Türkiye Binicilik Federasyonu Eğitim Komitesi üyesi Tulya Kurtulan, engelliler ve çocukların sosyalleşmesi için hipoterapi ve atların en uygun yöntem olduğunu belirtti.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mahmudiye Atçılık Meslek Yüksekokulu Atlı Terapi Merkezi'ne binicilik eğitimi için Türkiye Binicilik Federasyonu Eğitim Komitesi'nden gelen Tulya Kurtulan, son zamanlarda popüler bir konu olan hipoterapide atların kullanılmasında, atlarla üzerindeki insanın hareket uyumuyla hareket kabiliyetinin arttığına dikkat çekti. Kurtulan, atların yürürken gerçekleştirdiği üç boyutlu hareketler sayesinde insanların normal zamanlarda gerçekleştiremediği hareketleri atın üstünde daha rahat yaptığını belirterek, "Biz terapilerde neden kaplumbağaları değil de atları kullanıyoruz. Çünkü atlar adeta yürüyüşlerinde üç boyutlu hareket sergiliyorlar. Bu hareket yukarı aşağı, yana ve ileri geri. Bu üç boyutlu hareket üzerine binen insanın omurgasını ve sinir sistemini öyle bir tetikliyor ki kişi de rahatlama, gevşeme duygusu atın hareketlerine senkronize olma gibi kişi deneyimler yaşıyor. ve bu deneyimleri yaşarken de üzerinde yaptırdığınız bir takım jimnastik hareketleri ve antrenmanlarla, kişiler esneme ve normal hayatlarında yerde, evde yapamadığı egzersizleri at üzerinde yapma fırsatı buluyorlar" dedi.
"ÇOCUKLAR VE ENGELLİLERİN GERÇEKTEN ARKADAŞI OLUYORLAR"
Terapide kullanılan atların engelli ve çocuklara yaklaşımında, içgüdüsel bir duyguyla onlara gerçek bir arkadaş olarak yaklaştığını vurgulayan Kurtulan, "Aynı zamanda biz atları pony clublarda çocukların kişisel gelişimi için de kullanıyoruz. Bu faydayı da yine engelliler adına kullanmamız mümkün. Çünkü onları sosyal hayata kazandırma, kendine güven, kendilerinden çok büyük bir canlıyla iletişime girme, onu yürütme, koşturma gibi bir takım beceriler kazanıyorlar. Bu da onlarda açıkçası hem bir canlıyla arkadaşlık etme, doğayla iç içe olma, iletişim, dikkat ve öz güven gibi bir sürü psikolojik durumu geliştirmiş ve pekiştirmiş oluyor. Biz atların bu konuda uygun hayvanlar olduğunu düşünüyoruz. Çünkü atlar engellilerle ya da çocuklarla bir araya geldiklerinde durumun hemen bilincinde gerçekten son derece yardımcı, onlara dost ve arkadaşça yaklaşıyorlar. Bir süre sonra çocuklar ve engellilerin gerçekten arkadaşı oluyorlar" ifadelerini kullandı. - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Güncel › Terapilerde Neden Kaplumbağa Değil de At Kullanılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?