Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin etrafında büyük kırılmaların, jeopolitik dönüşümlerin ve çatışmaların yaşandığını belirterek, "İhracat pazarımız olan altı ülkede kamu düzeni maalesef yok olmuş durumda. Buna rağmen siz oralara giriyorsunuz, ihracat yapıyorsunuz. Buna rağmen Türkiye Cumhuriyeti devleti bu istikrarsız ortamın, bölgelerin arasında bir istikrar adası olma hüviyetini sürdürüyor" dedi.
Davutoğlu, Çırağan Sarayı'ndaki Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İstişare Toplantısı'nda, daha önce açıkladıkları "25 Öncelikli Dönüşüm Programı"ndan bahsetti.
"İş ve Yatırım Ortamının Geliştirilmesi Programı" çerçevesinde, madencilik sektöründe ruhsat güvencesinin artırıldığını ifade eden Davutoğlu, Maden Kanunu'nda yer alan ruhsat iptalinin gözden geçirildiğini söyledi.
Davutoğlu, "İstatistiki Bilgi Altyapısını Geliştirilme Programı" çerçevesinde 3 eylemin tamamlandığını, Resmi İstatistik Portalı'nın kurularak kullanıma açıldığını, Uluslararası Veri Gönderim Sistemi'nin kurularak veri gönderimine başlandığını, kurumların tuttukları idari kayıtların envanterinin çıkarıldığını ve Ulusal Kayıt Sistemi'ne dahil edilecek idari kayıtların tespit edildiğini dile getirdi.
"Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı" kapsamında büyükşehir belediyelerinde destek masalarının kurulduğunu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca enerji verimliliği uygulamaları eğitim gruplarının belirlendiğini ve modüller oluşturulduğunu aktaran Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı çerçevesinde ilaç ve biyolojik ürünlerin klinik araştırmaları hakkındaki yönetmelik güncellendi. 'Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı' çerçevesinde Sağlık Bakanlığı'nca üniversite özel sektöre ait sağlık kuruluşlarını kapsayan bir medikal turizm envanteri çıkarıldı. Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulu kuruldu."
Davutoğlu, "Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı"nda daha önce kararını aldıkları doğum hediyesiyle ilgili yasal sürecin tamamlandığını, çeyiz ve konut katkısıyla ilgili kararların uygulamaya geçirildiğini ifade ederek, "Kalkınma İçin Uluslararası İşbirliği Altyapısının Geliştirilmesi Programı"nda hukuki kurumsal ve beşeri altyapının güçlendirilmesi amacıyla kalkınma işbirliği temel politika ve strateji belgesi taslağının hazırlandığını anlattı.
"8 aylık değil 8 yıllık hükümet programı açıkladık"
Başbakan Davutoğlu, dönüşüm programı kapsamında yapılan çalışmaları detaylı şekilde anlatma ihtiyacı duyduğunu söyledi.
Normalde hükümetlerin seçimlere giderken uzun dönemli programlara ara verdiğini ve daha çok kısa dönemli popülist eğilimler içine girebildiğini belirten Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Dikkatinizi şu noktada çekmek isterim, 62. hükümeti kurduğumuz günden itibaren biz 8 aylık bir hükümet programı açıklamadık. 8 yıllık 2023'e kadar sürecek bir hükümet programı açıkladık. Daha sonra orta vadeli programı açıkladık. 25 Öncelikli Dönüşüm Programı ile Türkiye'nin gelecek dönemde niteliksel dönüşümü sağlayabilmesi için atılması gereken adımları belirledik. Programlar açıklandığında, bunların kağıt üzerinde kalmayacağını belirttik."
Davutoğlu, son 3 ay içerisinde bu eylemlerden 41'inin hayata geçirildiğini özellikle ithalata yönelik bağımlılığın azaltılması konusundaki adımların birçoğunun uygulama alanı bulduğunu vurguladı.
"Yüksek gelir grubuna geçmek için değişime önem veriyoruz"
Başbakan Davutoğlu, AK Parti hükümetleri döneminde yapılan bütün programların, açıklanan bütün eylemlerin belli bir takvim içinde hayata geçirildiğini ifade etti.
Acil Eylem Planı ile başlayan sürece değinen Davutoğlu, şöyle konuştu:
"2002'de Acil Eylem Planı ile Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde başlatılan ilk dönüşümler meyvelerini daha sonraki dönemde verdi. Şimdi de biz Yeni Türkiye'yi inşa faaliyetinde ekonomimizin bir bütün olarak yüksek orta gelir grubundan yüksek gelir grubuna geçebilmesi için hem ekonominin bütününde hem de ihracat alanında yapısal bir değişime önem veriyoruz. Bugünkü istişarelerimizin özellikle bu dönüşümü teşvik edecek mahiyette ve ihracatımızın rekabet gücünü arttıracak mahiyette olacağına inanıyorum. Şu hususu bir kez daha vurgulamak isterim. Hiçbir konuda aylık ya da seçime ayarlı perspektife bakmadık. Sizlerle birlikte geçen sene 2 seçim yaşadık. Etrafımızda büyük kırılmaların yaşandığı jeopolitik dönüşümler, çatımalar yaşanıyor. Altı ülke şu anda ihracat pazarımız olan altı ülkede kamu düzeni maalesef yok olmuş durumda. Buna rağmen siz oralara giriyorsunuz, ihracat yapıyorsunuz. Buna rağmen Türkiye Cumhuriyeti devleti bu istikrarsız ortamın, bölgelerin arasında bir istikrar adası olma hüviyetini sürdürüyor."
"Desteğinizle dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına gireceğiz"
Davutoğlu, hükümetlerin kısa dönemli seçim politikalarını uygulama lüksü olmadığını vurguladı.
Muhalefetin popülist yaklaşımlarla gerçekleşmeyecek birçok vaadi gündeme getirdiğini aktaran Davutoğlu, bir asgari ücret üzerinden yapılacak tartışmalara bütün sanayiciler gibi ihracatçıların da rasyonel ekonomi bağlamında ışık verici şekilde yorum getirmelerine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Asgari ücretin "İş verenlerle işçilerin bir araya gelerek kamunun bulunduğu bir ortamda optimum bir noktada belirlenmeye çalışılan bir ücret" olduğunu belirten Davutoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Burada yapılabilecek uygulamaların, popülist yaklaşımların ihracatımıza rekabetin ne kadar olumsuz yönde etkileyeceğini en iyi sizler bilirsiniz. Böyle bir dönemde seçime doğru giderken hükümet olarak Türkiye'nin orta ve uzun dönemde hedeflerinden hiç bir taviz vermeden rasyonel ekonomik politikalarla geleceği planlamaya devam edeceğinden hiçbir şüpheniz olmasın. Burada bugün gündeme getireceğiniz, sektörler bazında gündeme getireceğiniz her türlü talep göz önüne alınacak. Tek tek not edilecek. Onun için pek çok bakan arkadaşımızla burada birlikteyiz. Seçim sonrasında hükümet programımızda mutlaka yer alacaktır. Bundan hiç tereddüdünüz olmasın. Söz havada kalmayacak, kayda geçecek. Kayıt defterde kalmayacak, inşallah hükümet programlarına geçecek. Hükümet programlarında zikredilen hususlar da mutlaka uygulamalara geçecek ve Türkiye sizin de desteğinizle 500 milyar dolar ihracata ve dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girecek."
Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.
(Bitti)
Son Dakika › Güncel › Tim İstişare Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?