Töre cinayetlerinin sembol ismi olan Güldünya Tören ile kendisini hamile bırakan Servet Taş'ın aileleri barış yemeğinde bir araya geldi. Güldünya'nın kurban edildiği töre cinayetinden 8 yıl sonra iki aile, Şıh Muiniddin Aydın tarafından barıştırıldı. Kuranı Kerim okunmasının ardından Şıh Muiniddin Aydın'ın okuduğu barış anlaşmasından sonra iki alie fertleri Kur'an-ı Kerim'in altından geçerek barış sözü verdi.
Zeytinburnu Yenidoğan Camii'nde düzenlenen barış yemeğine, AK Parti Bitlis Millet Vekili Vedat Demiröz, CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Bitlis Kavak Belediye Başkanı Ayetullah Dursun, Gölbaşı Belediye Başkan Yardımcısı Kamil Doğan, Güroymak Kaymakamı Hikmet Karayel, Bidri, Celali, Bergani, Mutki, Sergo, Atmanki aşiret temsilcileri ile Taş ve Tören aileleri katıldı.
25 Şubat 2004 tarihinde kardeşleri İrfan ve Ferit Tören tarafından kurşun yağmuruna tutulan ve yaralanan Güldünya Tören, daha sonra kaldırıldığı Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde onlarca hastanın gözü önünde kafasından 2 kurşunla öldürülmüştü. Türkiye'de töre cinayetlerinin sembolü haline gelen Güldünya Tören'in öldürülmesinden kısa süre sonra yakalanan kardeşler tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. 23 yıl 4 ay hapis cezası istenen Ferit Tören cezaevinde kalp krizi sonucu hayatını kaybetmişti. İrfan Tören 'e ise müebbet hapis verilmişti. Olayın peşini bırakmayan baba Mehmet Şerif Tören geçtiğimiz yıl aralık ayında kızına tecavüz eden Servet Taş'ı Sultanbeyli'de kurşun yağmuruna tutarak öldürmüştü. Olaydan sonra yakalanan baba Tören için savcı müebbet istedi. Kartal 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde süren davada her iki ailenin mensupları bıçak ve sopalarla birbirine girmiş 7'si ağır 23 kişi yaralanmıştı.
Şıh Muiniddin Aydın iki aileyi barıştırmadan önce 4 maddelik barış antlaşmasını okudu. Antlaşmaya göre, "İisteyen köyüne gidip köyünde arazisini işletebilir, ve bu dava yüzünden hiç kimse toprağını arazisini satmak zorunda değildir, bu saatten sonra köyde kardeşçe yaşanacaktır, köyden çıkılması söz konusu değildir" dedi.
Aydın, "Hepimizi üzen acı bir olayın ardından sağduyu hakım gelerek barış için buradayız. Kalplerimizdeki kin ve nefreti silerek yerine sevgi ve şefkat ile doldurmalıyız. Bu hayırlı barış için Siirt'ten Bitlis'ten Muş'tan geldik. Herkes iyi düşünsün bu olayda kazanan var mı? Hepimiz acı elem ve üzüntü duymadık mı? Töre denilen kötü ve çirkin adet ve alışkanlıkları terk edelim. Töreyi bitirelim. Cezayı biz kesmeyelim. Yüce Allahın adaletine teslim olalım" diye konuştu.
Konuşmaların ardından iki ailenin ileri geleni Kuranı Kerim'in altından geçerek kan davasını bitirip kardeşlik mesajı verdi. Barış törenine katılan Taş Ailesi ileri gelenlerinden Enver Taş, "Başta bu barışa destek verenlere teşekkür ederiz. Aramızda bir olay oldu. Bir kaza yaşandı. Biz bunu bu memleket için insanlar için yere bıraktık. İnşallah bundan sonra hiçbir aşiret arasında erkek kadın arasında husumet çıkmaz, kan davası olmaz. Kimse mağdur olmaz. Yaşanan olay nedeniyle mahcup olduk üzüldük. Kaza yaşandı. Bundan sonrası için inşallah beraber kardeşçe yaşayacağız. Katılanlar destek verenlere teşekkür ederim" şeklinde konuştu.
Güldünya Tören ailesi adına konuşan Abdülkerim Ilık, "Herkese teşekkür ederim. Aramızda bir musibet çıktı. Yanlışlıkla buraya kadar geldi. Bundan sonra kardeş olarak yaşayalım" şeklinde konuştu. Daha sonra her iki ailenin bireyleri birbirlerine kesme şeker ikram ettiler. Kuran'ı Kerim altından da geçen aileler birbirileriyle öpüşüp barış yemeğini yediler. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Töre Cinayetinde 8 Yıl Sonra Gelen Barış - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?