Suriye'deki Yaralılar İçin Tıbbi Cihaz Talebi - Son Dakika
Güncel

Suriye'deki Yaralılar İçin Tıbbi Cihaz Talebi

Suriye\'deki Yaralılar İçin Tıbbi Cihaz Talebi

İç savaşın giderek şiddetini artırdığı ve Esed rejiminin bombardımanları karşısında okulların hastaneye dönüştürüldüğü Suriye'de, yaralananların tedavisi için acil olarak "tomografi" gibi tı...

07.11.2013 11:52

YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - İç savaşın giderek şiddetini artırdığı ve Esed rejiminin bombardımanları karşısında okulların hastaneye dönüştürüldüğü Suriye'de, yaralananların tedavisi için acil olarak "tomografi" gibi tıbbi cihazların yanı sıra ilaç ile ameliyat malzemelerine ihtiyaç duyulduğu bildirildi.

Merkezi Eskişehir'de bulunan Günışığı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Müdürü Ender Uzunpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'nin Lazkiye kentine yaptıkları insani yardımlar hakkında bilgi vererek, "Suriye konusunda, hem yardım etmeyi kendine hayat tarzı edinmiş hem de inanç sahibi insanlar olarak, oradaki kardeşlerimizi yalnız bırakamazdık. Devletimizin de bu konuda göstermiş olduğu gayret, bizi daha tetikledi. Mazlum halklara yardım etme amacı edinen bir devletin içinde sizde bu amaçla kurulmuş olan bir sivil toplum kuruluşu olunca her şey çok güzel işledi" dedi.

Suriye konusunda Türk Kızılayı ve Suriyeli Türkmenler Derneği ile çalıştıklarını dile getiren Uzunpınar, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Yayladağı ilçesindeki çadır kentte kalan Suriyelilerin, devletin mevcut yardımlarından dolayı çok ciddi bir ihtiyacı olmadığını aktardı.

Çadır kentte yer bulamayan ancak ilçede ikamet etmek zorunda kalan sığınmacıların yanı sıra bir de ülkelerinde kalıp, yaşamlarını sürdüren Türkmenler'in bulunduğunu anımsatan Uzunpınar, dernek olarak yapacakları yardımları ikiye ayırdıklarını ve dağıtımının ise Türk Kızılayı aracılığıyla gerçekleştirildiğini belirtti.

"8 tır yardım gönderildi"

Suriyeliler için ilk önce un ve sıvı yağ gönderilmesiyle başlattıklarını ve 8 tır yardım konvoyunun bölgeye ulaştırıldığını anlatan Uzunpınar, şöyle konuştu:

"Bugüne kadar 50'şer kiloluk 4 bin çuval un, 5 litrelik 3 bin teneke sıvı yağ, 25 bin adet yarım kilogramlık konserve ve çeşitli ihtiyaç malzemelerinden oluşan yaklaşık 500 bin lirayı bulan 8 tır yardımda bulunduk. Lazkiye'nin Bayırbucak Türkmen bölgesine yaptığımız ziyaretlerde, hastaneye dönüştürülen bir okula gittik. Ziyaretimizde 'neye ihtiyacınız var' dediğimizde, inanın ihtiyaçlarını bile söylemek istemediler. Daha önce sorulup ve ilgilenilmediğine dair bir takım bilgiler aldık. Bu bizi çok üzdü. Aslında bir anlamda oradaki alınganlık ve kırılganlık bizi tetikledi diyebiliriz. 'Söz verdiysek, yerine getiririz' dedik ve öncelikli olarak, ilaç, ameliyat masası, battaniye, tıbbi sarf malzemesine ihtiyaçları vardı. Bizde 20 bin liralık ilaç, ameliyat masası ve diğer yardımları bölgeye ulaştırdık."

Uzunpınar, ölü sayısının artmasındaki en önemli faktörlerden birinin ise yetersiz hastane şartlarının yanında, ağır yaralıların tedavisi için ilaç ve tıbbi cihazların bulunmaması olduğunu açıklayarak, "Yaralananların tedavisi için bölgede tek bir cihaz yok. Ağır yaralılar, tomografi, röntgen gibi cihazlar olmamasından dolayı tedavi edilemiyor. Bu yüzden bizden tomografi cihazı istediler" ifadelerini kullandı.

Tomografi cihazının fiyatının yüksek olmasından dolayı yeterli kaynağı topladıklarında, bölgede yeniden gıda ihtiyacının doğduğunu ve buna kullanmak zorunda kaldıklarını vurgulayan Uzunpınar, "Hastaneler bombalandığı için okulları hastaneye çevirmişler ve bu yüzden yeterli malzeme yok. Benim yardım etmek isteyenlere önerim, bu noktada gayret göstermeleri, tomografi ve röntgen cihazıyla ilgili yardımda bulunulması" diye konuştu. - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye'deki Yaralılar İçin Tıbbi Cihaz Talebi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement