Nazilli Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü'nün koordinasyonunda, "dezavantajlı grupta" yer aldıkları değerlendirilen daha önce suça karışmış ya da suç işlemeye yatkın 300 çocuk, "Sporla Yaşa" projesiyle spora ve sosyal aktivitelere yönlendirildi, ilçede çocukların karıştığı suç oranı yüzde 80 azaldı.
Nazilli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü "Sporla Yaşa" projesi, "dezavantajlı" değerlendirilen çocukların ilgi ve destekle yaratacağı farklılığı ortaya koydu, örnek gösterilen projeye Milli Olimpiyat Komites'ince "fair play" ödülü verildi.
Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Doğan Kaya, projeyle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede "dezavantajlı grup" olarak değerlendirilen suça karışmış ya da suç işlemeye yatkın çocukları tespit ederek bunların topluma kazandırılmasının hedeflendiğini bildirdi.
Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü koordinasyonunda, bünyesinde danışman, psikolog gibi uzmanların yer aldığı, kamu kurum ve kuruluşlarının destek verdiği ekibin, tespit edilen çocuklarla yakından ilgilendiğini belirten Kaya, 300 çocuğun sportif aktivitelere yönlendirildiğini, tiyatroya, gezilere götürüldüğünü kaydetti.
Sadece yargılama yapan, ceza veren bir kurum olmadıklarını dile getiren Kaya, "Proje ile toplumuzda yer alan, ailelerimizin ve toplumumuzun dışladığı dezavantajlı çocuklarımızı kazanmayı amaçladık. Önce spor ardından eğitimler, kültürel geziler ve Avrupa projeleri ile çocuklarımızı destekledik. Her çocuğumuz aldıkları kıvılcımla toplumda farkındalıklarını gördüler. Görmezden gelinen çocuklarımızı biz gördük, kalbimizi onlara açtık. Amacımız onları başarılı birer sporcu yapmak değil, davranışlarını değiştirmek ve topluma kazandırmak" dedi.
Proje kapsamında çocukların yanı sıra aileleri, öğretmenleri ve arkadaşlarıyla diyalog kurduklarını, evde, okulda, toplum içindeki davranışlarını izlediklerini belirten Kaya, şunları söyledi:
"Çocukların ailelerine, öğretmenlerine, arkadaşlarına projeyi anlatarak desteklerini aldık, projeye bu kişilerin katkıları da çok önemli oldu. Projemize başlamanın ardından 1 yıl sonra emniyet kayıtlarından aldığımız istatistik verilerine göre, çocukların suça karışma oranları yüzde 80 azaldı. Uygulama, çocuklarımızın kuralları, birlikte yaşamayı öğrendiklerini, okulunda, evinde, sokakta iyi birey olduklarını bize gösterdi. 300 çocuğumuz bu proje ile örnek olmanın gururunu yaşadı."
Projenin Avrupa Birliği'nden ödül aldığını, ardından da Milli Olimpiyat Komitesi'nce "Fair Play" ödülüne layık görüldüğünü ifade eden Başsavcı Kaya, dezavantajlı çocukların dünyalarını değiştiren projenin Türkiye genelinde uygulanması durumunda, ülke geleceğine önemli yatırım yapılacağını söyledi.
Projede eğitmen olarak yer alan Muhammet Vefa Sönmez, çocukların boş zamanlarını daha faydalı şekilde değerlendirmeyi öğrendiklerini, sosyal bir çevre edindiklerini belirtti. Sönmez, "Çocuklarımızın çoğu, futbol oynuyor. Bir çoğu yetenekleri nedeniyle futbol kulüplerinin bünyesine katıldı. Yeni arkadaş çevreleri oldu, kötü davranışlardan uzaklaştı. Projeye en büyük katkıyı da yine çocuklarımız sağladı, yağmurda, soğukta faaliyetlerden kopmadı, keyif alarak çalıştı. En büyük takdiri hak ettiler" dedi.
Sönmez, projenin önemine değinerek Türkiye genelinde uygulanması gerektiğini söyledi.
Projede yer alan çocuklar ise, sağlanan destek sayesinde yaşamlarında olumlu gelişmeler olduğunu, sportif ve sosyal aktivitelerde bulunmaktan keyif aldıklarını söyledi.
Son Dakika › Güncel › 'Sporla yaşa projesi' suç oranlarını yüzde 80 azalttı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?