ÖZGÜN TİRAN - Trakya'nın bir asırlık eğlencesi "Pavli Panayırı" renkli görüntülere sahne oluyor.
II. Abdülhamid'in fermanıyla kurulan panayır, Kırklareli'ne 60 kilometre uzaklıktaki 2 bin nüfuslu Pehlivanköy ilçesinde aksatılmadan 107 yıldır kuruluyor.
Sakin ilçe Pehlivanköy'ün yanı sıra serhat kenti Edirne, liman kenti Tekirdağ ve Çanakkale'de insanlar panayırın başlamasını heyecanla bekliyor.
Halk arasında "Sonbahar panayırı" ve "Pomak bayramı" diye de anılan panayıra katılanlar hem eğleniyor hem de ürünlerini satıyor.
"İğne atılsa yere düşmeyecek" kadar kalabalık olan panayırda lunapark eğlencesi de var.
Panayıra katılanlar, farklı ürünlerin satıldığı tezgahları gezip çeşitli eğlencelere katılarak bir asırlık etkinliğe tanıklık ediyor.
İlçede geçen hafta kurulan panayır yine renkli görüntülere sahne oldu.
"Trakya'nın ayakta kalan tek panayırı"
Pehlivanköy Belediye Başkanı Hüseyin Açıkel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir asrı geçkin süredir devam eden panayır heyecanını bu yıl 107. kez yaşamanın mutluluğu içinde olduklarını söyledi.
II. Abdülhamid'in fermanıyla başlatıldığı için ayrı bir önemi olan panayırı gelecek nesillere aktarmaya çalıştıklarını dile getiren Açıkel, şöyle konuştu:
"Panayır çok ilgi topladı. Pavli Panayırı Türkiye'nin yanı sıra başka bazı ülkelerde de biliniyor. Panayırımız 107 yıldır kesintisiz bir şekilde yapılmaktadır. Türkiye'deki panayırlar artık festivallere dönüştü. Biz halen panayırımızı koruyoruz. Panayır bizim olmazsa olmazımız. Festivaller gece olur bizim panayır ise hem gece hem de gündüz devam etmektedir. Panayırımız sadece Kırklareli'ne değil tüm Trakya ve Türkiye'ye hitap etmektedir. Hatta panayıra Bulgaristan ve Yunanistan gibi ülkelerin yanı sıra bazı Avrupa ülkelerinden de gelenler oluyor."
Açıkel, asırlık geleneğe sahip çıkmak için çaba harcadıklarını ve etkinliğin canlı kalmasının arkasındaki en önemli etkenin vatandaşlar olduğunu aktardı.
"Kundakta gelmeye başladım"
Babaeski ilçesine bağlı Nadırlı köyünden panayıra gelerek traktör römorkunda konaklayan vatandaşlardan Gülizar İpçak, panayırın geleceği günü dört gözle beklediklerini söyledi.
Panayırın gelmesiyle çok eğlendiklerini ve mutlu olduklarını dile getiren İpçak, ailesiyle geldikleri panayırda üç gün traktör römorkunda konakladıklarını aktardı.
Panayıra 48 yıldır kesintisiz olarak geldiğini anlatan İpçak, "Panayıra ilk olarak kundakta gelmeye başladım. Biz burada doğduk diyebiliriz. Her yıl panayırımıza gelmekteyiz. Burası bizim için çok değerli. Çevre köylerden gelen birçok insanla burada tanışıyor ve dostluklar kuruyoruz." ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Trakya'nın Bir Asırlık Eğlencesi 'Pavli' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?