Su Kayıplarını Önlemede Büyük Adım - Son Dakika
Güncel

Su Kayıplarını Önlemede Büyük Adım

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Kınacı: "Araştırmalara göre, içme suyunun yüzde 43'ü musluklara ulaşmadan kayboluyor.

26.06.2014 11:43

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, araştırmalara göre içme suyunun yüzde 43'ünün musluklara ulaşmadan kaybolduğunu, en fazla kaybın yüzde 56,7 ile Güneydoğu Anadolu ve yüzde 56,1 ile Doğu Karadeniz bölgelerinde yaşandığını belirterek, "İstanbul'da düzenlenecek Su Kayıp ve Kaçakları Forumu ile bu konuda çözümler üretilecek" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca iklim değişikliği ve eksik altyapılar nedeniyle yaşanan su sıkıntılarına dikkati çekmek, su yönetim politikalarını tartışmak, kayıp ve kaçak su konusunda çözümler üretmek amacıyla İstanbul'da 28 ve 29 Ağustos'ta "Su Kayıp ve Kaçakları Forumu" düzenlenecek.

Forum Organizasyon Kurulu Başkanı da olan Cumali Kınacı, yaptığı açıklamada, Dünya Bankasınca 2009'da yayımlanan rapora göre, 21. yüzyılın sonlarına doğru Avrupa ve Orta Asya bölgelerinde ekstrem iklim olaylarına en çok maruz kalacak üçüncü ülkenin Türkiye olacağını belirtti.

Bu kapsamda Bakanlık olarak çok ciddi çalışma yürüttüklerini ifade eden Kınacı, ilk ele aldıkları konulardan birinin su kaynaklarının korunması olduğunu bildirdi.

-"Su temin ve dağıtım sistemi düzenlenmeli"-

İçme-kullanma suyu şebekelerinde yaşanan kayıp kaçakların kuraklık üzerinde doğrudan etkisi bulunmadığını ancak kuraklığın su kaynakları üzerinde yaptığı baskılar dolayısıyla bir etkileşimin söz konusu olduğunu anlatan Kınacı, şöyle devam etti:

"Bu kapsamda 8 Mayıs 2014'te yürürlüğe giren İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliğimizin amacı da su kaynaklarının korunması ve verimliliğin artırılması doğrultusunda, içme ve kullanma suyunun etkin kullanılması ve israfının önlenmesi için temin ve dağıtım sistemlerindeki su kayıplarının kontrolüne ilişkin usul ile esasları düzenlemek. Nüfus ve gelir düzeyinin yükselmesiyle artan içme ve kullanma suyu taleplerinin karşılanmasına yönelik çözümlerin bulunmasında, yeni su kaynağı arayışına başlamadan önce, mevcut şebekedeki su kayıplarının azaltılmasıyla ilgili çalışmalara öncelik verilmesi büyük önem arz ediyor."

-2 milyar metreküp su kayıp

Kınacı, TÜİK verilerine göre, Türkiye'de 2012'de belediyelerce içme ve kullanma suyu şebekesiyle dağıtılmak üzere 4,9 milyar metreküp su çekildiğini ancak bunun 2 milyar metreküpten fazlasının nihai kullanıcıya ulaşmadan kaybolduğunu belirtti.

Yüzde 43'e tekabül eden bu kayıp oranının, gelişmiş ülkelerdeki yüzde 10-20'lik kayıp oranları düşünüldüğünde oldukça yüksek seviyede bulunduğunu dile getiren Kınacı, "TÜİK 2012 yılı verilerine göre, içme-kullanma suyu şebekelerindeki en yüksek kayıp oranlarının (Türkiye istatistiki bölge birimleri sınıflandırmasına göre 12 bölge arasından) yüzde 56,7 ile Güneydoğu Anadolu ve yüzde 56,1 ile Doğu Karadeniz bölgelerinde, en düşük kayıpların ise yüzde 33,3 ile Doğu Marmara ve yüzde 38,7 ile İstanbul bölgelerinde olduğu görülüyor" bilgisini verdi.

Türkiye'de bu denli yüksek su kayıplarının kabul edilebilir seviyelere çekilebilmesi için altyapı yatırımları ile kontrol ve izleme sistemlerine ağırlık verilmesi gerektiğini ifade eden Kınacı, "Ülkemizde kişi başına günlük su tüketimi ortalama 170 litre/kişi gün olarak kabul edildiğinde ve bir yılda 2 milyar metreküp suyun şebekelerde hiç kaybı olmayacağı varsayıldığında, Türkiye'nin en az 157 günlük içme-kullanma suyu ihtiyacını karşılayabileceği görülüyor" dedi.

-Su kayıplarında hedef yüzde 25

Bu kapsamda İstanbul'da gerçekleştirilecek Su Kayıp ve Kaçakları Forumu'nun özellikle kayıp ve kaçak suyun önlenmesi konusunda etkili çözümler sunacağını vurgulayan Kınacı, şunları kaydetti:

"Yönetmelik kapsamında, su idareleri ve belediyelerin, su kayıp oranlarını belirlenen yıllar içinde yüzde 25 düzeyine indirmeleri hedefleniyor. Gerçekleştirilecek altyapı ve izleme faaliyetleriyle birlikte suda yaşanan kayıp ve kaçakların önlenmesi konusunda etkin çalışmalar üretiliyor. Küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri nedeniyle son derece değerli olan suyun temini ve tüketimiyle ilgili çok sayıda konunun irdeleneceği Su Kayıp ve Kaçakları Forumu, birçok sektör açısından fırsat niteliğinde olacak. Formun, belediyeler ve su idareleri başta olmak üzere, çok sayıda kurum ve kuruluşun yanı sıra dünya geneline önemli katkılar sağlanacağına inanıyorum." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Su Kayıplarını Önlemede Büyük Adım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement