Sri Lanka'da İngiliz Milletler Topluluğu Zirvesi Sona Eriyor - Son Dakika
Güncel

Sri Lanka'da İngiliz Milletler Topluluğu Zirvesi Sona Eriyor

Sri Lanka\'da İngiliz Milletler Topluluğu Zirvesi Sona Eriyor

İngiltere Başbakanı Cameron zirveden erken ayrıldı

17.11.2013 16:00

Sri Lanka'nın başkenti Colombo'da, savaş suçları iddialarının neden olduğu tartışmanın gölgesinde yapılan İngiliz Milletler Topluluğu zirvesi bugün sona eriyor.

BBC'nin haberine göre, liderlerin zirvenin son gününde iklim değişikliği ve borç yönetimi gibi meselelerle ilgili olarak ortak açıklama yapması bekleniyor.

2015 yılındaki bir sonraki zirveye Malta'nın evsahipliği yapması kararlaştırılırken, Mauritius ve Kanada, Colombo'daki zirveyi Sri Lanka'nın insan hakları sicilinden ötürü boykot etmişti.

Zirveden erken ayrılan İngiltere Başbakanı David Cameron'un Sri Lanka'da işlendiği iddia edilen savaş suçları hakkında bağımsız soruşturma yapılması yönündeki çağrısı, Sri Lanka Devlet Başkanı Mahinda Rajapaksa tarafından eleştirildi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise Sri Lanka hükümetinin mart ayından önce savaş suçları soruşturması başlatmasının mümkün olduğuna inandığını söyledi.

İngiliz Milletler Topluluğu'nun dönem başkanlığını Sri Lanka'ya devreden Avustralya Başbakanı Tony Abbott, bu ülkenin insan hakları siciliyle ilgili endişelerin giderilmesi için "daha fazlasının yapılması gerektiğini" belirtti.

Sri Lanka'da 2009 yılında sona eren ve onlarca yıl süren iç savaş sırasında çoğunlukla Tamillere karşı savaş suçları işlendiği iddia ediliyor. Sri Lanka hükümeti, bu iddiaları şiddetle yalanlıyor.

Zirvenin sonunda liderlerin, iklim değişikliğinin tehdit ettiği küçük ülkelerin, zengin ülkelerin sözünü verdiği fonlara erişmesi için yardım etme konusunda ortak zeminde buluşması bekleniyor.

Suların yükselmesi tehdidiyle karşı karşıya olan, Pasifik'teki ada ülkesi Samoa'nın Başbakanı Tuilaepa Sailele Malielegaoi, "Hepimiz nedenleri, çözümlerini ve sonuçlarını biliyoruz. Geriye kalan şey, iklim değişikliğinin durdurulması için eyleme geçilmesi yönünde en güçlü ülkelerin siyasi iradesi" dedi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sri Lanka'da İngiliz Milletler Topluluğu Zirvesi Sona Eriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement