HDP'li Vekilin "Kürdistan" Çıkışı TBMM'de Kavga Çıkardı - Son Dakika
Güncel

HDP'li Vekilin "Kürdistan" Çıkışı TBMM'de Kavga Çıkardı

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran'ın Meclis'te yaptığı konuşmada sokağa çıkma yasağı ilan edilen bölgeler için "Kürdistan" ifadesini kullanması Meclis'i karıştırdı.

08.12.2015 20:06  Güncelleme: 09:14

TBMM Genel Kurulu'nda, HDP'nin, sokağa çıkma yasakları ile ilgili grup önerisinin görüşmelerinde tartışma yaşandı.

Genel Kurul'da, grup önerisinden önce, TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığındaki Parlamento heyetinin 9 Aralık'ta KKTC ve 15-16 Aralık tarihlerinde Azerbaycan'a resmi ziyaretlerde bulunmasına ilişkin Tezkere kabul edildi.

"KÜRDİSTAN" SÖZÜ MECLİS'İ KARIŞTIRDI

BMM Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamaması üzerine HDP, grup önerisini Genel Kurul'a taşıdı. Öneri üzerinde konuşan HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, AK Parti milletvekillerinin önyargılarını bırakarak kendisini dinlemelerini istedi. Başaran'ın, "Son bir kaç ayda Kürdistan'da 18 ayrı yerde 149 gün sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini ve 77 sivilin yaşamını yitirdiğini" söylemesine, AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi.

KÜRSÜDEN FOTOĞRAF GÖSTERDİ

Konuşması sırasında bazı fotoğraflar gösteren Başaran, Cizre ve Silvan'da antidemokratik uygulamalara maruz kaldığını, iktidarın talimatıyla çalışan vali ve kaymakamlar eliyle halka yapılan katliama şahit olduklarını, çocukların keskin nişancılar tarafından sokakta oyun oynarken vurulduğunu iddia etti.

Meselenin hendek olmadığını söyleyen Başaran'a, AK Parti milletvekillerinin tepki göstermesi üzerine Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, "Biz, Genel Kurul sizi dinleyecek. İçtüzüğe göre, ülkenin belli bölgesini farklı nitelendirme yapmak suretiyle yaralayıcı sözler kullanmamanızı özellikle istirham ediyorum" dedi.

"YAPILANLARIN ARAŞTIRILMASI LAZIM"

Başaran, duvarlara,"Türksen övün, değilsen itaat et" yazıları yazıldığını belirterek, "Bu topraklar üzerinde birçok halk var. Bugün Sayın Cumhurbaşkanı çıkıp 'Kürt halkı' dedi. Yapılanların araştırılması gerekiyor. 90'l yıllarda yapılan katliamlar gibi bu da Türkiye'nin tarihine kara leke olarak geçecek. Sokağa çıkma yasağında su, elektrik kesildi, cep telefonları çekmedi, 112'ye bile ulaşamadık. 6 saat kaldığım evde bomba atarlara, silahlı taramalara maruz kaldım. Bugün burada konuşuyorsam tamamen şans eseridir çünkü bizim de hayatımıza kastedildi. Halk, sizin ırkçı, faşist, tekçi zihniyetinize karşı uygulamalarınızı kabul etmediği için bunlara maruz kaldı" diye konuştu.

"TEMİZ DİLLE KONUŞMANIZI İSTİYORUM"

Aydın, Başaran'ı uyararak, "Bütün Meclisi ırkçı, faşist olarak niteleyemezsiniz. İçtüzüğe göre kaba ve yaralayıcı dille konuşamazsınız, temiz dille konuşmanızı istiyorum" derken, milletvekillerine de "içeriğine katılmasalar da kürsüye çıkan her hatibi dinlemelerini" istedi.

Başaran, sözlerini sürdürerek, "Bu faşist bir uygulamadır. Bu uygulamalara karşı o insanların yanındayız. Orada ne olduğunu bilmek istiyorsanız odalarımızdan çıkalım, ne yaşandığını kendimiz görelim" diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Başbakan iken grup toplantısında aynı ifadeyi kullandığını belirterek, hiçbir Meclis Başkanı'nın buna müdahale etmediğini söyledi.

Aydın, Baluken'e, "Doğrudur, geçmişte Kürdistan, Lazistan mebusları vardı" karşılığını verdi.



HDP\'li Vekilin "Kürdistan" Çıkışı TBMM\'de Kavga Çıkardı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel HDP'li Vekilin 'Kürdistan' Çıkışı TBMM'de Kavga Çıkardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (21)

  • Elazığlı: Bırak vekilliği o zaman git kobaniye özgürleş 29 9 Yanıtla
  • efe soylu: BURASI TÜRKİYE SEVMEYEN HİNDİSTANA GİTSİN,YA İTAAT ETSİN,YADA KEFENİNİ GİYSİN. 27 9 Yanıtla
  • ali: meclisden atılmıyosa konuşur. 19 9 Yanıtla
  • TURANCI ASENA: Ben o Mecliste olacaktim ki seni sacindan tutup o kürsüden al asagi etmezdisem Namerdim..!!!Akkoyunlar övünün eserinizle simdi,,,Sizin verdiginiz oylar ve tavizler Sayesinde ötüyor bu hainler... 20 6 Yanıtla
  • hakikatigörebilen: Helal olsun sana yüreğine sağlık Sayın Ayşe ACAR... 5 21 Yanıtla
  • trakyalı: bir türk olarak hdp li vekillerin halkı için verdikleri mücadeleyi hayranlıkla izliyorum bilhassa kadın vekillere allah güç versin 10 14 Yanıtla
  • .....: Bu vekili bana bir kaç saatlığına teslim edin Vatana Millete hizmetçi olarak geri vereyim size 15 8 Yanıtla
  • anti pkk lı: defol git hartamzade 17 6 Yanıtla
  • 42konya42: Ya rabbim ölen kafir Pkk lıların sayısını bollaştır hepsini kahreyle 12 6 Yanıtla
  • Anatolia: onlar sizin siper olarak kullandığiniz cocuklardi yani o çocuklarin katilide sizssiniz pislikler 11 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement