Turgut Özal Üniversitesi'ne Genetikte Altın Madalya - Son Dakika
Güncel

Turgut Özal Üniversitesi'ne Genetikte Altın Madalya

Turgut Özal Üniversitesi\'ne Genetikte Altın Madalya

Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Genetik Takımı, Fransa'da yapılan genetik yarışmasında büyük bir başarıya imza atarak, altın madalya kazandı.Turgut Özal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof.Dr.Mehmet Gündüz, Tıp...

25.10.2013 11:03

Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Genetik Takımı, Fransa'da yapılan genetik yarışmasında büyük bir başarıya imza atarak, altın madalya kazandı.

Turgut Özal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gündüz, Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı İGEM Takımı'nın (ATOMS-TÜRKİYE) Fransa'da yapılan sentetik biyoloji ve genetik yarışmasından altın madalya ile döndüklerini bildirdi. Prof. Dr. Gündüz, İGEM takımını kutlayarak, destek veren tüm akademik ve idari personele teşekkür ettiğini söyledi. Prof. Dr. Gündüz, Massachutes Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından 2003 yılından beri düzenlenen uluslararası IGEM yarışmasının, üniversite lisans öğrencilerini sentetik biyoloji alanında bir araya getirerek yepyeni projeler ortaya koyulmasını hedeflediğini kaydetti.

-ZARARLILARIN ÜREMESİNİ DURDURDULAR-

Sentetik biyolojinin, organizmaların genetik maddelerine sentetik sistemlerin eklenmesini ve onlara yeni özellikler kazandırılmasını amaçladığını anlatan Prof. Dr. Gündüz, şunları söyledi:

"Benzin yiyen, ışık üreten, fotoğraf çeken ve oksijen taşıyabilen bakteriler, şekerden biyodizel üretilmesi ve kanserli hücreleri hedefleyen taşıyıcı organizmalar öne çıkan sentetik biyoloji çalışmalarından sadece birkaçı. Bugüne kadar bu yarışmaya ülkemizden çeşitli üniversitelerden sadece mühendislik fakültesi takımları katılmıştı. 2011 yılındaki yarışmaya Türkiye'den ilk defa katılan Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi takımı, genetiği değiştirilen bakterileri kullanarak zararlı bakterilerin üremesini durdurup hastalıkları önleyen bir model geliştirdi. TÜBİTAK'tan da destek alan bu projede, gram pozitif bakterilerin hücre duvarına yapışarak üremelerini durduran bir tür proteinin gram negatif bakteriler tarafından üretilmesi sağlanarak enfeksiyonların önlenmesi amaçlanmıştı."

-ALTIN MADALYA GURURU-

Daha sonra yapılan yarışmalara da katıldıklarını ve bu yarışmalardan hep altın madalya ile döndüklerini bildiren Prof. Dr. Gündüz, başarılarının bu yıl da altın madalya ile sürmesinden ayrıca gurur duyduklarını ifade etti. Prof. Dr. Mehmet Gündüz, gelecek yıl için de hazırlıklara şimdiden başladıklarını ve yeni bir altın madalya için mücadele edeceklerini bildirdi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Turgut Özal Üniversitesi'ne Genetikte Altın Madalya - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement