Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu, Sırdaş Polis İhbar Noktası Projesi'ne ilişkin uyarılarda bulundu Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu, Sırdaş Polis İhbar Noktası Projesi'ne ilişkin uyarılarda bulundu. Projenin uygulanmasıyla Emniyet teşkilatının, mesaisinin önemli bir bölümünü, işlenmemiş suçları araştırmakla geçireceğini belirterek, uygulamanın toplumsal dayanışma ve toplumsal barışı kökünden zedeleyeceğini, yurttaşları birbirine karşı hedef haline getireceğini belirtti.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, "Sırdaş Polis İhbar Noktası Projesi" hakkında ANKA'nın sorularını yanıtladı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, yurttaşların kimliklerini bildirme zorunluluğu olmadan birbirlerini polise ihbar etmesi olarak özetlenebilecek "Sırdaş Polis İhbar Noktası Projesi" üzerinde çalıştığının anlaşıldığını belirten Feyzioğlu, CMK'ya göre suça ilişkin ihbarın yazılı veya tutanağa geçirilmek üzere sözlü yapılabileceğini kaydederek, "Mahalleler ve sokak aralarına ihbar kutuları yerleştirmek suretiyle ceza soruşturması yapılması elbette kanunlarımızın öngördüğü bir yöntem değildir" dedi. Projenin uygulanmasının reddedileceğine inandığını söyleyen Feyzioğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Projenin uygulanması asıl görevi suç ve suçluları soruşturmak, böylece yurttaşları suçludan koruyarak onların güvenliğini sağlamak olan Emniyet teşkilatının, mesaisinin önemli bir bölümünü, işlenmemiş suçları araştırmakla geçirecek olmasına yol açacaktır. Daha da önemlisi, bu durumun yaratacağı kaos ortamı gerçek suçluların adaletin tecellisinden kaçmasına yol açacak, üstelik yeni suçlar teşvik edilmiş olacaktır. Şöyle ki; kişilerin dayanaksız suçlarla lekelenmemeleri, adli makamların yanlış yollara yönlendirilerek gereksiz yere uğraştırılmamaları için Türk Ceza Kanunu'nun 267 ve 271. maddelerinde iftira ve suç uydurma fiilleri hapis cezası gerektiren suçlar olarak düzenlenmiştir. Kanunun uygulanabilmesi ve bu suçu işleyenlerin soruşturulabilmesi için, iftira yoluyla masum insanların soruşturulmasına ve hürriyetinden yoksun kalmasına yol açan, suç uydurma ile adli makamları yanıltan kişilerin kim olduklarının bilinmesi gerekmektedir."
-HEDEF YARATILACAK-
Projenin hayata geçmesi ile polise ihbarda bulunan kişiye kimliğini gizleme hakkı verileceğini, Türk Ceza Kanunu'na göre hapis cezası gerektiren suçları korkusuzca işleme keyfiyeti tanınacağını anlatan Feyzioğlu, kimliği belirsiz muhbirler patlaması yaşanacağını, adliyelerin, işlenmemiş suçların araştırıldığı ve kişilerin kendilerini aklamak için çırpındıkları eziyet merkezlerine dönüşeceğini ifade etti. "Borçlandığı esnaftan kurtulmak, arabasını evinin önüne park eden mahallelisini ya da gürültü yapan üst komşusunu cezalandırmak, hatta sırf öteki gördüğünü yıldırmak için iftira suçunu işlemeyi vicdanına sığdırabilen; kimliğini açıklamama güvencesi içinde, hiçbir korku duymadan bu suçu işlemekten çekinmeyecektir" diyen Feyzioğlu, uygulamanın toplumsal dayanışma ve toplumsal barışı kökünden zedeleyeceğini, yurttaşları birbirine karşı hedef haline getireceğini belirtti. Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunda, kamu görevlilerine yönelik ihbar ve şikayetlerin isimsiz olması durumunda işleme konamayacağı hükmünün yer aldığını anımsatan TBB Başkanı Feyzioğlu, kamu görevlisini şikayet ederken kişisel bilgilerini vermekle yükümlü olduğu devlet gücü karşısında adaleti yanıltmaktan çekinen hatta korkan yurttaşların, komşusunu şikayet ederken hiçbir sorumluluk taşımayacağını savundu.
-HUKUK DEVLETİ YOKTUR POLİS DEVLETİ VARDIR-
Devletin, kamu görevlilerini iftira ve suç uydurmadan korurken, aynı korumayı yurttaştan esirgeyeceğini öne süren Feyzioğlu, vatandaşları muhbirliğe özendirmenin ancak totaliter devletlerin başvurduğu ceza anlayışının bir ürünü olduğunu ifade etti. Feyzioğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Bütün yurttaşları potansiyel olarak kendi muhalifi olarak gören ve ancak kendi otoritesini korumak güdüsüyle, yurttaşları birbirine karşı ötekileştiren, hatta birbirinin hedefi haline getiren yönetimlerde, polis halkın emniyetini sağlamak görevinin önüne, iktidardaki siyasi partiyi koruma görevini koyar. Bu tür rejimlerde hukuk devleti yoktur, polis devleti vardır. Anayasamızın 2. maddesine göre devletimiz toplumun huzurunu ve milli dayanışmayı koruyup güçlendirmekle görevlidir. İsimsiz ihbar mekanizmalarını özendirecek projeler, toplumun huzurunu, birlik ve dayanışma ruhunu güçlendirmeyeceği gibi zarar verecektir. Türkiye Barolar Birliği olarak, projenin bir daha ele alınmamak üzere gündemden çıkartılmasını hukuk devleti, insan hakları ve demokrasi adına talep ediyoruz." - Ankara
Son Dakika › Güncel › TBB Başkanı Feyzioğlu'ndan 'Sırdaş Polis İhbar Noktası Projesi' Uyarısı. - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?