TBB Başkanı Feyzioğlu Açıklaması - Son Dakika
Güncel

TBB Başkanı Feyzioğlu Açıklaması

TBB Başkanı Feyzioğlu Açıklaması

"Yaklaşımımız, herhangi bir davayla, herhangi bir kişiyle sınırlı değil. TBB'nin görevi, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını korumaktır" "Özel görevli mahkemeleri kapatmadığımız, Türkiye'deki çift başlı yargıyı sonlandırmadığımız, Yargıtay ve mahkemelere 'Bu davalara yeniden bakacaksın' şeklinde mutlak bir kanun hükmüyle yasama emri getirmediğimiz, yasa tarafından bunların yeniden görülmesini zorunlu kılmadığımız takdirde, çözüm olmayacaktır.

06.01.2014 15:50

Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Metin Feyzioğlu, yaklaşımlarının herhangi bir dava veya kişiyle sınırlı olmadığını belirterek, "TBB'nin görevi, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını korumaktır" dedi.

Feyzioğlu, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, gazeteci Tuncay Özkan ve emekli orgeneral Bilgin Balanlı'yı, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde ziyaret etti.

Ziyareti sonrası basın mensuplarına açıklama yapan Feyzioğlu, bir süredir devam eden krizin çözümü için, TBB olarak ciddi formül arayışı ve çaba içerisinde olduklarını, hukuk devletini ve demokrasiyi yeniden tesis için mücadele ettiklerini anlattı.

Feyzioğlu, bir yanda Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli yolsuzluk soruşturmasının yürüdüğünü, bu soruşturmanın gittiği yere kadar götürülmesi, soruşturmanın önlenmesine dair algı yaratacak her türlü girişimden kaçınılması gerektiğini kaydederek, "Fakat bu konuyu şu anda mücadelesini verdiğimiz diğer konuyla, hukuk devleti ve demokrasinin yeniden inşasında hayati önem verdiğimiz, şu anki görüşmemizin temelini teşkil eden konuyla karıştırmamak gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Ülkenin en yetkili ağızlarından çıkan "yargının içerisinde bir paralel devlet oluşumu var" ve " TSK'ya Ergenekon ve Balyoz davalarıyla kumpas kuruldu" sözlerini duymazdan gelmelerinin mümkün olmadığını vurgulayan Feyzioğlu, şöyle devam etti:

"Yaklaşımımız herhangi bir davayla, herhangi bir kişiyle sınırlı değil. TBB'nin görevi, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını korumaktır. Elimizde cayır cayır yanan sorun şudur: Temmuz 2012'de özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına karar verilirken, dünya hukuk tarihinde eşi benzeri görülmemiş büyük bir yanlışlık yapıldı. Bu mahkemelerin ellerindeki işleri bitirinceye kadar çalışmalarına karar verildi. Bahsettiğimiz değişiklik, geçici 2. madde değişikliğidir. Bu madde nedeniyle bugün Türkiye'de ciddi bir hukuk trajedisi yaşanmaktadır. İşte biz, 'bu madde olmasaydı' noktasından yola çıkarak, bir yasama çözümü ve ardından da yargının yine kendi onurunu temizleyeceği bir formül ileri sürüyoruz."

"Yeniden yargılanmanın önü açılmaktadır"

Feyzioğlu, bu formulü şu şekilde anlattı:

"İlk olarak geçici 2. maddenin kaldırılması suretiyle, özel görevli mahkemeler tamamen kapatılacaktır.  Sonrasında özel görevli mahkemelerce verilmiş ve Yargıtay'da görülmekte olan, henüz kesinleşmemiş davaların bir kanun hükmüyle bozulmasıyla yeniden yargılanma sağlanacaktır. Üçüncü olarak da yine Temmuz 2012'den sonra verilmiş ve kesinleşmiş olan davalarda da bu hükümleri TBMM tarafından antidemokratik olduğu sabit görülmüş mahkemeler verdiği için, yeniden yargılamanın yolu açılmaktadır."

Kanadoğlu'nun formülü

Feyzioğlu, Sabih Kanadoğlu'nun bazı basın-yayın organlarında yer alan "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, CMK 310'a dayanarak hükmün 'sanık lehine' bozulması için Yargıtay'a başvurabilir. Bu durumda dosya Ceza Genel Kurulu'nda görülür. Oradan tahliye ve beraat kararı çıkabilir" şeklindeki formülüne de değindi.

Kanadoğlu'nun iyi niyetinden şüphesi olmadığını dile getiren Feyzioğlu, görüştüğü kişilerin bu formülü "Bizi celladımızın insafına mı terk etmek istiyorlar" diye değerlendirdiklerini aktardı.

"Gerçekçiyiz, ayaklarımız yere basıyor"

Feyzioğlu, "Biz gerçekçiyiz, ayaklarımız yere basıyor, dünyayı gerçeği gösteren gözlüklerle görmekten başka çaremiz yok. Özel görevli mahkemeleri kapatmadığımız, Türkiye'deki çift başlı yargıyı sonlandırmadığımız, Yargıtay ve mahkemelere 'Bu davalara yeniden bakacaksın' şeklinde mutlak bir kanun hükmüyle yasama emri getirmediğimiz, yasa tarafından bunların yeniden görülmesini zorunlu kılmadığımız takdirde çözüm olmayacaktır. Mahkumiyet kararlarının üzerine birer çivi daha çakılmış olacaktır" diye konuştu.

Çift başlı yargıyı sonlandırmak zorunda olduklarını vurgulayan Feyzioğlu, tahliyelerin ne olacağı konusunun merak edildiğini, önlerinde bir af görmediklerini, suçsuz olduğunu haykıran insanların "adil yargılanma ve bu yargılanma sonucunda beraat" istediklerini dile getirdi.

Feyzioğlu, siyasi iktidarın da bir affın olmayacağını ifade ettiğini bildirerek, geriye bu işi yargı yoluyla temizlemekten başka bir seçenek kalmadığını anlattı.

"Mücadelemiz sadece Ergenekon veya Balyoz için değil"

Feyzioğlu, özel görevli mahkemeleri ve terörle mücadele mahkemelerini kaldırmaktan başka çare olmadığını savunarak, "Bu, Ergenekon, Balyoz, Şike veya bir başka ismi olan davaya münhasır, onlarla sınırlı değildir. Bu, Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan tüm insanlar içindir. Hukukun üstünlüğünü belli kişiler için değil, tüm yurttaşlar için istiyoruz" diye konuştu.

Başbuğ ile görüşmesi sorulan Feyzioğlu, "Başbuğ ve konuştuğum diğer kişiler, 'Biz zaten bu hükümlerin hukuka aykırı olduğunu, masum olduğumuzu biliyoruz. Millet de biliyor ama en yetkili ağızlardan TSK'ya bu anılan davalarla kumpas kurulduğu ifade edildiğine göre, hükümlerin şekli meşruiyeti dahi kalmamıştır' diyorlar" dediğini aktardı.

"Yeniden yargılama olursa tahliyeleri hangi merci verecek. Süreç nasıl işleyecek ?" sorusu üzerine Feyzioğlu, yargı kararıyla tutukluluktan tahliyeyi sağlamak gerektiğini bildirdi. Feyzioğlu, bugün dahi tutuklulukta azami sürenin uzun olduğunu, yasama organının tutuklulukta azami süreyi 2 yılla sınırlayan bir düzenleme yapması halinde, yargının bunu tespit edip tahliye kararı vermesinin kaçınılmaz olacağını söyledi.

Feyzioğlu, hükümlüler konusunda ise yeniden yargılama başladığı anda bu kişilerin "hükümlü" sıfatlarının, "yeniden yargılanan kişilere" dönüşeceğini, yargılanmaya başladıkları andan itibaren mahkemelerce derhal tahliye kararı verilmesinin mümkün olduğunu dile getirdi.

"CMK'daki katalog suçlar maddesi kaldırılsın"

Uygulamada adeta 'zorunlu bir tutuklama' olarak anlaşılan CMK'daki 'katalog suçların' da kaldırılmasını önerdiklerini anlatan Feyzioğlu, TBB'nin en önemli önerilerden birisinin de, "Gerekçesiz tutuklama ve mahkumiyetler nedeniyle AİHM veya Anayasa Mahkemesi'nce verilen tazminat kararlarının, keyfiliği yapan hakimlerden tahsil edilmesi" olduğunu bildirdi.

Önerilerine, bugün görüştüğü kişilerden koşulsuz destek aldığını kaydeden Feyzioğlu, "Biz en baştan itibaren adil yargılama istiyoruz. Bu yargıya güvensizlik değil. Özel görevli mahkeme yargısına güvensizlik" dedi.

Feyzioğlu, çözüm önerisinin nasıl bir sürede işleyeceği sorusu üzerine şunları bildirdi:

"Bu kanunu bugün isteseler, bir haftada 10, 15 günde çıkartırlar. Bu kanun çıkar ardından Yargıtay görev noktasından bir günde bozar. Genel mahkemelere gönderir. Onlar da eline alır 'Bu kişiler bunca yıldır içeride duruyorlar, kaçma ve delilleri karartma tehlikesi yok' der ve aynı gün kararını verir. İsterse tahliye eder."

Cezaevinde görüştüğü kişilerin, önerdiği formülün işleyeceği düşüncesinde olduklarını dile getiren Feyzioğlu, "Bize, 'rüşvet ve yolsuzluk soruşturması sonuna kadar devam etsin ama sakın birileri bizi yolsuzluk soruşturması yapılıyor diye burada unutmaya veya takasa kalkmasın' mesajını tekrar tekrar verdiler" ifadelerini kullandı.

Feyzioğlu, süreçle ilgili TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin liderleriyle de görüşeceğini sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TBB Başkanı Feyzioğlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement