Suriye'de Kimyasal Silah Kullanılmasına İlişkin BM Raporu - Son Dakika
Güncel

Suriye'de Kimyasal Silah Kullanılmasına İlişkin BM Raporu

Suriye\'de Kimyasal Silah Kullanılmasına İlişkin BM Raporu

Raporu değerlendiren BM Genel Sekreteri Ban: "Suriye'de 2,5 yıllık trajedinin ardından Güvenlik Konseyi'nin liderlik göstermesi ve ahlaki ve siyasi sorumluluklarını yerine getirmesinin zamanıdır" "Kimyasal silah kullanımının yasal sonuçları olmalıdır" "Konvansiyonel silahlarla işlenen suçlarda da cezadan muafiyet olmamalı"

16.09.2013 23:35

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye'de 2,5 yıldır süren trajedinin ardından BM Güvenlik Konseyi'nin liderlik göstererek ahlaki ve siyasi sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Ban, Suriye'de inceleme yapan BM heyetinin raporuna ilişkin Güvenlik Konseyi'ne verdiği brifingin ardından, gazetecilere açıklama yaptı.

Raporda, incelenen kan örneklerinin yüzde 85'inde sarin gazı tespit edildiğini vurgulayan Ban, "Bulgular açık bir şekilde savaş suçu işlendiğini ve 1925 Protokolü'nün ihlal edildiğini gösteriyor. Bu, 1988'de Saddam Hüseyin'in Halepçe'deki saldırısından bu yana ilk kez sivillere karşı kimyasal silah kullanıldığının ve 21. yüzyılda en kötü kitle imha silahı kullanımının tespiti" dedi.

Uluslararası toplumun bu silahların bir daha kullanılmamasını temin etmesi gerektiğini belirten Ban, Suriye'nin kimyasal silahlarının imha edilmesine ilişkin ABD ve Rusya'nın uzlaştığı plana da değinerek, "Bugün Güvenlik Konseyi'ne bu plana uyulmasının temin edilmesini bir an önce sağlama çağrısı yaptım. Suriye'de 2,5 yıllık trajedinin ardından Güvenlik Konseyi'nin liderlik göstermesi ve ahlaki ve siyasi sorumluluklarını yerine getirmesinin zamanıdır. Kimyasal silah kullanımının yasal sonuçları olmalıdır" diye konuştu.

Kimyasal silah kullanımının, kim gerçekleştirirse gerçekleştirsin suç olduğunu ifade eden Ban, kitle imha silahı dışındaki silahlarla işlenen suçlara da dikkati çekerek, "Konvansiyonel silahlarla işlenen suçlarda da cezadan muafiyet olmamalı" ifadesini kullandı.

Ban, gazetecilerin, saldırının sorumluların tespit etme çağrısı yapmasına rağmen BM heyetine bu görevi vermediğinin hatırlatılması üzerine, "Bu saldırının sorumlularının tespit edilip edilmemesi konusu diğerlerinin sorumluluğunda" diyerek BM Güvenlik Konseyi'ni işaret etti.

BM prensiplerine göre savaş suçu işleyenlerin bunun hesabını vermesi gerektiğini anlatan Ban, bunun nasıl yapılacağının Güvenlik Konseyi'ndeki müzakerelerin sonucunda belirleneceğini kaydetti. - New York

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye'de Kimyasal Silah Kullanılmasına İlişkin BM Raporu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement