Suyun Yarısı Musluğa Gelmeden Kayboluyor - Son Dakika
Güncel

Suyun Yarısı Musluğa Gelmeden Kayboluyor

Suyun Yarısı Musluğa Gelmeden Kayboluyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, Türkiye’de içme suyu şebekelerindeki su kaybı oranının yüzde 50 olduğunu açıkladı.

19.12.2013 16:36

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, Türkiye'de içme suyu şebekelerindeki su kaybı oranının yüzde 50 olduğunu açıkladı.

Amasya Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi'nde düzenlenen Yeşilırmak havzası yönetim heyeti ve tanıtım ve teşekkül toplantısında konuşan Prof. Dr. Cumali Kınacı, "İçme suyu şebekelerindeki su kaybının azaltılması da büyük önem taşıyor. Türkiye'de şu anda içme suyu şebekelerindeki su kaybı yüzde 50. Yüzde 50, yüzde 51 mertebesinde. Bu da kaynaktan çıkan suyun yarısı musluğa gelmeden kaybolduğunu gösteriyor" dedi.

Şehirlere su taşınması için masraf yapılırken kullanılan suyun yarısının boşa gittiğine dikkat çeken Cumali Kınacı, "Bununla ilgili de bir yönetmelik hazırladık. Bu yönetmeliği de Başbakanlığa resmi gazetede yayınlanmak üzere göndermiş bulunuyoruz" diye konuştu.

İklim değişikliği kavramının dünyada konuyla ilgili bilim insanlarının neredeyse yüzde 100'e yakını tarafından kabul edildiğine değinen Cumali Kınacı, "İklim değişikliğinin en olumlu ve en olumsuz senaryosuna göre Türkiye'deki su kaynakları nasıl etkilenecek bununla ilgili çalışmayı başlatmış bulunuyoruz. Suyun miktarını artırmamız mümkün değil. Mevcut suyu en verimli şekilde kullanmamız gerekiyor. Nüfusumuz, sanayimiz artıkça birim başına, kişi başına düşen su miktarı azalıyor. Hayat standardımız yükseldikçe kişi başın düşen su tüketimi artıyor. Bu da her geçen gün kullanılabilir su miktarının azalmasına yol açıyor" şeklinde konuştu.

Yeşilırmak havzası yönetim heyeti başkanlığı görevini üstlenen Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin de söz konusu heyetin 3 ay aralıkla toplanıp çalışmaları gözden geçireceğini kaydetti.

Toplantıya, Devlet Su İşleri (DSİ) 7. Bölge Müdürü Mevlüt Pehlivan, Amasya Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Kazan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri A. Faruk Aykutlu ile diğer yetkililer de katıldı. - AMASYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Suyun Yarısı Musluğa Gelmeden Kayboluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement