Torunlarını Ezmemek İçin Kornea Nakli Oldu - Son Dakika
Güncel

Torunlarını Ezmemek İçin Kornea Nakli Oldu

Torunlarını Ezmemek İçin Kornea Nakli Oldu

Bursa'da, kornea nakli olan yaşlı kadının ilk sözü, "Çok şükür torunlarımı ezme tehlikesinden kurtuldum" oldu.76 yaşındaki Nahide Aslan'a kornea nakli yapıldı.

09.09.2013 17:29

Bursa'da, kornea nakli olan yaşlı kadının ilk sözü, "Çok şükür torunlarımı ezme tehlikesinden kurtuldum" oldu.

76 yaşındaki Nahide Aslan'a kornea nakli yapıldı. Yaşlı kadının gözleri görmediği için 1 yaşında torunun birkaç kez üzerine basmaktan son anda kurtulduğu belirtildi. Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde başarıyla gerçekleştirilen kornea nakli, Güney Marmara bölgesinde sırada bekleyen yüzlerce hastaya da umut oldu. Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi polikliniğine 1 ay önce başvuran Nahide Aslan'a 20 yaşındaki bir gencin korneaları nakledildi. Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Op. Dr. Ayşe Balıkçı ve Uludağ Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Özmen tarafından düzenlenen operasyonla 8 senedir sağ gözü, son 2 yıldır da sol gözü görme fonksiyonunu yitiren Hasta Nahide Aslan yeniden görmeye başladı.

Operasyon hakkında bilgi veren Göz Doktoru Ayşe Balıkçı, "Hastamız 1 ay önce hastane polikliniğimize başvurdu. Muayenemizde sağ gözü ışık algılayabiliyor, sol gözü 2 metreden parmak sayabilecek kadar görüyordu. Göz arkası muayenede seçilemiyordu. Ultrasonda göz arkasında kanama ve yırtık olmadığı görüldü. Hasta sağ gözüne kornea nakli için 5 Eylül tarihinde operasyona alındı. Operasyon genel anestezi altında1.5 saat sürdü ve ameliyat başarıyla tamamlandı. Hastamızın ilk günkü görmesi iyiydi.1 yıllık takip sonrası dikişler alındıktan sonra kalıcı görmeye ulaşılacak. Hasta ilk ay sık aralıklarla, daha sonra aylık ve 3 aylık takiplerle muayene edilecek" dedi.

Göz Bankası ile ilgili açıklamalarda bulunan Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Yavuz Baştuğ ise, "Son beş yıldır ülkede organ bağışının arttırılması amacı ile bakanlık tarafından da çok önemli çalışmalar yapıldığını söyleyerek, " Türkiye'de göz bankalarının ve nakil merkezlerinin sayıları arttırılıyor. Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği olarak bizler de yaklaşık 400 bin TL bütçeyle Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde göz bankası kurduk. Göz bankamız bütün Güney Marmara bölgesinde, kornea nakli bekleyen hastalarımıza hizmet verecek" dedi.

Kornea nakli için Türkiye de 4825, Bursa'da ise 95 hastanın sırada beklediğini anlatan Baştuğ, "Bursa bölgemiz organ bağışında birinci sırada yer alıyor. Ancak yine de daha çok hastaya ulaşabilmemiz için bağışların artırılması gerekiyor. Kamuoyunun bu konuda daha duyarlı olması gerek. Yardımlaşma ve dayanışmaya önem veren ve "Bir kişinin hayatını kurtaranın tüm insanların hayatını kurtarmış gibi sevap kazanacağına" inanan halkımıza, organ naklinin gerekliliğini elbirliği ile anlatmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Organ Nakli Bursa Bölge Koordinatörü Dr. Yavuz Selim Çınar ise Bursa'daki kamu hastanelerinde ilk olan Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirilen bu başarılı ameliyatın sırada bekleyen yüzlerce hasta için umut verici olduğunu söyledi. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Torunlarını Ezmemek İçin Kornea Nakli Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement