THY'de Koltuktan Sonra Yerli Galley - Son Dakika
Güncel

THY'de Koltuktan Sonra Yerli Galley

THY\'de Koltuktan Sonra Yerli Galley

Türk Hava Yolları, TCI Kabin İçi Sistemleri A.Ş. tarafından imal edilen yerli yapım kabin içi mutfağa sahip ilk uçağı Boeing’den teslim aldı.

17.03.2014 17:57

Türk Hava Yolları, TCI Kabin İçi Sistemleri A.Ş. tarafından imal edilen yerli yapım kabin içi mutfağa sahip ilk uçağı Boeing'den teslim aldı. THY, THY Teknik A.Ş. ve TAI ortaklığında kurulan TCI Kabin İçi Sistemleri A.Ş., tasarımı Türk mühendisler tarafından yapılan ilk yerli kabin için mutfağının-galley-ilk üretimini gerçekleştirdi.

TCI Kabin İçi Sistemleri A.Ş., Türk Hava Yolları Teknik A.Ş.'nin VIP Hangar'ında gerçekleşen törenle TCI uçak mutfakları ile donatılmış ilk ticari uçağın teslimini kutladı. Uçak, şubat ayının başında Türk Hava Yolları'na teslim edilen bir Next-Generation (Yeni Nesil) 737-800. Türk Hava Yolları, bu uçağın yanı sıra, yine bu yıl içerisinde TCI uçak mutfaklarıyla donatılmış dokuz uçağın daha teslimini alacak.

Havacılık ve uzay sanayiine yönelik ürünlerin tasarım, üretim ve sertifikasyonunu yapan ilk Türk menşeili havacılık ve uzay şirketi olan TCI, Türkiye'nin havacılık sektöründeki mevcut kabiliyetinin daha da gelişmesine yönelik zemini hazırlamış bulunuyor. Boeing, kurulduğu gün itibariyle TCI Kabin İçi Sistemleri A.Ş.'ne uçak içi ürünler geliştirme konusunda bilfiil destek vermeye devam ediyor. Bu büyük girişimle TCI, ticari uçak üretiminin hız kazandığı bu dönemde, küresel tedarik zincirine kapasite ve kabiliyette katkı sağlamış bulunuyor.

THY Teknik A.Ş VIP Hangar'da düzenlenen törene başta SHGM Genel Müdür Yardımcısı Haydar Yalçın, Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Celalettin Yüksel, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, THY Genel Müdürü Temel Kotil, THY Teknik A.Ş. Genel Müdürü İsmail Demir, TCI Yönetim Kurulu Başkanı Turan Erol, TCI Genel Müdürü Ahmet Çağrı Özer ve Boeing Türkiye ve Kuzey Afrika Başkanı Bernard J. Dunn olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.

"SİPARİŞ EDİLMİŞ 242 UÇAĞIMIZ DAHA VAR"

Türk Hava Yolları'nın bugün itibariyle filosunda 242 uçağı bulunduğunu söyleyen THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, "Sipariş edilmiş 262 uçağımız daha var. Her ay yenisi geliyor. Geniş gövdeli uçaklarımız da 2016 sonu itibariyle de filoya katılmış olacak. 2016 yılının sonun da filomuzdaki geniş gövdeli uçakların sayısı 85'in üzerinde olacak. Türk Hava Yolları, 2020 yılında 400 uçağı aşkın bir filoyla Avrupa'nın en önemli havayolu şirketlerinden biri haline gelecek. Dünya havacılığı küçülürken THY, yüzde 20 civarında bir büyümeyle yoluna devam ediyor. Zaten şuanda taşıdığımız yolcu sayısıyla Avrupa'da ikinci sıraya yerleştik. Lufthansa'yı da zorluyoruz. İnşallah biz İstanbul'un potansiyelini de kullanarak daha çok uçacağımız nokta var" şeklinde konuştu.

Hem Türkiye'nin hem de Türk Hava Yolları'nın büyüdüğünü ifade eden Topçu, sadece yolcu, kargo taşıma değil aynı zamanda havacılık sanayinde de katkı yapmaya devam ettiklerini söyledi. Topçu, "Koltuktan sonra bugün Galley üretimi konusunda da bir adım attık. Gerçekten bu çok önemli bir adım. Çünkü Türkiye' de ihracatımızın kilogramının 1.5 dolar olduğunu düşünürsek, iki hafta önce Maliye Bakanımızın beyanıyla söylüyorum; koltuk 150 dolar ama bugün uçaklarımıza koyduğumuz galley 550 dolar civarında kilogramının olduğunu düşünürsek teknolojide ne kadar yoğun olduğu göze çarpıyor. Çünkü bunların küçük parçalar olmasına rağmen üretin var tasarlanması 3 yıl sürüyor. Bütün bu tasarlamaları Türk mühendisler TAİ ve Türk Hava Yolları ortaklığıyla gerçekleştirdi. Parça üretiminde çok iyi durumda olan TAİ aynı zamanda teknik bilgisi olan Türk Hava Yolları teknik güçlerini birleştirerek havacılık konusunda yeni adımlar atacaktır. Çünkü bu şirkette uçağın içindeki bütün parçaların üretimine talibiz. Ama her parçanın tasarımı çok uzun sürüyor. Çünkü bu mühendislik işidir. Ama biz bundan geri adım atmayacağız. Bu adımın neticesinde bugün semeresini gördük ve iki uçağımıza galley koyduk. 2014 yılı içinde gelecek 7 tane daha 737 uçağımıza da Türkiye'de üretilmiş galley kurulacak" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel THY'de Koltuktan Sonra Yerli Galley - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement