Suriye İnsanı Yardım Çalıştayı - Son Dakika
Güncel

Suriye İnsanı Yardım Çalıştayı

Suriye İnsanı Yardım Çalıştayı

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği'nin öncülüğünde, Suriye'deki insanların sağlık, eğitim, barınma, gıda ve giyim kuşam konularındaki ihtiyaçlarının ele alındığı çalıştaş düzenlendi İDSB Genel Sekreteri Kurt: "Bu insanların diş macunundan, çocuk bezine, çocuk mamasından, iç çamaşırlarına kadar her şeye ihtiyaçları var. Bu yüzden planlamanın düzgün yapılması gerekiyor.

09.02.2014 11:59

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) Genel Sekreteri Ali Kurt, Suriye'deki insanların diş macunundan, çocuk bezine, çocuk mamasından, iç çamaşırlarına kadar her şeye ihtiyacı bulunduğunu belirterek, "Bu yüzden planlamanın düzgün yapılması gerekiyor. Bu çerçevede hedeflediğimiz şey, gücümüzü en verimli ve en ekonomik şekilde kullanmak" dedi.

Suriye'deki insanların sağlık, eğitim, barınma, gıda ve giyim kuşam konularındaki ihtiyaçlarının ele alındığı Çalıştay, Yenikapı Mevlevihanesi'nde düzenlendi.

Kurt, burada yaptığı açıklamada, Suriye'de insanların açlık ve soğuktan öldüğünü belirterek, geçen sene, "Bir Ekmek Bir Battaniye" kampanyası gerçekleştirdiklerini anımsattı.

Suriye'de yaşanan olaylarla ilgili işkence fotoğraflarının yayımlandığını belirten Kurt, "İşkence fotoğrafları... Anadolu Ajansı'nı buradan tebrik ediyorum, yılın gazetecilik olayı olmaya namzet bir başarıdır bu" değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası toplumun duyarsız kaldığı acımasız tablo içerisinde, sivil toplum kuruluşları olarak bir takım faaliyetler yaptıklarını anlatan Kurt, kamu ile sivil toplum örgütlerinin ilk kez bir araya geldiği insani yardım platformunu oluşturduklarını bildirdi.

?Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kızılay, Diyanet Vakfı, Kamu Diplomasi Kurumu'nun yanı sıra İHH, Deniz Feneri, Can Suyu, Kimse Yok mu Derneği, Veren El, Dost Eli, Yardım Eli gibi sahada çok ciddi anlamda insiyatif alan kuruluşların, gerek Türkiye, gerekse Suriye içinde muhtaç olanlara yardım ulaştırdığını kaydeden Kurt, bu kuruluşlar arasındaki entegrasyonu ve bilgi paylaşımını sağlamayı hedeflediklerini  ifade etti.

Kurt, şöyle konuştu:

"Savaş olan bir ortamdan bahsediyoruz. Can güvenliğinin çok üst düzeyde olduğu bir yapı içinde insani yardım gerçekleştirmeye çalışılıyor. Bu kuruluşların kendine göre linkleri var. Kimisi Suriye içerisine girerek birebir yardım etmeye çalışırken, kimisi partnerleri aracılığıyla sınırın sıfır noktasında kendi yardımlarını oradaki Türkler'e devretmek suretiyle bu insani yardım faaliyetini götürüyorlar. İnsani yardım kuruluşlarımız, bu faaliyetler esnasında bir takım güçlüklerle karşılaşıyor. Bunların bir kısmı Türkiye olarak bizim çözebileceğimiz konular, bir kısmı da Suriye içinde koordine olmayla ilgili problemler. Bugün bu çalıştayda, 'insani yardım kuruluşlarımız ne gibi problemlerle karşılaştılar, ne gibi tecrübeler edindiler, geliştirdikleri çözüm yolları nedir, tıkandıkları yerler nedir' bu problemlere çözüm yolları arıyoruz."

"Bu insanların her şeye ihtiyacı var"

Sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerini, muhtaç olan insanlara daha nitelikli daha verimli bir şekilde ulaştırmasını sağlama hedefinde olduklarını dile getiren  Kurt, tekerrür eden yardımları arzu etmediklerini vurguladı.

Aynı yere birbirinden habersiz kuruluşların yardım götürmesinin, güçlerini ekonomik kullanmadıkları anlamını taşıdığına işaret eden Kurt, bunun koordinasyonu için bilgi merkezine ihtiyaçları bulunduğunu söyledi.

Tekerrür eden yardımlar kadar, istenmeyen bir başka konunun da yardım malzemelerinin aynı şeylerden oluşması olduğunu söyleyen Kurt, şöyle devam etti:

"Bu insanların diş macunundan, çocuk bezine, çocuk mamasından, iç çamaşırlarına kadar her şeye ihtiyaçları var. Bu yüzden planlamanın düzgün yapılması gerekiyor. Bu çerçevede hedeflediğimiz şey, gücümüzü en verimli, en ekonomik şekilde kullanabilmek.  Bu insanların aynı zamanda eğitimle ilgili de problemleri var. Suriye'nin geleceği olan çocuklar, üç yıldır kesintiye uğramış bir eğitimle karşı karşıyalar. Bu problemin çözümü boyutunda da yapılan birtakım hamleler var. Ülkemizde misafir olarak bulunan Suriyeli vatandaşların çocukları var. Sadece İstanbul'da 19 tane okulları var. Kendi imkanlarıyla derme çatma faaliyetlerle yürütmeye çalıştıkları bir eğitim faaliyeti var."

Çalıştay süresince sağlık, eğitim, barınma, gıda ve giyim kuşam konularının müzareke edileceğini, ortaya çıkacak raporu bütün sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşacaklarını dile getiren Kurt, ihtiyaç listesinin doğru belirlenmesi ve öngörülen malzemelere yönelik çalışma gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye İnsanı Yardım Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement