TBMM Başkanı Çiçek Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde - Son Dakika
Son Dakika Logo

TBMM Başkanı Çiçek Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde

TBMM Başkanı Çiçek Kırım Özerk Cumhuriyeti\'nde
06.04.2013 14:20

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamento Başkanı Vladimir Konstantinov ile bir araya geldi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamento Başkanı Vladimir Konstantinov ile bir araya geldi.

Çiçek, heyetler arası görüşmede yaptığı konuşmada, yakın ilişki içindeki Ukrayna ile Türkiye arasında hiçbir siyasi sorun olmadığını söyledi.

Türk iş adamlarının Ukrayna'ya yatırım yapmaları için teşvik edildiğini belirten Çiçek, burada yaşayan Tatarların Türkiye'de çok sayıda akrabasının olduğunu ifade etti.

Yurtlarına dönen Kırım Tatarlarının uyum, statü, eğitim, sosyal ve ekonomik sorunları olduğunu aktaran Çiçek, "Yapılan çalışmaları takdirle takip ediyoruz. Bu insanlar Ukrayna'ya sadakatle bağlı insanlardır" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin de bu sorunları çözmek için yapılan çabalara katkı sağlamak istediğini dile getiren Çiçek, sürgünden dönenler için statü yasası çıkmasının önemli olduğunun altını çizdi.

Çiçek, bu konuyla ilgili Türkiye ile Ukrayna arasında oluşturulan dörtlü mutabakatın çalışması gerektiğini anlattı.

-"Siyasetçiler kendi işlerine baksın"-

1915 sözde Ermeni soykırım iddialarıyla ilgili Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu'nda alınan bir karar olduğunu anımsatan Çiçek, şunları söyledi:

"2012 seçiminden sonra bu kararın kaldırılacağı ifade edildi ancak kaldırma kararı alınmadı. Parlamentolar tarihi olaylarla ilgili karar almamalıdır. Bu kararın bir an evvel kaldırılması doğru olacaktır. Bizim tarihimiz açısından bir endişemiz yok. Ancak bunu bilim adamlarına, tarihçilere bırakalım. Siyasetçiler de kendi işlerine baksın."

Çiçek, Kırım'a bir başkonsolosluk açılmasının da çok yararlı olacağını ifade etti.

Konstantinov da parlamentonun çalışmasıyla ilgili bilgi verdi.

Kırım'ım etnik uyum alanında büyük bir tecrübeye sahip olduğunu belirten Konstantinov, iki ülkenin birbirine çok benzediğini ve ortak çabalar sayesinde ilişkilerin daha da güçleneceğini dile getirdi.

Konstantinov, sürgünden dönen vatandaşların durumunun, Ukrayna'nın en acı ve yoğun sorunlarından biri olduğunu kaydetti.

Çiçek daha sonra Ukrayna Devlet Başkanı'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Viktor Plakida ile görüştü. - SİMFEROPOL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TBMM Başkanı Çiçek Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde - Son Dakika


Advertisement