Telefon Dolandırıcıları Darbe Girişimini Fırsat Bildi - Son Dakika
Güncel

Telefon Dolandırıcıları Darbe Girişimini Fırsat Bildi

Kendilerini polis veya savcı olarak tanıtan ve aradıkları kişileri terör operasyonu yapıldığı senaryosuyla kandırmaya çalışan telefon dolandırıcıları, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası, bu örgütün adını kullanmaya başladı.

25.07.2016 10:13

Kendilerini polis veya savcı olarak tanıtan ve aradıkları kişileri terör operasyonu yapıldığı senaryosuyla kandırmaya çalışan telefon dolandırıcıları, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası, bu örgütün adını kullanmaya başladı.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Uğur Alan, AA muhabirine yaptığı açıklamada Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminden sonra gündemden faydalanan telefon dolandırıcıların yöntem değiştirdiğini tespit ettiklerini ifade etti.

Daha önce kendilerini savcı, polis, jandarma olarak tanıtarak hedefe aldıkları vatandaşlara 'hesaplarınız PKK terör örgütü tarafından ele geçirildi, terör örgütü hesaplarınıza bloke koydu, operasyonda kimliğiniz çıktı' gibi asılsız sözler söyleyen dolandırıcıların gündemden faydalandığını dile getiren Alan, şöyle konuştu:

"Bilindiği gibi telefon dolandırıcıları vatandaşları korku ve sindirme ile psikolojik baskı altına alarak paralarını almak için 'hesaplarınız PKK terör örgütü tarafından kullanıldı' diyordu. Evlerini satıp bu dolandırıcılara verenler, bu nedenle bankadan kredi çekenler oluyordu. Son dönemde bu dolandırıcıların gündemi iyi takip ettikleri için 15 Temmuz'da FETÖ'nün darbe girişimi sonrası FETÖ/PDY örgütünü kullanarak aynı baskı, korkutma ve sindirmeyi yöntemini uyguladıklarını, vatandaşımızın safiyane duygularından, iyi niyetinden, devlete olan saygısı ve sevgisinden faydalanarak dolandırmaya başladıklarını tespit ettik."

İzmir'de şu ana kadar bu yöntemle kendilerine intikal eden Karşıyaka ilçesinde bir dolandırıcılık yaşandığını, zanlının yakalanması için çalıştıklarını ifade eden Alan, Türkiye genelinde de benzer olayların yaşandığı bilgisi nedeniyle vatandaşları uyardıklarını dile getirdi.

Ev aramasıyla hırsızlık

Savcı, polis veya jandarmanın kesinlikle vatandaştan para istemediğini, böyle bir arama geldiğinde vatandaşın konuşmayı sonlandırarak 155'i araması gerektiğini dile getiren Alan, FETÖ'nün darbe girişimi sonrası bazı kişilerin ev araması bahanesiyle girdikleri evlerden hırsızlık yapabileceğine de dikkat çekti.

Alan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"FETÖ'nün bu hain darbe teşebbüsünden sonra bu gündemden faydalanarak 'darbe teşebbüsü ile ilgili ev araması yapacağız' diye gelip arama yapıyoruz bahanesiyle eşyaların çalınması yaşanabilir. Hatta kendisini polis olarak tanıtan hırsızlar, 'bazı eşyalara el koymamız gerekiyor' gibi sözlerle kandırmaya çalışabilir. Vaka olarak şu ana kadar bize intikal eden bir şey yok ama buna karşı da vatandaşlarımızın uyanık olmasını istiyoruz. Polisin hiçbir şekilde bir eve gidip de altınınıza paranıza el koyuyoruz diye bir yöntemimiz yok."

Alan, 2015 yılında meydana gelen 486 telefon dolandırıcılığı olayının 155'inin zanlısını tespit ettiklerini, yakalanan 101 kişiden 80'inin ise tutuklandığını, geçtiğimiz yıl telefon vatandaşların yaklaşık 12 milyon 500 bin lirasının dolandırıldığı bilgisini verdi.

Alan, 2016 yılının il 6 ayında ise 137 telefon dolandırıcılığı olayı yaşandığını, belirledikleri 54 failden 38'ini yakaladıklarını 29 zanlının ise tutuklandığını söyledi. Alan, bu yılın ilk 6 ayında yaklaşık 7 milyon liranın vatandaşlardan dolandırıldığını tespit ettiklerini de kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Telefon Dolandırıcıları Darbe Girişimini Fırsat Bildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement