Paralel Devlet Yapılanması'nın (PDY) Tahşiyecilere kumpas iddiasıyla kurduğu iddiasıyla aralarında firari sanık Fetullah Gülen ile Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer, Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin de bulunduğu 10'u tutuklu 33 sanığın yargılandığı davanın duruşması yarına ertelendi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Hidayet Karaca ve eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ile Yurt Atayün'ün de bulunduğu 10'u tutuklu ve başka suçtan tutuklu 2 sanık ile 6 tutuksuz sanık katıldı. Bazı müştekileri de duruşmada hazır bulundu.
Duruşmada tutuksuz sanıklardan eski emniyet amiri Ufuk Yıldırım, 72 sayfadan oluşan savunmasını okudu.
Yıldırım, örgüt üyeliğiyle suçlandığını ancak kendisinin hiçbir örgüte üyeliğinin bulunmadığını belirterek, "Bazı müştekilerin ifadesiyle soruşturmanın şüphelisi haline getirildim. Şimdi de sanığıyım. İddianamenin benimle ilgili kısımları tamamen gülünçtür. Hakkımdaki bazı iddialar, sadece müştekilerin ifadelerinden oluşmaktadır. Sayın savcı, telefonumun HTS kayıtlarından suç çıkarmış. Benim diğer şube amirlerimle görüşmelerim, iddianamede suç olarak gösterilmiş. Önce aklınıza, sonra vicdanlarınıza sesleniyorum. Hayatımın hiçbir döneminde hiçbir örgüte sempati duymadım, üye olmadım. Fetullah Gülen'in cemaatinden hiç kimseyle bir ilişkim olmamıştır. Hayatımın her döneminde terörle mücadele etmiş bir emniyet mensubuyken, terör örgütüne üyelikle suçlanıyorum." ifadelerini kullandı.
Ufuk Yıldırım, hakkındaki suçlamaları reddederek, beraat talebinde bulundu.
Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme, diğer tutuksuz sanıkların da savunmalarını yapması için duruşmayı yarına erteledi.
Ceza istemleri
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan iddianamede, bir numaralı sanık Gülen ile tutuklu sanıklardan Karaca, "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek"le suçlanırken, diğer 31 sanığın "silahlı terör örgütü üyesi olma" suçundan cezalandırılması isteniyor.
İddianamede, Gülen ve Karaca'nın, "silahlı terör örgütünü yönetme" suçundan 15 ila 22 yıl 6 ay, zincirleme şekilde "resmi belgede sahtecilik"ten 4 yıl 10,5 ay ila 22 yıl ve zincirleme şekilde "delil uydurarak iftirada bulunma" suçundan da 1 yıl 10,5 ay ila 10 yıl 6 ay olmak üzere toplam 21 yıl 9 ay ila elli beşer yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor. Ayrıca eski emniyet müdürlerinden Ali Fuat Yılmazer'in, "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "delil uydurarak iftirada bulunma" suçlarından 9 yıl ila 21 yıl, Tufan Ergüder'in, "silahlı terör örgütüne üye olma" ile zincirleme şekilde "resmi belgede sahtecilik" ve "delil uydurarak iftirada bulunma" suçlarından 14 yıl 3 ay ila 47 yıl 6 ay arasında değişen hapisle cezalandırılması isteniyor.
Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin de "silahlı terör örgütüne üye olma" ile zincirleme şekilde "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" ve "delil uydurarak iftirada bulunma" suçlarından 14 yıl 3 aydan 47 yıl altışar aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, Mutlu Ekizoğlu'nun da "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 7,5 ila 15 yıl arasında hapisle cezalandırılması öngörülüyor.
İddianamede, Ertan Erçıktı, Mustafa Kılıçaslan, Kazım Aksoy, Ali Cihan, Mehmet Ali Doğan, Recep Güleç, Mustafa Altunbulak, Çetin Öztürk, Rıfat Aslan, Erdem Kısa, Halit Akbulut, Yakup Ergün, Ufuk Yıldırım, Yasin Koyuncu ve Mustafa Uyanık'ın da yer aldığı 26 sanığın "silahlı terör örgütüne üye olma", zincirleme şekilde "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" ve "delil uydurarak iftirada bulunma" suçlarından 7,5 ila 47,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.
Son Dakika › Güncel › Tahşiyecilere Kumpas' Davası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?