Suriye'de Savaşta Haritaların Yerini Tablet Bilgisayarlar Aldı - Son Dakika
Güncel

Suriye'de Savaşta Haritaların Yerini Tablet Bilgisayarlar Aldı

Suriye\'de Savaşta Haritaların Yerini Tablet Bilgisayarlar Aldı

SURİYE'de, ABD öncülüğündeki koalisyonun hava desteği ile DEAŞ'a karşı verilen mücadelede, kara ve hava unsurları arasında iletişimi sağlamak ve hedef belirlemek için artık haritaları yerine, tablet bilgisayarlar kullanılıyor.

13.06.2017 12:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SURİYE'de, ABD öncülüğündeki koalisyonun hava desteği ile DEAŞ'a karşı verilen mücadelede, kara ve hava unsurları arasında iletişimi sağlamak ve hedef belirlemek için artık haritaları yerine, tablet bilgisayarlar kullanılıyor. Demokratik Suriye Güçleri (DSG) sorumlularının ellerinden düşürmediği tablet bilgisayarlara yüklenen haritalar, uydu görüntüleri ve drone'ların çektiği görüntüler incelenip hedef koordinatları saptanırken, Güvenlik uzmanı Metin Gürcan, bu imkanın dünyanın en teknolojik ordusu ile çalışmanın getirdiği bir sonuç olduğunu söyledi. Gürcan, "Tablet bilgisayarlar ile hedef tarihi ve tespiti, iletişim ve keşif yapılmaktadır. Hava ve kara unsurları arasında hızlı ve doğru bir koordinasyon sağlanmaktadır" dedi.

Suriye'nin kuzeyinde ana omurgasını PKK'nın bu ülkedeki kolu olan YPG'nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçlerine silah, araç ve mühimmat yardımı yapan ABD ordusunun, DEAŞ'a karşı verilen savaşta teknolojinin bütün imkanlarını da seferber ettiği belirtildi. ABD öncülüğündeki DEAŞ ile mücadele koalisyonunun hava desteği sunduğu DSG'nin, karadan artık büyük savaş haritaları yerine elde taşınan tablet bilgisayarları sıklıkla kullandığı görüldü. Bilgisayarlara yüklenen haritalar, uydu görüntüleri ve drone'ların çektiği görüntüleri eşleştiren DSG sorumlularının, DEAŞ'ın her hareketini anlık olarak takip ettikleri ve hedefleri belirleyerek, uçaklara operasyon merkezi üzerinden koordinat verdikleri belirtildi.

Eski asker olan güvenlik uzmanı Metin Gürcan, tablet bilgisayarlarının Suriye'deki operasyonlarda sıkça kullanıldığını, bununda dünyanın en teknolojik ordusu olan ABD ordusu ile çalışmanın getirdiği bir sonuç olduğunu söyledi. Tablet bilgisayarlar ile hedef tarifi, tespiti ve zaman zaman iletişim için de kullanıldığını söyleyen Gürcan, "Bu tür operasyonlarda hava ve kara unsurlarının aynı dili konuşması lazımdır. Daha önce haritalar ve öncü birlikler hedef tespitinde kullanılıyordu. Şimdi gördüğümüz kadarıyla tablet bilgisayarlara haritalar ve uydu görüntüleri yükleniyor, bununla hedef tarihi ve tespiti rahatlıkla ve hızlı bir şekilde gerçekleştiriliyor. ABD'nin Suriye'de yürüttüğü savaşta hava ve kara unsunlar arasında ciddi bir işbirliği bulunmaktadır. Irak'taki yürütülen mücadele statik olduğu için bu tür teknolojik aletler kullanılamıyor ama Suriye'deki çatışmalar dinamik olduğundan teknolojik aletler kullanılmaktadır. Kullanılan tablet bilgisayarlara ABD ordusunun internet ağı sağladığını da düşünüyorum. Aynı zamanda hızlı ve doğru bir iletişim aracı olarak da kullanılmaktadır. Çünkü, bu sistemin aynısını DEAŞ da kullanmaktadır ve bununla mücadele etmek için aynı teknolojiyi kullanmak gerekir" diye konuştu.

RAKKA'DA 3 MAHALLE DEAŞ'TAN TEMİZLENDİ

Öte yandan, Demokratik Suriye Güçlerinin 6 Haziran'da Koalisyon güçlerinin hava desteği ile başlattığını duyurduğu Rakka operasyonunda merkezdeki 3 mahallenin DEAŞ'tan temizlendiği belirtildi. Rakka'nın doğusundaki El Meşleb, batısındaki Sebahiye mahallelerinden sonra, Romaniye mahallesinin de DEAŞ'tan temizlendiği belirtildi. Kürt sitelerinde yer alan haberlere göre, Demokratik Suriye Güçleri ve DEAŞ arasında 2 gündür Sanayi ve Hattin mahallelerinden şiddetli çatışmaların sürdüğü belirtildi.

- Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Suriye'de Savaşta Haritaların Yerini Tablet Bilgisayarlar Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement