Skolyoz genel olarak omurganın eğriliği olarak tanımlanmaktadır. Skolyoz vücutta deformasyon oluşturduğu gibi, ilerlemesi durumunda kalp ve akciğer komplikasyonlara da yol açabilen bir sorundur.
Konya Medicana Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gamze Yılmaz Yanartaş, İleri dönemlerde sık sık tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, akciğer havalanmasında bozulma, vücutta genel oksijenlenmenin bozulması, sağ kalp yetmezliği gibi ağır klinik bozukluklara yol açabilmektedir. Ayrıca duygusal bozukluklar ve kozmetik deformitelere de neden olur.
Skolyozlu olguların erken dönemde saptanması ve gerekli tıbbi önlemlerin alınmasına bağlı olarak, hastaların pek çoğunda ilerlemesi önlenebilir.
Gamze Yılmaz Yanartaş, Skolyozda hastalığın seyrine etki eden çeşitli faktörler vardır.
Bunlar; yaş, cinsiyet, olgunlaşma, eğriliğin tipi, büyüklüğü ve diğer faktörler olarak sayılabilir.
Skolyozların büyük çoğunluğu okul taramaları sonucunda ortaya çıkarılmaktadır. Okul tarama programları ilk kez 1940'larda başlamış ve daha sonra birçok ülkede rutin hale gelmiştir
Yanartaş, Tanı için başlangıçta tek radyografi çekilir. Amaç omurganın eğriliğini doğrulamak, büyüklüğünü ve yerini saptamak ve herhangi bir doğumsal bozukluk varsa ortaya çıkarmaktır.
Bütün omurga, hasta ayakkabısız halde ve ayakta dik dururken incelenmelidir. Grafiler çekilirken hastanın kolları öne olarak uzatılıp bir çubuk üzerine konur. Böylece vücut dengesi tam olarak sağlanmış olur.
Skolyoz eğriliğin derecesi Cobb ve Ferguson yöntemleri ile ölçülebilir. Cobb yöntemi, Skolyozun ölçülmesi için Skoyoz Araştırma Birliği'nce Cobb metodu tavsiye edilmiştir. Skolyozun tedavisi konservatif ve cerrahi olmak üzere ikiye ayrılır. Amaç ise eğriliğin düzeltilmesi ve ilerlemenin durdurulmasıdır.
Skolyoz tarama programları sırasında değişik yöntemler kullanılmıştır. Eğilme testi en çok kullanılan yöntemdir. Pek çok çalışmada bu yöntem kullanılmıştır. Kısa sürede yapılabilmesi, eğitilmiş personel tarafından da kolaylıkla uygulanabilmesi testin avantajlarıdır.
Skolyozun en belirgin hale gelip rastlanma sıklığının arttığı 10-14 yaş grubudur.
Yanartaş, Sonuç olarak skolyozun erken dönemde saptanmasının konservatif tedavi şansını yükselttiği yadsınamayacak bir gerçektir. Erken tanı skolyozlu çocuk ve ailesine psikolojik ve sosyoekonomik açıdan da yarar sağlayacaktır.
Bu nedenle okul taramalarının yararlı olduğu ve yaygınlaştırılması gerektiği düşüncesindeyim.
Son Dakika › Güncel › Skolyozda Erken Teşhis - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?