"Diziyle, Filmle Tarih Öğrenilmez" - Son Dakika
Güncel

"Diziyle, Filmle Tarih Öğrenilmez"

"Diziyle, Filmle Tarih Öğrenilmez"

450'inci ölüm yıl dönümünde Matrakçı Nasuh'u anlatan Doç. Dr. Erhan Afyoncu "Diziyle, filmle tarih öğrenilmez ama tarihe merak sarılır." dedi.

16.01.2014 10:14  Güncelleme: 10:22

Ünlü tarihçi Matrakçı Nasuh'un 450'inci ölüm yıldönümünde Matrakçı Nasuh'u anlatan Doç. Dr. Erhan Afyoncu, Matrakçı'nın Muhteşem Yüzyıl dizisiyle gündeme geldiğini belirterek, "Diziyle, filmle tarih öğrenilmez ama tarihe merak sarılır" dedi.

Kağıthane Belediyesi, ölümünün 450'ıncı yılında tarihçi Matrakçı Nasuh'u düzenlenen söyleşi ile andı. Gültepe Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Matrakçı Nasuh Söyleşisi'ne konuşmacı olarak katılan Tarihçi Doç. Dr. Erhan Afyoncu, ünlü ilim adamının kişiliğini ve eserlerini anlattı.

Matrakçı Nasuh'un Türk tarihinin en önemli sanatkarlarından, tarihçilerinden birisi olduğunu belirten Erhan Afyoncu, "16'ıncı yüzyılda Kanuni döneminde yaşamış, 1560'lı yıllarda vefat etmiş çok büyük bir tarihçidir. Kanuni dönemini anlatan bir Süleymanname yazmıştır. Bir minyatür sanatçısıdır. Nakkaştır, eserlerini resmetmiştir. Dönemin en namlı silahşörlerinden bir tanesidir" dedi.

Tarihi şahsiyetlere önem verilmediğini dile getiren tarihçi Erhan Afyoncu, "Bizim tarihimizde çok marifetli olan bilim adamları, sanatkarlar maalesef anılmıyor. Ancak ölüm yıldönümlerinde akıllarına geliyor. Tarihimizde olana da sahip çıkılmıyor. Matrakçı Nasuh adını taşıyan bir okul hatırlamıyorum" şeklinde konuştu.

"MATRAKÇI NASUH MUHTEŞEM YÜZYIL DİZİSİYLE GÜNDEME GELDİ"

Dizilerin tarihe olan ilgiyi arttırdığını ifade eden Erhan Afyoncu, şunları söyledi: "Matrakçı Nasuh ismi Muhteşem Yüzyıl dizisiyle gündeme geldi. Tarih öğretmek başka bir şeydir, tarihe merak salınması ayrı bir şeydir. Muhteşem Yüzyıl en sonda Çin'e satılıyor. 50 küsur ülkede uygulanıyor. Herkesin kafasındaki tarih bilgisi farklıdır. Diziyle, filmle tarih öğrenilmez ama tarihe merak sarılır."

Gültepe Kültür Merkezi'nde güzel çalışmalar yaptıklarını belirten Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç ise, çocuklara ve gençlere yönelik çok farklı programlar düzenlediklerini söyledi.

Program kapsamında Matrakçı Nasuh'un minyatürlerinden oluşan sergisi de konuklar tarafından gezildi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 'Diziyle, Filmle Tarih Öğrenilmez' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement