti üyelerinin aday olmaları halinde, bunların yerine aynı siyasi partilerden seçimlerde aday olmayanlar üye alınacak.
Genelgeye göre, il seçim kurulunun görev ve yetkileri şöyle olacak:
"İl seçim çevresinde seçimlerin düzenli yürütülmesi için il sınırlarındaki ilçe seçim kurulları arasında koordinasyonu sağlamak, kurullarda oluşacak boşalmalar nedeniyle görevli hakimi belirlemek, personel görevlendirmek, güvenlik konularında en büyük mülki amir düzeyinde girişimlerde bulunmak suretiyle gerekli önlemleri almak, seçim işlerini denetlemek. İlçe seçim kurullarına oy pusulalarını, sandıklarını ve diğer seçim araç ile gereçlerini göndermek. İlçe ve geçici ilçe seçim kurullarının oluşumuna, işlemlerine ve kararlarına karşı yapılan itirazları incelemek ve derhal karara bağlamak. İlçe seçim kurulu başkanlarınca sorulan hususları cevaplandırmak. Büyükşehir belediye başkanlığı aday listelerini almak ve ilan etmek, bunlar hakkında yapılacak itirazları incelemek ve bu listelerden kanuna göre geçerli olmayanlar hakkında karar vermek, geçici ve kesin aday listelerini yerlerine göndermek ve ilan etmek. Büyükşehir belediye başkanlığı seçimleriyle ilgili ilçe birleştirme tutanaklarını SEÇSİS'te elektronik ortamda birleştirerek, il tutanağını düzenlemek ve seçim sonucunu belirlemek. Her seçim çevresi için seçilecek belediye meclisi ve il genel meclisi asıl ve yedek üye sayılarını tespit ederek ilgili ilçe seçim kurullarına bildirmek."
İlçe seçim kurulu başkanı da sandık kurullarını oluşturacak. İlçe seçim kurulu, sandık kurullarının oluşumuna, işlemlerine ve kararlarına karşı yapılan itirazları inceleyip karara bağlayacak. Ayrıca sandık kurullarından itiraz üzerine verilen kararlara karşı veya doğrudan gelen itirazları, itirazın yapıldığı tarihten sonraki ikinci gün saat 17.00'ye kadar karara bağlayacak, kararı itirazı yapana bildirecek.
İlçe seçim kurulu, sandık kurulu başkanları ve birer üyesinin genelge, seçim kanunlarıyla kendilerine verilen görev ve sorumluluklar, uygulamaya yönelik sandık iş ve işlemleri, oy vermenin usulü, oy sayımı ve dökümü esaslarıyla ilgili kurs düzenleyerek bu konuları öğrenmelerini sağlayacak, bu kursa katılmalarını ve devamlarını denetleyecek.
İlçe seçim kurullarının diğer görevlerinden bazıları da şunlar olacak:
"Sandık kurullarına oy sandığı, diğer seçim araç ve gereçlerini ulaştırmak, sandığın konulacağı yerler yetmediği takdirde gerekli önlemleri alarak kahvehane, lokanta gibi özel yer kiralamak. Köy muhtarı ve ihtiyar meclisi, mahalle muhtarı ve ihtiyar heyeti, il genel meclisi üyeleri, belediye başkanı ve belediye meclisi üyeleri seçimlerinde kazananları SEÇSİS'te elektronik ortamda belirlemek, seçim sonuçlarını ilan etmek ve kazananlara tutanaklarını vermek. Seçim sonuçlarına ilişkin bilgileri bir kez daha gözden geçirerek düzgün ve eksiksiz YSK'ya göndermek. Büyükşehir belediye başkan adayları hariç, diğer belediye başkanı, belediye ve il genel meclisi üyeleri adaylarına ait listeleri almak ve alışılmış usullerle ilan etmek. Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde taksirli suçlardan hükümlü bulunanlar ile tutukluların oy kullanacağı sandığın konulacağı yeri cezaevi idaresinin görüşünü de alarak belirlemek, oy verme iş ve işlemlerini denetlemek. Engelli ve 75 yaş ve üstü seçmenlerin erişimine uygun sandık konulacak yerlerin tespitini yapmak ve binaların giriş katlarında oy kullanmalarını sağlayacak tedbirleri almak. Siyasi partilerin seçim kuruluna bildirdikleri itiraza yetkili kişiler ile temsilcilerine sandık çevresinde bulunabileceklerine ilişkin belge vermek."
