Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların rahat bir yaz mevsimi geçirmeleri için sivrisineklerin üreyebilecekleri alanları ilaçlamaya devam ediyor. Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Veteriner Şube Müdürlüğü tarafından karasinek, sivrisinek, haşere ve kemirgenlere karşı ilaçlama çalışmaları, son teknolojiye uygun ekipmanlar ile sağlanıyor.
10 BİN HEKTAR SULAK ALAN İLAÇLANIYOR
Vektör mücadelesinde son teknoloji cihazlar kullanılıyor. Sivrisinek mücadelesinde karada ve suda hareket edebilen 8x8 ATV adı verilen araç kullanılıyor. Yapılan tüm çalışmalarda kullanılan araç ve ekipmanın modernizasyonu periyodik olarak yapılıyor. Bu sayede yaz döneminde her ay ortalama 9 bin ahır ve gübrelikte karasinek ve kene mücadelesi gerçekleştiriliyor. Yılda yaklaşık 10 bin hektar sulak alanda larva uygulaması yapılıyor. Bu araçlarla dereler, göller, bataklıklar ve sazlıkları gibi en zor alanlarda düzenli bir ilaçlama yapılıyor
ÜREME ALANLARI HEDEF ALINIYOR
Yaz dönemi boyunca vektör üreme potansiyeli olan alanlarda gerçekleştirilen larva ve ergin ilaçlamalarına ilaveten kış aylarında da soğuktan korunmak amacıyla yer altı sistemlerinde sığınan erginlerle mücadele amacıyla alt yapı sistemlerinde ilaçlama uygulamaları gerçekleştiriliyor. Termal fog denilen cihazlarla sıcak sisleme - dumanlama yöntemlerinin de kullanıldığı kış uygulamalarıyla yaz dönemi için ön hazırlık yapılarak ve üreme alanlarının kontrolü hedefleniyor. Haşere ve kemirgenlere yönelik olarak da yine yer altı sistemlerinde uygulamalar gerçekleştiriliyor.
VATANDAŞLAR UYARILIYOR
Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Veteriner Şube Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, bahçe sulaması gibi amaçlarla biriktirilen yağmur sularının başlıca üreme alanlarından biri olduğu belirtilerek larva üremesi tespit edildiğinde bu bidon, kovaların boşaltılması gerektiği vurgulandı. Bu durum biriktirilen suyun ne kadar süre ağzı açık olarak saklandığı ile ilgili olarak değişkenlik gösterebildiği belirtildi. Bahçe gibi açık alanlarda biriktirilen atık lastiklerde larva oluşumuna uygun alanlar, atık lastiklerin iç alanında biriken az miktarda su çok miktarda sivrisineğin üremesine neden olabiliyor. Karasinek mücadelesinde ise ahırların temizliğinin düzenli olarak yapılması ve gübreliklerin sınırlı alanlarda biriktirilmesi önem taşıyor.
ÇEVREYE ZARAR VERİLMİYOR
Bu kapsamda hastalıkların yayılmasında aracılık eden, halk sağlığına tehdit oluşturacak vektör canlılar hedef alınıyor. Zararlı canlılara karşı yürütülen ilaçlama çalışmalarının çevre sağlığına olumsuz etkiler oluşturmasının önüne geçmek ve yürütülen kimyasal çalışmaları en az düzeye indirmek için özen gösteriliyor. Çalışmalar bu zararlıların üreme noktaları olan su birikintileri, dereler, göller, alt yapı sistemleri, ahır ve gübrelikler gibi hedef alanlarda yoğunlaştırılıyor.
BİYOLOJİK İLAÇ KULLANILIYOR
Gerçekleştirilen bu ilaçlama faaliyetlerinde vektörlerle mücadele edilirken, çevreye zarar vermeyen ilaçlar kullanılıyor. Tercih edilen ilaçlama ürünlerinin büyük çoğunluğunu biyolojik ürünler oluşturuyor. Eskiden beri alışılan ULV yöntemi ile uçan sineğe yönelik yapılan ilaçlama uygulamaları halk sağlığına ve çevreye olumsuz etkilerinden dolayı artık yapılmıyor. Vektör mücadelesi ağırlıkla larva döneminde yapılıyor.
Son Dakika › Güncel › Sivrisineklere Geçit Yok - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?