Tanpınar 'Hikaye' Yarışması Başladı - Son Dakika
Güncel

Tanpınar 'Hikaye' Yarışması Başladı

Tanpınar \'Hikaye\' Yarışması Başladı

Bu yıl 'Hikaye'ler Tanpınar anısına yazılacak.

19.01.2013 08:29  Güncelleme: 08:23

Tanpınar Yarışmasının Bu Yılki Konusu 'Hikaye'

Bursa Osmangazi Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Ahmet Hamdi Tanpınar edebiyat yarışmasının startı verildi. Bu yıl konusu 'Hikaye' olarak belirlenen yarışmaya katılacak olan eserler, 3 Mayıs'a kadar Osmangazi belediyesine teslim edilmiş olacak.

İlki 2001 yılında 'Deneme' dalında düzenlenen Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat yarışması, geçtiğimiz 12 yıl içerisinde Türk edebiyatına bir eser ve yeni isimler kazandırdı. Büyük ustanın 51'inci ölüm yıldönümü olan 24 Ocak 2013 öncesinde, Sümbüllü Bahçe Konağında düzenlenen basın toplantısı ile duyurusu yapılıp startı verilen yarışmanın bu yılki konusu, 'Hikaye' olarak belirlendi. "Bu rüyadan arta kalan hüzün" teması ile düzenlenecek olan hikaye yarışmasına katılım bir eserle sınırlandırılırken, eserlerde ise her hangi bir sayfa sınırlaması getirilmedi.

Sümbüllü Bahçe Konağında düzenlenen basın toplantısında, bu yılki yarışma hakkında bilgi veren Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, belediye olarak düzenledikleri bir çok sosyal ve kültürel etkinliğin en önemlilerinden birinin Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması olduğunu söyledi. 12'incini başlattıkları yarışmanın konu başlığının 'hikaye' olarak belirlendiğini ifade eden Dündar, "Ana konusu da, 'Bir rüyadan arta kalan hüzün'. 3 Mayıs 2013 tarihine kadar yarışmacılara açık olacak ve o tarihe kadar katılacak olan yazarlarımız, yazdıkları hikayeleri belediyeye teslim edecek. Bu yarışmaya katılan eserler kitap haline getirilecek" dedi.

Mustafa Dündar, yarışmada bulunan jüri üyeleri tarafından değerlendirilecek olan eserlerden dereceye giremese de, eserlerin hazırlanacak olan kitapta yer alarak ölümsüzleşeceğini sözlerine ekledi. Başkan Dündar, bu yılki yarışmanın jüri üyelerinin de Hilmi Yavuz, Prof. Dr. Abdullah Uçman, Ali Çolak, Başar Başarır, Müge İplikçi, Metin Önal Mengüşoğlu ve İhsan Deniz'den oluştuğunu ifade etti.

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat yarışmasının tanıtım toplantısında konuşan Jüri Üyesi Hilmi Yavuz da, Tanpınar yarışmalarının Osmangazi Belediyesi tarafından 12 yıldan beri sürdürüldüğünü ve uluslararası alanda da önemli bir etkinlik haline geldiğini söyledi. Edebiyatçılar olarak Osmangazi Belediyesine şükranlarını sunduklarını anlatan Yavuz, "Bu ödüller, önce iki jüri üyesi tarafından bir ön eleme ile inceleniyor. Metin Önal Mengüşoğlu ve İhsan Deniz tarafından. Onların elemeleri sonucu belirlenen eserler ise, tüm jüri tarafından değerlendiriliyor. Bu konuda elimizden geldiğince hak gözetir olmaya ve kimsenin hakkına tecavüz etmemeye çalışıyoruz." şeklinde konuştu. Her jüri üyesinin belli kriteri olduğunu ve buna göre bazı yarışmacıların dereceye giremedikleri için üzülmemesi gerektiğini anlatan Hilmi Yavuz, 3 Mayıs'a kadar sürecek olan yarışmaya katılacaklara başarılar diledi.

Yarışmanın tanıtım toplantısına katılan ve bir konuşma yapan Prof. Dr. Abdullah Uçman, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın öldüğünde bir kaç kişiye borçlu olduğunu söyledi. Prof. Dr. Uçman; "Tanpınar yaşadığında kıymeti gerekli şekilde bilinemedi. Tanpınar'a sahip çıkılması adına bu yarışma çok önemli. Onun adına böyle bir yarışmanın düzenlenmesi, eminim ki onu mutlu edecek. Bu yarışmanın bundan sonra da aynı şekilde devam etmesini diliyorum" dedi.

GEÇEN SENENİN EDEBİYATÇILARI ÖDÜLLERİNİ ALDI

Basın açıklamasının ardından geçen sene düzenlenen makale yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi. Geçtiğimiz yıl yarışmaya 'Gölge' Rumuzu ile katılan Korhan Altunyay, 'Zamanla mekanın diyaloğu' adlı eseri ile birinci seçilmişti. Altunyay, ödülünü Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ın elinden aldı. Geçtiğimiz yılki yarışmaya katılan 54 eser arasından, 'Erguvan' rumuzuyla katılan Elif Akpınar, "Bir şehir, beş imge" adlı eseriyle ikinci, "Zamanı durduran şehir" isimli eseriyle üçüncü olmuştu. Geçtiğimiz yılki yarışmanın mansiyon ödülleri ise, "İkinci zamanın payitahtına eşikmten bir bakış" adlı eseriyle Samet Altıntaş, "Kendi saatini ayarlamak" isimli eseriyle Eren Aksu'ya verilmişti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Tanpınar 'Hikaye' Yarışması Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement