Sabancı Üniversitesi Girişimcilere Sertifikalarını Verdi - Son Dakika
Güncel

Sabancı Üniversitesi Girişimcilere Sertifikalarını Verdi

Girişimci Geliştirme Programı ve Sosyal Girişimci Geliştirme Programı yeni mezunlarını verdi

12.11.2013 13:50

Sabancı Üniversitesi Girişimcilik Kurulu (SUGK) ve Akbank işbirliği ile gerçekleştirilen "Girişimci Geliştirme Programı" ve SUGK, Akbank ve Sabancı Vakfı'nın işbirliği ile gerçekleşen "Sosyal Girişimci Geliştirme Programı" 2013 yılı mezunlarını verdi. Tüm Türkiye'den başvuruların alındığı programa 17'si sosyal girişimci olmak üzere 60 civarında girişimci kabul edildi. Katılımcılar, sertifikalarını, geçtiğimiz günlerde düzenlenen törenle aldı.

Girişimci Geliştirme Programı 10. Yılında

Girişimci Geliştirme Programı, girişimcilere başarılı, verimli bir işletme kurmalarını sağlayacak sağlam bir altyapı sunabilmek, gerekli eğitimleri vermek, uygulamalı proje çalışmaları gerçekleştirmek ve kesintisiz destek mekanizmaları oluşturmak için planlandı. 10 yıl önce ilk uygulaması gerçekleştirilen proje, dünya örneklerinin sonuç ve deneyimlerinden yola çıkarak Türkiye koşullarına göre tasarlandı ve süreç içinde sürekli geliştirildi.

2- 6 Kasım 2013 tarihleri arasında Sabancı Üniversitesi tarafından verilen eğitimler ile kuruluşlarını büyütmek isteyen girişimcilere bu fırsatı sunan programın seçici jürisi, başvuruları fikir aşamasındaki girişimcilerden değil, en az 3 yıl faaliyette olan şirketleşmiş ancak büyüme aşamasında sorunlar yaşayan girişimcilerden seçiliyor.

Ana sponsorluğunu Akbank'ın yaptığı programın diğer destekçileri KAGİDER ile İnovent ve Endeavor. Akbank Girişimci Geliştirme Programı kapsamında girişimciler, toplam 5 gün süren kapsamlı bir eğitim programından geçtiler. Şirketlerin büyüme dönemindeki finansal hesaplamalarından farklı iş modellerine göre pazarlama ve operasyon planlarının yapılmasına kadar çok geniş bir çerçevede eğitim alan katılımcılar, seminerlerde kredi ve öz sermaye ihtiyaçlarının karşılanması, iç ve dış pazarlarda büyüme konularında da bilgi alma fırsatını yakaladılar.

Programa 2003 yılından beri 1000'den fazla başvuru yapıldı. % 40'ı kadın olmak üzere 225 girişimciye eğitim verilerek sertifikayla mezun edildi. Ayrıca program ile 15 yeni işletme kuruldu.

Sosyal Girişimci Geliştirme Programı sosyal girişimci olarak vakıf, dernek, kooperatif veya şirket kurmuş ve büyüme aşamasında sorunlar yaşayan girişimcilere kurumsallaşmaları konusunda bilgi birikimi sağlayarak büyümelerine katkı vermeyi amaçlıyor. Bu program, girişimci eğitimlerinde yer alan Akbank'ın yanında Sabancı Vakfı tarafından da destekleniyor. Ayrıca, programın hayata geçirilmesinde Türkiye'nin önde gelen sosyal girişimcilik ekosisteminin parçası olan Ashoka ve TÜSEV ile işbirliği yapılıyor.

Bu program ile başvuruları kabul edilenlere eğitim desteği verilmesinin yanısıra, programın en başarılı katılımcısı "Sabancı Vakfı" bursuyla INSEAD tarafından düzenlenen uluslararası sosyal girişimcilik konferansına katılım şansı elde ediyor. 2013 yılında eğitimi başarıyla tamamlayan Engelsiz Kariyer şirketinin kurucusu Mehmet Kızıltaş, 2014 yılında Rio'da düzenlenecek olan konferansta Türkiye'yi temsil etme hakkı kazandı.

