Siroz Hastası Kayınvalidesi İçin Ameliyat Masasına Yattı - Son Dakika
Güncel

Siroz Hastası Kayınvalidesi İçin Ameliyat Masasına Yattı

Siroz Hastası Kayınvalidesi İçin Ameliyat Masasına Yattı

Hepatit B'ye bağlı karaciğer sirozu nedeniyle nakil kararı alınan Uşaklı Safiye Çetindaş'ın (56) imdadına 6 yıllık gelini Firdevs Çetindaş (24) yetişti.

11.10.2015 11:23

Hepatit B'ye bağlı karaciğer sirozu nedeniyle nakil kararı alınan Uşaklı Safiye Çetindaş'ın (56) imdadına 6 yıllık gelini Firdevs Çetindaş (24) yetişti. 4 çocuğu da uygun bulunmadıkları için verici olamayan Çetindaş'a karaciğerinden parça vererek can aşılayan 2 çocuk annesi 'hayırlı gelin' Firdevs Çetindaş, "Kayınvalidemle bir çatı altında anne- kız gibi yaşıyoruz. Gönülden verdim, huzur doluyum" dedi.

Türkiye'de gelin- kaynana geçimsizliği filmlere, şarkı ve türkülere konu olurken, anne- kız gibi geçinen gelin- kaynanalar parmakla gösteriliyor. Bunun bir örneği de İzmir'de  yaşandı. Uşak'ta 4 çocuk 5 torun sahibi Safiye Çetindaş 3 yıl önce safra kesesi ameliyatı oldu. Ameliyat sırasında hepatit B tanısı konulan Çetindaş bu üç yıl boyunca ilaç tedavisi gördü, zaman zaman hastaneye yatıp çıktı. Çetindaş'a 1.5 ay önce ise hastalığının siroza dönüştüğü ve karaciğer nakil olması gerektiği bildirildi.

4 ÇOCUĞU DA UYGUN ÇIKMADI

Safiye Çetindaş nakil için İzmir Kent Hastanesi'ne sevk edilirken, 4 çocuğu da gönüllü donör oldu. Ancak ikisi rahatsızları nedeniyle baştan devre dışı kalırken, oğlu Kenan (28) ile kızı Ayfer Çavdar (32) umutla tetkiklerini yaptırdı, ancak uygun çıkmadı. Eşi Kenan Çetindaş'la hastaneye gelen gelin Firdevs Çetindaş, zayıf olduğu için kayınvalidesinin karşı çıkmasına karşın gönüllü oldu. Gelin Firdevs'in karaciğerinden parça vermesi için herhangi bir sağlık sorunu ve riskin bulunmaması üzerine ameliyat hazırlığı yapıldı. Gelin- kaynana, Doç. Dr. Murat Kılıç, Doç. Dr. Murat Zeytunlu, Prof. Dr. Mehmet Alper, Opr. Dr. Cahit Yılmaz, Opr. Dr. Zafer Önen ve Opr. Dr. Rasim Farojov'dan oluşan ekip tarafından nakil ameliyatına alındı. Gelin Çetindaş'tan alınan karaciğer parçası  kayınvalide Çetindaş'a nakledildi.

'ÇOK ZAYIF, AMELİYAT OLMASINI İSTEMEDİM'

Gelinine minnettar olduğunu belirten kaynana Çetindaş, "Oğlum, gelinim ve torunlarım birlikte yaşıyoruz. O beni, ben onu çok severim. İki çocuğu var, üstelik çok zayıf. Ameliyat olmasını istemedim ama o gönüllü oldu. Olmasaydı ne yapardım bilmiyorum. Bana can verdi, teşekkür ediyorum" diye konuştu.

'HELAL OLSUN'

Eşiyle birlikte bir battaniye fabrikasından çalışan gelin Firdevs Çetindaş da, "Eşimin annesi benim de annem. Eşim teklif bile etmedi, ben tetkiklerin yapılmasını istedim. İyi ki de yaptırmışım. Kayınvalidem yeni bir hayata başladı, gönlüm çok rahat, çok huzurluyum. Helal olsun karaciğerim" dedi.

Operasyonu gerçekleştiren ekipten Doç. Dr. Murat Kılıç, "Çünkü bizde aile bağları güçlü. Ölümden sonraki organ bağışları ne kadar azsa, canlıdan nakillerde anneler, babalar, teyze, dayı, halalar hatta gelinler, damatlar seve seve imdada yetişiyor, gönüllü oluyor" diye konuştu. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Siroz Hastası Kayınvalidesi İçin Ameliyat Masasına Yattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement