Sosyal Medyadaki "Ölü Arkasından Konuşma" Tepkilerine Yanıt - Son Dakika
Güncel

Sosyal Medyadaki "Ölü Arkasından Konuşma" Tepkilerine Yanıt

Sosyal Medyadaki "Ölü Arkasından Konuşma" Tepkilerine Yanıt

İlahiyatçı Yazar Osman Ünlü, Hasan Karakaya’nın ölümünün ardından başlatılan ‘ölünün arkasından konuşulup konuşulmayacağı’ tartışmalarına açıklık getirdi.

31.12.2015 12:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İlahiyatçı Yazar Osman Ünlü, Hasan Karakaya'nın ölümünün ardından başlatılan 'ölünün arkasından konuşulup konuşulmayacağı' tartışmalarına açıklık getirdi. Ünlü, "Kişi hayattayken insanlara zarar verdiyse, geride kalanları onun zararlarından korumak niyetiyle konuşulabilir" dedi.

Yeni Akit gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Hasan Karakaya'nın, geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirmesi sosyal medyanın gündemine oturdu. Hasan Karakaya'nın bir köşe yazısında kullandığı "Ölülerin arkasından konuşulmaz diye bir kural yok. Bu konuda dini bir hüküm de yok" ifadesini örnek göstererek Karakaya hakkında çok sayıda hakaret içerikli yorum yapıldı. İslam dininde ölülerin arkasından konuşulup konuşulamayacağını değerlendiren İlahiyatçı Yazar Osman Ünlü, "İslamiyet'te ölünün de dirinin de arkasından konuşulmasına 'gıybet' denir. Bir kişinin duyduğunda üzülebileceği dünyevi kusurunu arkasından söylemek gıybet etmektir. Gıybet çok büyük bir günah ve haramdır. Ancak kitaplarda anlatılırken bazı istisnalar dikkat çeker. Bir insan, başkalarına ve Allah'ın yarattığı mahlukata zarar vermemişse onun arkasından konuşmak gayrimüslim bile olsa günahtır ve caiz değildir. Ancak bir kişi insanlara zarar verdiyse, onları aldattı ve kandırdıysa; o kişinin arkasından konuşulurken sadece hayattakileri onun zararlarından korumak niyetiyle 'O kişi insanlara zulüm ediyordu' denilebilir. Bunun dışında diğer hata ve kusurlarını söylemek uygun olmaz" ifadelerini kullandı.

Bir başkasına zarar vermeden hayatını kaybeden kişinin arkasından konuşmamak gerektiğini belirten Osman Ünlü, "Ölen bir kişinin arkasından konuşmak, onu yargılamak veya cennete-cehenneme göndermek hiç kimsenin hakkı değildir. Hataları ve kusurları varsa da oraya intikal etti. Kendisinin hayattayken söylediği sözler yanlış ya da doğru olabilir. Yanlış olanları, 'O böyle söyledi, dolayısıyla bu benim üzerime haktır, ben de onun aleyhinde konuşurum ve ona hakaret ederim demek' başka bir cinayettir. 'Daha önce bir arkadaşım intihar etmişti, dolayısıyla ben de edebilirim' denmez. O bir günahtı. Onun başkasının aleyhinde konuşması dinin bir hükmü değildir. Onun yazdığı yazılar da delil olmaz. Biz de 'Eden bulur' diye bir atasözü vardır. İyilik eden iyilik; kötülük eden kötülük bulur. Dolayısıyla yazısıyla, sözleriyle bir başkasına zarar vermediyse vefat ettikten sonra herhangi biri hakkında konuşmamalı, susmalı ve Allah-ü Teala'ya havale etmeli. Çünkü zaten ahirete intikal etmiştir" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sosyal Medyadaki 'Ölü Arkasından Konuşma' Tepkilerine Yanıt - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement