Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Terörizmin Finansmanın Önlenmesi Tasarısı'nın, insan hakları, hukuk devleti ilkesi ve güvenlik arasında bir denge kurarak, terörle mücadelede Türkiye'nin elini güçlendirmeyi amaçladığını belirterek, "Terörizmin finansmanıyla mücadele, terörizmle mücadelenin vazgeçilmez bir unsurunu oluşturuyor" dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri devam ediyor.
Tasarı üzerinde Hükümet adına söz alan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, BM Şartı uyarınca, Türkiye'de Güvenlik Konseyi'nin 1267 sayılı kararının uygulanmasının sağlanması, terörizmin finansmanına destek sağlayan kişi ve kuruluşların faaliyetlerine engel olunması amacıyla Bakanlar Kurulu kararıyla listeler yayınlandığını anımsattı.
Şimşek, bu kararlar doğrultusunda listelerde adı geçen kişilerin Türkiye'deki malvarlıklarının idari bir kararla dondurulduğunu belirterek, 2001'den beri, bu doğrultuda 14 Bakanlar Kurulu kararı çıkarıldığını bildirdi.
Bakanlar Kurulu'nun, BM tarafından terörü finanse ettiği gerekçesiyle listeye aldığı bir kişiye ait Türkiye'deki malvarlıklarının dondurulmasına ilişkin kararının, Danıştay nezdinde dava konusu yapıldığını belirten Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yargılama sonucunda Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 22 Şubat 2007'de BM anlaşmasının üye ülkelere getirdiği yükümlülükleri yerine getirmesi ve Güvenlik Konseyi'nce belirlenen zorlayıcı önlemlerin uygulamaya konulması konusunda Bakanlar Kurulu'nun yetkili olduğu gerekçesiyle, Bakanlar Kurulu kararının hukuka uygun olduğuna karar vermiştir.
Günümüzde terörizmin finansmanıyla mücadele, terörizmle mücadelenin vazgeçilmez bir unsurunu oluşturmaktadır. Terörün finansmanıyla mücadele, klasik terörle mücadele yöntemlerinden oldukça farklıdır. Bu mücadelenin en önemli yönlerinden birisi de hukuksal araçlarla etkin mücadeledir. Hukuksal açıdan terörizmin finansmanının önlenmesinin iki yolu var: Birincisi ceza hukukuna ilişkin tedbirlerdir. Bu, maddi ceza hukukuna ilişkin eylemin bağımsız bir suç haline getirilmesi, ceza muhakemesine ilişkin koruma tedbirleri ve infaz hukukuna ilişkin düzenlemelerdir. Terörün finansmanının önlenmesinin ikinci yönü ise önleyici tedbirlerden oluşuyor."
-"İki alanda düzenleme yapılıyor"-
Şimşek, tasarıyla iki alanda düzenleme yapıldığını vurgulayarak, terörizmin finansmanı suçunun yeniden düzenlendiğini ifade etti. Şimşek, terörizmin finansmanı suçunu oluşturan eylemlerin kapsamının genişletildiğini, böylece bu suçun uluslararası sözleşmelere uyumlu hale getirildiğini kaydetti.
Tasarının getirdiği değişiklikler hakkında bilgi veren Şimşek, tasarıyla önemli müesseseler getirdiklerini belirtti. Şimşek, şunları söyledi:
"Bunlardan biri Bakanlar Kurulu, takdir yetkisine sahiptir. İkincisi, ülkemizin menfaatleri ile karşılık ilkesi dikkate alınacaktır. Son olarak o ülkeler, taleplerinin gerekçesini bildirmek zorundalar. Biz ülke olarak, zararlara karşı teminat talep edebileceğiz. Soruşturma 1 yıl içinde başlatılmazsa, bu dondurma kararı kaldırılabilecek. İdarenin her türlü eylemi, yargıya açıktır. Bu konuda da anayasaya aykırılık söz konusu değildir. Bu tasarı, insan hakları, hukuk devleti ilkesi ve güvenlik arasında bir denge kurmak suretiyle terörle mücadeledeki ülkemizin elini güçlendirmeyi, tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmenin gereğini yerine getirmeyi amaçlıyor."
-"Hassasiyetleri saygıyla karşılıyoruz"-
Daha sonra milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Şimşek, muhalefet milletvekillerinin dile getirdiği insan haklarıyla ilgili hassasiyetleri saygıyla karşıladıklarını söyledi.
Türkiye'de yaşayanların işlediği terör suçları açısından yürürlükteki Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu hükümlerinin geçerli olduğunun altını çizen Şimşek, bu suçlar açısından Malvarlığının Dondurulması Değerlendirme Komisyonu'nun yetkili olmadığına işaret etti.
Tasarının yasalaşması halinde tutuklu milletvekili Mehmet Haberal ya da başka Türk vatandaşlarının malvarlığının dondurulmasının da söz konusu olmadığını belirten Şimşek, Türkiye'de yerleşik olanlarla ilgili yabancı ülkelerden talep gelmesi halinde komisyonun Bakanlar Kurulu'na danışabileceğini ifade etti.
Mehmet Şimşek, terör örgütü PKK'nın finansman kaynaklarına ilişkin resmi ve kesin veri bulunmadığını belirtti.
Suriye'deki El Kaide unsurlarını kendilerinin de terörist olarak nitelediklerini anlatan Şimşek, "Bu unsurlara özgürlük savaşçıları olarak bakmıyoruz, desteğimiz de söz konusu değil" dedi.
-"Oynayacağım ama yerim dar mazereti"-
Tasarının tümü üzerinde söz alan MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, terörle mücadele yöntemlerinin gözden geçirilmesini isteyerek, terörle müzakereden vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Günal, "Bir sürü kanun çıkarırız ama çıkaracağımız başka bir kanunla taviz verirsek bunu yapamayız" dedi.
Günal, tasarıyı gerekli gördüklerini ancak yeterli bulmadıklarını, belirli güvencelerin olmadığını belirtti. Günal, tasarının, terörün finansmanını önlemeye yönelik enstrümanlar vermediğini ifade etti.
AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, dünyada terörizmden en çok etkilenen ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini dile getirdi. Tunç, uluslararası işbirliği çerçevesinde çözüme katkıda bulunmak ve bütün dünyayı duyarlı olmaya çağırmak gerektiğini vurgulayarak, finans kaynakları kesilen terör örgütünün, uzun süre ayakta kalmasının mümkün olmadığını kaydetti.
Tunç, BM Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Sözleşmesi'nin imzalandığı 1999'dan, AK Parti iktidarına kadar atılması gereken adımların atılmadığını belirterek, 2006'ya kadar mevzuatta terörizmin finansmanı suçunun bulunmadığını, daha sonra TCK'ya eklendiğini anımsattı.
Tunç, tasarının yasalaşmasıyla terörle mücadelede ellerine güçlü ve önemli bir imkan geçeceğini sözlerine ekledi.
MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, tasarının, "tavşana kaç, tazıya tut" olduğunu ifade ederek, AK Parti'nin, "oynayacağım ama yerim dar" mazeretinin arkasına saklandığını öne sürdü.
Korkmaz, AK Parti'nin, terörizmin finansmanının ilacı olacak yasa taslağını yıllarca getirmediğini, kulaklarının üzerine yattığını, bu süre içinde kişinin yaşamını yitirdiğini savundu.
Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından, maddelerine geçilmesi kabul edildi.
Muhabir: Meltem Yılmaz
Yayıncı: Kudret Topçu - TBMM
Son Dakika › Güncel › Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Tasarısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?