Sabancı Üniversitesi Girişimcilik Kurulu

Girişimcilik konusunu "Araştırma Temelli Girişimcilik" olarak değerlendiren Sabancı Üniversitesi, tüm bu çalışmalarını tek bir çatı altında toplamak, Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen kurumlarıyla işbirlikleri geliştirmek için 2013 yılında Girişimcilik Kurulu'nu Araştırma ve Lisansüstü Politikalar Direktörlüğü bünyesinde kurdu ve Girişimci Geliştirme Programı ile Sosyal Girişimci Geliştirme Programı'nı komite çalışmalarına dâhil etti. SUGK, inovasyona dayalı fikirlerini hayata geçirmeye çalışan girişimcilerin ihtiyaç duydukları destekleri sağlayan, bu alanda hem araştırma hem eğitim faaliyetleri ile destek veren bir platform olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

Sabancı Üniversitesi Girişimci Geliştirme Programı Akademik Koordinatörü Prof. Dr. Dilek Çetindamar, projenin amacının, girişimciliğe adım atmış, bir süredir faaliyette bulunan ve büyüme aşamasına gelen girişimcilere büyümeyi nasıl gerçekleştireceği konusunda bilgi birikimi kazandırmak olduğunu söyledi. Dilek Çetindamar, "Girişimcilik yaşam döngüsü şirketin kuruluşuyla başlar ve büyüme devresiyle devam eder. Türkiye'deki mevcut tüm girişimcilik programı bir tek fikirden şirketleşmeye geçen başlangıç aşamasına odaklanmıştır. Oysa ürünü ve servisiyle kendini ispatlamış girişimcilerin büyümeyi nasıl yöneteceklerine dair tek eğitim programı, bu yıl üniversitemiz tarafından Akbank desteği ile düzenlenen Girişimci Geliştirme Programı'dır. Bu girişimcilerin hızla büyüme süreçlerinde onlara katkı sağlayarak az da olsa ülkemizin değer üreten girişimciliğine destek olduğumuz için sevinçliyiz." dedi.

Girişimci Geliştirme Programı ile ilgili açıklama yapan Akbank KOBİ Bankacılığı'ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, dünya ekonomisinin büyümeyi kalıcı kılacak, iş yaratacak, istikrarı getirecek fikirlere, girişimlere her zamankinden çok ihtiyacı olduğunun altını çizdi. Türkiye'de girişimcilere daha fazla fırsatlar sağlanması gerektiğini ifade eden Oğuz, "Akbank olarak büyüyen ekonomilerin en önemli bileşenleri arasında haklı bir yeri olan girişimciliğin desteklenmesine büyük önem veriyoruz. Çok uluslu dev şirketlerin büyük bir kısmı başlangıçta küçük girişimler olarak doğmuştur. Bir girişimin hayata geçebilmesi için orijinal bir iş fikri ve bu iş fikrinin uygulamaya konulabilmesi için gerekli finansman ve yönetim tecrübesinin bir araya getirilmesi gerekiyor. Ancak çoğu zaman girişimcilerimiz kendilerini destekleyecek imkanlardan yoksun. Bu bakımdan işlerini büyütme fırsatı yakalayamıyorlar. İşte bu noktada girişimcilik ekosistemine değer katan birçok çözüm sunuyoruz. Girişimcilere olan desteğimiz sadece finansal destekle sınırlı değil. Akbank olarak finansman sağlayan bir kuruluştan öte kendimizi "iş ortağı" olarak konumlandırıyoruz. Bilgiye ulaşım, danışmanlık ve yönlendirme konularında da faaliyetlerimiz var. Çünkü küresel rekabet ortamında girişimcilerin finans, pazarlama ve yeni stratejiler geliştirme noktasında bilgiye ihtiyaçları var. Sabancı Üniversitesi ile birlikte hayata geçirdiğimiz Girişimci Geliştirme Programı ile de girişimcilerimizin işlerini daha büyüterek yarının iş dünyasında önemli bir yer edineceklerini umuyoruz. Bundan sonra da girişimcilerimizin geleceğin başarılı KOBİ'lerine dönüşmesi için yeni ürün, hizmet, finansman modelleri, bilgilendirme hizmetleri, işbirlikleri gibi geniş çözüm yelpazemiz ile onların yanında olmaya devam edeceğiz." dedi.

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan ise "Sabancı Vakfı olarak, toplumsal gelişme için sivil toplumun, vakıf ve derneklerin, bir diğer deyişle 'üçüncü sektörün' önemine yürekten inanıyoruz. Daha etkin bir sivil toplum için, kurumsallaşma kritik öneme sahip. Sabancı Üniversitesi'nin Sosyal Girişimci Geliştirme Programı kapsamındaki eğitimlerin, üçüncü sektörde kurumsal kapasite gelişmesine yönelik olarak çok değerli katkıları olacaktır. Ayrıca, Sabancı Vakfı'nın Fark Yaratanlar programından aday gösterilecek sosyal girişimcilerin de programa ve INSEAD'ın Uluslararası Sosyal Girişimcilik Konferansı'na katılması için burs vereceğiz. Böylece, Fark Yaratanlarımıza hem ek bir eğitim, hem de sosyal girişimcilik alanındaki uluslararası ağlarla temas olanağı sağlayacağız. Bu programa destek vererek, ülkemizde sosyal girişimciliğin, dolayısıyla sivil toplumun gelişmesine katkı sağlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz ve Sabancı Üniversitesi'nin benzer çalışmaları geliştirerek devam ettirmesini arzu ediyoruz." dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Sabancı Üniversitesi Girişimcilere Sertifikalarını Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement