Şeyh Said'in Torunu Fırat: Mezar Yerlerinin Ailelerine Teslim Edilmesini İstiyoruz - Son Dakika
Güncel

Şeyh Said'in Torunu Fırat: Mezar Yerlerinin Ailelerine Teslim Edilmesini İstiyoruz

Şeyh Said\'in Torunu Fırat: Mezar Yerlerinin Ailelerine Teslim Edilmesini İstiyoruz

Diyarbakır başta olmak üzere bölgenin birçok iline sıçrayan 1925 Kürt isyanının lideri Şeyh Said ve 46 arkadaşının, Diyarbakır'da asıldıkları ve Büyükşehir Belediyesi tarafından 'Şeyh Said' adı verilen Dağkapı Meydanı'nda, Şeyh Said'in torunu Kasım Fırat açıklama yaptı.

13.02.2015 15:36

Diyarbakır başta olmak üzere bölgenin birçok iline sıçrayan 1925 Kürt isyanının lideri Şeyh Said ve 46 arkadaşının, Diyarbakır'da asıldıkları ve Büyükşehir Belediyesi tarafından 'Şeyh Said' adı verilen Dağkapı Meydanı'nda, Şeyh Said'in torunu Kasım Fırat açıklama yaptı.Dedesi ve arkadaşlarının mezar yerlerinin ailelerine teslim edilmesini isteyen Fırat, "1925 yılındaki katliam ve yıkımlarda rolü olan başta Türkiye devleti olmak üzere sorumluluğu bulunan bölgesel ve uluslararası güçler özür dilemeli, gasp edilen haklar iade edilmeli" dedi.

Diyarbakır'ın Dicle İlçesi'nde 13 Şubat 1925 tarihinde başlayıp daha sonra bölgedeki bazı il ve ilçelere de sıçrayan Kürt isyanın 90'ıncı yıldönümünde, isyana liderlik eden Şeyh Said ve 46 arkadaşı, Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) bazı üyeleri ve Şeyh Said Derneği yöneticileri tarafından anıldı. Şeyh Said ve 46 arkadaşının asıldığı daha önce ismi Dağkapı olan ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından Şeyh Said olarak değiştirilen meydanda toplananlar adına açıklamayı Şeyh Said'in torunu Kasım Fırat yaptı. Dedesi Şeyh Said'in Kürdistan'ın hak ve özgürlüğü ve Kürdistan topraklarında uygulanan zulme, işgale ve inkara karşı kıyam ettiğini dile getiren Fırat, şunları söyledi:

"Katliam ve yıkımlarda rolü olan başta Türkiye olmak üzere, sorumluluğu bulunan bölgesel ve uluslararası güçlerin özür dilemesini, gasp edilmiş tüm hakların iade edilip, maddi ve manevi hakların tazmin edilmesi amacıyla hakikatlerin araştırılacağı bir komisyonun kurulmasını talep ediyoruz. Yine Şeyh Said efendi şahsında diğer dava arkadaşlarının, Şeyh Said Meydan'ında bulunan mezar yerlerinin ailelerine ve halkımıza teslim edilmesini talep ediyoruz. Onlara vasiyetleri olan bir mezar taşı dikerek, milli, ahlaki ve insani olan vazifemizi yerine getirmek istiyoruz. "

Açıklamadan sonra Kasım Fırat, dedesi Şeyh Said ve arkadaşlarının idam edildikten sonra gömüldükleri yeri göstererek, bu yerin kendilerine verilmesi için mücadele edeceklerini söyledi. Daha sonra anmaya katılanlar, toplu halde Şeyh Said ve isyanda yaşamını yitirenler için dua etti. - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Şeyh Said'in Torunu Fırat: Mezar Yerlerinin Ailelerine Teslim Edilmesini İstiyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement