Talasemi Hastalığına Karşı Testinizi Yaptırın - Son Dakika
Güncel

Talasemi Hastalığına Karşı Testinizi Yaptırın

Talasemi Hastalığına Karşı Testinizi Yaptırın

Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürlüğütalasemi hastalığına karşı halkı bilinçlendirmek için ücretsiz tarama testi yaptı.

10.05.2015 13:40

Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürlüğü, 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü dolayısıyla talasemi hastalığına karşı halkı bilinçlendirmek için çadır kurdu ve ücretsiz tarama testi yaptı.

Beta talasemi anne ve babadan çocuklara kalıtsal olarak geçen, önlenebilir bir kan hastalığıdır. 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü dolayısıyla vatandaşları bu hastalığa karşı bilinçlendirmek için Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürlüğü Balıklıgöl Platformunda stand açtı ve vatandaşları ücretsiz olarak teste tabi tuttu.

Talasemi hastalığının Türkiye'nin de içinde olduğu Akdeniz ülkelerinde önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu dile getiren Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürlüğü Çocuk Ergen Kadın Üreme Sağlığı (ÇEKÜS) Şube Müdürü Veziha Buluş Çıkay Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 300 bin civarında talasemi taşıyıcının olduğunu kaydetti. Çıkay,"Talasemi hastalığında taşıyıcıların saptanması, genetik danışma ve doğum öncesi tanı konabilmesiyle engellenebilir bir hastalık olmasına rağmen, dünyada her yıl en az 365 bin talasemi hastası doğmakta ve tedavi görmektedir. Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 300 bin talasemi taşıyıcısı ve 4 bin 500 kadar talasemi hastası vardır.

Beta talasemi hastalığı ağır, tedavi düzgün sürdürülmezse yaşam süresini belirgin kısaltan ve yaşam kalitesini çok olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Hastalığın tedavisi zordur ve maliyeti çok yüksektir. Talasemili bir hastanın yıllık tedavi maliyeti 10 bin dolar civarındadır. Bu nedenle, hastalıklı bireylerin doğmasını engellemek çok önemlidir ve gerekli koruyucu önlemlerin alınması devlet tarafından da desteklenmektedir. Evlilik öncesi talasemi testi ve doğum öncesi tanı çok önemlidir. Evlilik öncesi talasemi testi yapmaktaki amaç, evlenmeyi engellemek değil, taşıyıcıları saptayıp, hasta çocukların doğmasını engellemektir. Talasemi hastaları ve aileleri için zorlu bir tedavi süreci söz konusudur" dedi.

'VÜCUTTA BOZUKLUKLAR MEYDANA GELEBİLİR'

Hastalığın belirtilerinin ve tedavi edilmediği taktirde vücutta meydana gelebilecek olası bozuklukları aktaran Çıkay, bu konuda vatandaşları eğitmek ve bilinçlendirmek için çaba sarf ettiklerini kaydetti. Çıkay, "Hastalarda yorgunluk, iştahsızlık ve solgunluk mevcuttur. Tedavi edilmediği takdirde vücutta gelişme geriliği, karaciğer ve dalak büyümesine bağlı olarak karın şişliği ve yüz kemiklerinde şekil bozukluğu ortaya çıkar. Hastalar, çocukluk döneminde ortaya çıkan şiddetli anemi nedeniyle tüm yaşamları süresince her 3-4 haftada bir kan transfüzyonuna ve demir atılımını sağlayabilmek amacıyla gereksinim duyarlar. Dünyada talasemi hastalığına dikkat çekmek için her yıl "Dünya Talasemi Günü" olarak kutlanmaktadır. Her yıl ülkemizde yüzlerce çocuk dünyaya gelmesini engellemek için bakanlığımız tarafından yürürlüğe konan 'Kalıtsal Kan Hastalıkları Kontrol Programı' nın temel amaçları; toplumsal tarama, genetik danışma (rehberlik), doğum öncesi tanı yöntemlerini kullanarak talasemi ve anormal hemoglobin hastası doğumunun uygun strateji ile önlenmesi, mevcut kalıtsal kan hastalarının yaşam sürelerinin uzatılması ve artırılmasıdır. Sağlıklı nesiller için, halkımıza düşen görev evlilik öncesi talasemi sağlık personellerine düşen görev ise halkımızı bu konuda bilgilendirme ve yönlendirmektir. Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak kurduğumuz stand, hazırlamış olduğumuz broşürler ve kadın kültür merkezlerinde yaptığımız eğitimlerle halkın konu ile ilgili olarak bilinçlenmesi ve farkındalık yaratmaktır" diye konuştu.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Talasemi Hastalığına Karşı Testinizi Yaptırın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement