Şehitliğin Bizans Mezarlığı Olduğu, Cami Yaptırma Girişimleri Sırasında Ortaya Çıktı - Son Dakika
Güncel

Şehitliğin Bizans Mezarlığı Olduğu, Cami Yaptırma Girişimleri Sırasında Ortaya Çıktı

Şehitliğin Bizans Mezarlığı Olduğu, Cami Yaptırma Girişimleri Sırasında Ortaya Çıktı

Balıkesir'in Erdek İlçesi'nde, 30 yıldır her 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda şehitlik olarak ziyaret edilen yerin Bizans mezarlığı olduğu, cami yaptırma girişimleri sırasında ortaya çıktığı bildirildi.

07.08.2012 12:04

Balıkesir'in Erdek İlçesi'nde, 30 yıldır her 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda şehitlik olarak ziyaret edilen yerin Bizans mezarlığı olduğu, cami yaptırma girişimleri sırasında ortaya çıktığı bildirildi.

Yolunun adı bile Şehitlik Caddesi olan, içinde anma törenleri için platform ve bayrak gönderi de bulunan Erdek'teki mezarlığın durumu, iki ay önce Erdek Müftülüğü'nün bölgede bir cami yaptırma istediği üzerine başladı. Müftülük, Erdek Garnizon Komutanlığı'na yazı göndererek, Yalı Mahallesi Bandırma-Erdek Karayolu üstünde ve Şehitlik Sokağı yanındaki Şehitler Mezarlığı'nda şehitlerin olup olmadığını sordu. Erdek Garnizon Komutanlığı da kaymakamlık ve belediye başkanlığına bir yazı yazarak Komutanlığın kayıtlarında şehitlikte şehit bulunmadığını ve burada her yıl gerçekleştirilen törenin artık yapılmayacağını bildirdi.

MÜFTÜLÜK CAMİ YAPMAK İSTEDİ

Bunun üzerine şehit mezarlığı olmadığı ortaya çıkan mezarlık yerine cami yapılması için Erdek Müftülüğü kaymakamlığa ve belediyeye yazı yazdı. Belediye Başkanı konuyu meclise getirdi. İmar Komisyonu'na sevk edilen teklif meclise gelmeden önce Ak Parti'li Belediye Başkanı Hüseyin Aysan konuyla ilgili rapor alınması için Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvurdu. Konuyla ilgili yetki verilen Zeytinliada Arkeoloji Kazıları Başkanı Doç Dr. Nurettin Öztürk, mevcut herhangi bir şehide ait bir mezar taşı olmayan mezarlıkta yaptığı kazılar sonunda, burada Bizans dönemine ait mezarlar bulunduğunu ortaya çıkardı.

Belediye Başkanı Aysan, Şehitler Mezarlığı'nda Bizans dönemine ait mezarlar çıkınca İmar Komisyonu'nda bulunan ve bölgeye cami yapılmasını öngören raporun reddedileceğini söyledi. Aysan, "Bu yere cami yapılması konusu bizce kapanmıştır. Çünkü o yerden tarihi eser çıktı. Kaymakamlık ile yaptığımız toplantıda bu yerin olduğu gibi kalmasında bir sakınca olmadığı kararını aldık. Daha önce yapılan törenleri Erdek Kaymakamlığı ve belediye değil Garnizon Komutanlığı yapıyordu. Şimdi bundan sonra tören yapmayacaklarını söylediler. Ancak tören yapılması halinde biz yine gider çiçeğimizi koyar duamızı yaparız" diye konuştu.

Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız da dün yaptığı açıklamada bölgede şehit mezarlığı bulunmaması nedeniyle Şehitlik ziyaretinin 30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerinden çıkarıldığını belirtmişti. - Balıkesir/ Erdek

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Şehitliğin Bizans Mezarlığı Olduğu, Cami Yaptırma Girişimleri Sırasında Ortaya Çıktı - Son Dakika


Advertisement