Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Tunus'ta sosyal ve ekonomik altyapıları, üretim sektörlerini, idari ve sivil altyapı ve hizmetleri mesleki ve teknik alanlarda desteklemeye devam ediyor. Tunus Kalkınma Planı öncelikleri doğrultusunda uygulanan program ve projeler, bölgesel ve sektörel kalkınmaya doğrudan katkı sağlıyor.
"Yasemin Devrimi" ile yeni bir döneme giren Tunus'ta öncelikli kalkınma alanları yeniden belirlendi. İşsizliğin azaltılması, üretim sektörlerinin geliştirilmesi, nitelikli işgücünün artırılması, idari ekonomik ve sosyal altyapıların ve hizmetlerin bilgi temelinde yenilenmesi strateji doğrultusunda öncelenen talepler, TİKA tarafından gerçekleştirilen 32 proje ile karşılandı. Tunus'ta üretim sektörlerinde gerçekleştirilen tekstil atölyeleri kurulması, balıkçılığın desteklenmesi, mesleki eğitim amaçlı üretim atölyeleri açılması, hurma işleme merkezi kurulması projeleri kapsamında sağlanan teknik donanım destekleri ve mesleki eğitim uygulamaları sektörel ve bölgesel kalkınmayı doğrudan destekledi. Ayrıca üretim sektörlerinde istihdamı ve kapasiteyi artırdı.
Demokrasiye geçiş sürecinde emin adımlarla ilerleyen Tunus'ta sosyal altyapı ve hizmetler, eğitim ve sağlık alanları başta olmak üzere yerel yönetimlere ve mahalli idarelere sağlanan teknik ekipmanlar ve uygulamalı mesleki eğitim programları ile desteklendi. Bu kapsamda tam donanımlı hasta nakil ambulansları, yangın söndürme araçları, emniyet ve sosyal hizmet araçları, traktör, kazıcı-yükleyici iş makinaları, çöp kamyonları ve yol süpürme araçları benzeri toplam 522 vasıta hibe edildi. İdari ve sivil altyapıların desteklenmesi kapsamında Tunuslu diplomatlar, Türkiye'de mesleki eğitim programlarına katıldı. İstatistik alanında TÜİK ve Tunus İstatistik Kurumu arasında mesleki ve teknik eğitimler gerçekleştirildi. Emniyet Teşkilatının Modernizasyonu ve Güvenlik İşbirliği Programı kapsamında 2013 yılında toplam 581 Tunus polisi, Türkiye ve Tunus'ta düzenlenen uygulamalı eğitim programlarını başarı ile tamamladı. Ekonomik altyapı ve hizmetlerin Tunus Kalkınma Planı öncelikleri doğrultusunda desteklenmesi için sanayi bölgelerinin oluşturulması, bölgesel ve sektörel kalkınma, yatırım teşvik sistemi gibi konularda Tunus-Türkiye Kalkınma İşbirliği programı uygulandı. Yoksul bölgelerde yaşayan kimsesiz, dul ve engelli kadınlara geçim kaynağı oluşturmak ve günlük ekmek ihtiyaçlarını karşılamak için yöresel tabuna ekmeği pişirme fırınları dağıtıldı. Bilgiye etkin ve hızlı erişim için bilgisayar merkezleri oluşturuldu. TİKA, küçük ölçekli üretim atölyelerinde öncelikli olarak kadınların ve engellilerin istihdamını hedefleyen sosyal sorumluluk projelerini de unutmadı.
TİKA projeleri, Tunus 12. Kalkınma Planı'nda öncelenen sektörel yenilenme, bölgesel kalkınma, işgücü niteliğinin artırılması, istihdamın desteklenmesi, kalkınmada bilgi temelinde yenilenme stratejisi ile paralellik arz etti. 2012 yılında idari ve sivil alt yapıların desteklenmesi ile başlayan TİKA projeleri, sosyal ve ekonomik alt yapıların desteklenmesi, üretim sektörlerini geliştirmeye yönelik teknik donanım destekleri ve kapasite artırım projeleri, emniyet, turizm, sağlık, tarım ve ormancılık alanları başta olmak üzere mesleki eğitim ve teknik işbirliği programları ile çeşitlenerek devam ediyor. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Tika Tunus'un Kalkınmasına Destek Olmayı Sürdürüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?