Suriyeli ve yabancı aktivistlerce bu yıl Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilen Sivil Savunma Teşkilatı, Suriye rejimi ve destekçilerinin son dönemlerde sivillere yönelik hava saldırılarını yoğunlaştırması sonucu yaralanan, hayatını kaybeden insanları enkaz altından çıkarma ve yangınları söndürme gibi konularda hizmet vererek önemli bir görev üstleniyor.
Rusya'nın ve Esed rejiminin bombaladığı alanlar genişledikçe, sayıları her geçen gün artan Suriye'deki muhaliflere bağlı Sivil Savunma Teşkilatının yeni çalışanlarının ve gönüllülerinin eğitim ihtiyacı açığa çıktı.
Sivil Savunma Teşkilatına ait İdlib kırsalında bulunan eğitim merkezi, söz konusu ihtiyaca cevap vermek amacıyla başlattığı kurslarda onlarca gönüllü ve çalışanına görevlerini nitelikli olarak yerine getirebilmeleri için eğitim verdi.
İdlib'teki "003 Sivil Savunma Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Başkanı Abulkafi Kayali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışan ve gönüllülere, görevli oldukları bölgelerdeki çalışma şartlarına hızlı adapte olmaları için pratik ağırlıklı eğitimlerin verildiği merkezden şimdiye kadar 100 kişinin mezun olduğunu, çoğunluğu Halep ve İdlib'ten olmak üzere hali hazırda 25 kişinin eğitime devam ettiğini söyledi.
Kursta, Suriye'de halka yönelik rejim ve Rusya saldırılarında insanların ihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla hızlı kurtarma, arama, tahliye, ilk yardım ve enkaz altından yaralı çıkarma eğitimlerinin verildiğini belirten Kayali, bazı destekçilerden gelen özellikle yangın söndürme, arama ve kurtarma cihazları konusunda da eğitim verildiğini aktardı.
Merkezin personel eğitim üyesi Ahmed el-Suveylah, eğitimlerin arama, kurtarma, ilk yardım ve yangın söndürme pratiklerini kapsadığını ifade etti. Bir hafta önce başlayan kursun 3 gün daha süreceğini kaydeden Suveylah daha sonra kursiyerlerin doğacak ihtiyaçlara göre görevlerini ifa edeceklerini söyledi.
Kurstaki gönüllülerden Ahmed Hablusi, kursa enkaz altındaki insanları mümkün olan en güvenli ve hızlı şekilde kurtarmak için tecrübe edinmek amacıyla katıldığını belirtti.
"Kursta hızlı kurtarma, arama, tahliye, ilk yardım, enkaz altından yaralı çıkarma ve yangın söndürme eğitimleri alıyoruz. Çok istifade ettik." diyen Hablusi, günlük olarak bombalanan yerlerle ilgili ise özel eğitim verildiğine dikkati çekti.
Sayıları 3 bin civarında olan sivil savunma ekipleri, Suriye rejiminin 2012 yılında sivil yerleşim birimlerine yoğun olarak saldırılar düzenlemeye başlamasıyla ortaya çıktı. 2013 yılında tek çatı altında birleşen sivil savunma ekipleri hali hazırda Suriye'deki 8 ilde 140 merkeze bağlı olarak faaliyet gösteriyor.
Suriyeli ve yabancı aktivistler bu yıl Nobel Barış Ödülü'ne Sivil Savunma Teşkilatını aday göstermişlerdi.
Son Dakika › Güncel › Suriye'deki Sivil Savunma Ekipleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?