Geçici ilçe seçim kurulları ise sandık kurulları başkanları ve en az devlet memuru bir üyenin eğitimi için kurs düzenlemek için gerekli önlemleri alacak. Görev alanlarındaki oy sandığı, diğer seçim araç ve gereçleri ile basılı evrakı güvenlik içinde sandık kurullarına teslim etmek, görev bölgesindeki işlerin düzenli ve güven içinde yürütülmesi ile sonuçların süratle alınması için gerekli önlemleri almak da bu geçici kurullların görevleri arasında bulunacak.
-Sandık kurulunun belirlenmesi
Sandık kurulu, bir başkan ve 6 asıl üye ve 6 yedek üyeden kurulacak. Kurul, asıl üyeleriyle toplanacak. Sandık kurulunda görevlendirilecek başkan ve üyelerin belirlenmesinde, öncelikle ikametgahın bulunduğu seçim bölgesi, mümkün olmadığı takdirde belde veya ilçe esas alınacak.
Sandık kurulu başkanı, genelge doğrultusunda her sandık kurulu için önerilen başkan adayları arasında ad çekilerek belirlenecek. Köy muhtarı, görev yaptığı köyde sandık kurulu başkanı olamayacak.
Sandık kurulu üyelerinin belirlenmesine ilişkin esasların da yer aldığı genelgeye göre, sandık kurulu, şehirlerde bir devlet memuru asıl üyesi, 5 siyasi parti asıl üyesi olmak üzere 6 asıl üye, 6 siyasi partili yedek üyeden oluşacak. Köylerde ise seçilecek bir üye, köy ihtiyar meclisi üyeleri arasından çekilecek ad çekmeyle belirlenecek.
İlçe seçim kurullarınca, sandık kurullarının oluşum çalışmalarına 18 Şubat Salı günü başlanacak ve 1 Mart Cumartesi günü tamamlanarak görevlilere tebliğ edilecek. Sandık kurulu üyeleri, 29 Mart Cumartesi günü göreve başlayacak ve oyların sayımına ilişkin belgeler ilçe seçim kuruluna teslim edilinceye kadar aralıksız çalışacak.
-Seçim sonuçlarının denetlenmesi
İlçe ve geçici ilçe seçim kurullarınca seçim sonuçlarının birleştirilmesine ilişkin ayrıntıların bulunduğu genelgede, sonuçların denetlenmesine de yer verildi.
Buna göre, sandık kurullarından gelen sandık sonuç tutanaklarının ilçe ve geçici ilçe seçim kurullarında birleştirilmesi ve seçim sonuçlarının belirlenmesi işlemleri açık olarak yapılacak.
İlçe veya geçici ilçe seçim kurulunun yapacağı sayım, döküm ve birleştirme işlemleri sırasında, siyasi partilerin aday ve müşahitleri, bağımsız adaylar ve müşahitleri ile ilçe seçim kurullarındaki siyasi parti temsilcileri istedikleri takdirde hazır bulunacak. Bağımsız aday ve müşahitleri üçten fazla olursa ad çekilerek, adı ilk çıkanlardan üçü bu işlemleri takip etmek üzere kalabilecek. Siyasi parti aday ve müşahitleri için ad çekme yapılmayacak. Bu işlemlerde hazır bulunanlara, birleştirme iş ve işlemlerini yakından takip edebilecekleri bir yer mutlaka ayrılacak.
Seçilenlerin belirlenmesi işlemlerinin örnekleriyle açıklandığı genelgeye göre, hesaba katılan, katılmayan ve itiraz edilen oy pusulaları, sayım döküm cetvelleri, tutanaklar ve seçimle ilgili her türlü evrak, sandık kurullarından gelen torbalar içinde ilçe seçim kurulu başkanının gözetiminde 2 yıl saklanacak. Bunlar, YSK'nın izni olmadıkça hiçbir yere verilmeyecek. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Seçim Kurullarının Görev ve Yetkileri Belirlendi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?