Kişiler ve topluluklar arasındaki bilgi akışı artık çok dinamik bir biçimde gerçekleşebilmekte, anlık olarak üretilen içerikler sosyal medya üzerinden hızlı bir biçimde paylaşılabilmektedir. Kişiler, Facebook, Twitter vb. sistemler vasıtasıyla gündelik hayatlarının ve hatta özel yaşamlarının en ince ayrıntılarını herkesle paylaşmakta, gerçek yaşantılarının yanında yarattıkları bir online hayat ile kendilerini tanımlamakta ve var olmaktalar. Öyle ki, sosyal medya üzerindeki bir içeriğin aidiyeti dahi önemini yitirmekte, bir yerde ortak akıl ile yaratılan içerikler kişisel bilgi üretiminin önüne geçmektedir.
Bu varoluş, kendi etik kodlarını meydana getirdiği gibi, özel hayatın gizliliğine ve kişilik haklarına ilişkin pek çok noktadaki alışılagelmiş kabullerin sarsılması sonucunu doğurmaktadır. Aynı zamanda, devletin veya hükümetlerin sosyal medyayı bir tehdit olarak görmesi ve aşırı derecede düzenlemeye çalışması, sansür uygulanması sonucunu doğurabilmekte, bu gibi mecralarda açıklanan ifadeler üzerinden kişilerin cezalandırılması giderek yaygınlaşmaktadır. Bu noktada, teknolojik gelişme karşısında hukuk düzeninin konumu ve sınırları tartışılmaktadır.
İşte bu tartışmanın her yönüyle yürütülebilmesi amacıyla, Yeditepe Üniversitesi, İktisadi Kalkınma Vakfı, İstanbul Barosu ve Türk Ceza Hukuku Derneği işbirliği ile "Avrupa ve Türk Hukukundaki Gelişmeler Işığında Sosyal Medya Hukuku Sempozyumu" düzenlenmiştir. Sempozyumun amacı, hukukçu, iletişimci ve sosyologlar arasında ortak bir dilin üretilmesi ve sosyal medyanın hukuku ile ilgili gelişmelerin ve sorunların çok yönlü bir biçimde ele alınmasıdır.
3-4 Mayıs 2013 tarihlerinde İstanbul Sanayi Odası Meclis Salonu'nda (Odakule), gerçekleştirilecek olan sempozyumun programı ekte yer almaktadır. Sempozyuma katılım ücretsiz olup, tüm ilgilenenlerin katılımına açıktır.
Son Dakika › Güncel › Sosyal Medya Kendi Hukukunu Yaratıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?