Turizmci Vali Altıparmak Önce Kentleri Yaşanabilir Kılmak Gerekiyor - Son Dakika
Güncel

Turizmci Vali Altıparmak Önce Kentleri Yaşanabilir Kılmak Gerekiyor

Turizmci Vali Altıparmak Önce Kentleri Yaşanabilir Kılmak Gerekiyor

Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından düzenlenen 3'üncü Ulusal Turizmde İnovasyon Konferansında yaptığı konuşmada, önce kentleri yaşanabilir kılmak gerektiğini bildirdi.

22.01.2014 17:10

Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından düzenlenen 3'üncü Ulusal Turizmde İnovasyon Konferansında yaptığı konuşmada, önce kentleri yaşanabilir kılmak gerektiğini bildirdi. Altıparmak, Turistlerin yüzde 25'i eş, dost tavsiyesi üzerine geliyor. Yani müşteri memnuniyeti. Eğer geleni memnun edersek her biri Erzurum'un, Erzincan'ın, Bayburt'un turizm elçisi olacak dedi.

Polat Reneissance Otelde düzenlenen konferansa Vali Ahmet Altıparmak, Bayburt Belediye Başkanı, Erzurum, Erzincan ve Bayburt'ta faaliyet gösteren KUDAKA Genel Sekreteri Talha Bekir Özmen, kaymakamlar, belediye başkanları, kamu kuruluşlarının müdürleri, STK (Sivil Toplum Kurluşu) temsilcileri, KUDAKA desteğiyle proje yürütenler katıldı. KUDAKA Genel Sekreteri Talha Bekir Özmen, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde turizm alanında yürütülen projeleri anlattı.

Turizmle Muğla'ya vali olunca tanışan ve ardından yaz turizminin merkezi olan Antalya'ya atanan ve 7 ay kadar önce de kış turizmin merkezlerinden Erzurum'da göreve başlayan Vali Ahmet Altıparmak, ülkemizin turizmden yılda ortalama 1970'lerde 1.2 milyar dolar, bugün ise 27 milyar dolar gelir elde ettiğini bildirdi. Dünyadaki 88 ülkenin bütçesinden daha fazla turizmden gelir elde ettiğimizi anımsatan Vali Altıparmak, rahmetli Turgut Özal'ın özel gayretiyle turizmin hız kazandığını belirtti. Antalya'nın Belek'te kurulan turizm bölgesinin dünyada tek örnek olduğunu vurgulayan Vali Altıparmak, yaz ve kış turizmi olmak üzere iki ana dalın bulunduğuna işaret etti. Vali Ahmet Altıparmak şöyle devam etti

TURİST, EŞ DOST TASVİYESİ ÜZERİNE GELİYOR

Turistlerin yüzde 25'i eş, dost tavsiyesi üzerine geliyor. Yani müşteri memnuniyeti. Eğer geleni memnun edersek her biri Erzurum'un Erzincan'ın Bayburt'un turizm elçisi olacak. Önce şehirlerimizi yaşanabilir kılmamız gerekiyor. Adam malzeme, tezek, odunu yığmış şehrin ana caddesine. Yüzde 23'ü rehberler. Yani kitaplarla, rehberlerden etkilenerek geliyor. Turistlerin yüzde 20'ye yakını internet ve benzeri portallardan yararlanıyor. Yüzde 12'si tekrar ziyaret yapıyor. Yüzde 3'ü tur operatörleri, yüzde 1'i ise televizyon ve basın yayın organlarından etkileniyor. Yeni trendlere baktığımız zaman 'yavaş' turizm son dönemde yol almaya başladı. Huzur, sukunet, yürüme alanlarının genişliği, demek.

VAROŞTAKİ ÇOCUĞUN GÜZEL BİR VİLLA GÖRÜP MİMAR OLMA ŞANSI KALMIYOR

Ayrıca 'varoş turizmi' var arkadaşlar. İstanbul gibi dünyanın sayılı güzel şehirlerinde farklı yaşamları gözlemlemek. Bizim medeniyetmizde zenginle fakir içiçe yaşar. Yani o yüksek duvarlı, korunaklı şehirler, siteler oluşmaya başladı. Avrupa'da bu tür siteler yok. Bizde devasa alanları kapatıp site haline getiriyoruz. Hiç kimsenin girişine izin vermeyiz. Varoşta bir apartmanda yaşayan bir çocuğun güzel bir villa görüp ondan etkilenip de ileride mimar olma şansı kalmıyor. Hemşehri turizmi var. Ermeni ve Rumların atalarının kültürünü tanıma ve yaşadığı yeri görmek için geliyorlar. Mülk edinmek ve evlenmek için. Ben Erzurumluyum Erzurum'dan evleneceğim, diyor. Bu da bir kültür olarak turizmin bir parçası olarak karşımıza çıkıyor.

ORGANİK KIYMANIN KİLOSU 45- 50 LİRA Sbze meyve toplayarak, toprakla temas ederek yapılan turizmden söz eden Vali Ahmet Altıparmak, Bizim bölgemiz kirlenmemiş bir bölge. Ürettiğimiz sebze ve meyve, süt ve et ürünleri organik. İlaç kullanma oranı çok az. Disiplin sorunumuz olduğu için bu manada elde edeceğimiz gelirin üçte birini bile alamıyoruz. Normal karkas etin toptan satışı 7-12 lira arasında. Organik etin kilosu ise 9 Euro. İstanbul'daki marketlerde organik kıymanın kilosu 45-50 lira. Ürettiğimiz bal oranı az değil ama hemen komşumuz Kaçkar Dağının öteki yüzünde balın kilosunu 500 liradan satıyor. Biz 100 liraya satamıyoruz. Aynı dağ, aynı çiçek, aynı iklim. 2 K, 1 G yani kalite, kapasite, güven çok önemli faktörler.

BAKSI MÜZESİ ÖDÜL ALDI

Öte yandan Yılın Turizm Olayı ödülü Erzurum'da Tabyalara yapılan yürüyüşü düzenleyen Vali Ahmet Altıparmak ile birlikte Bayburt Baksı Müzesi, Erzincan'da Dünya Paraşüt Şampiyonası aldı. Uzundere Kaymakamı Mehmet Levent Kepçeli, Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, Otlukbeli Kaymakamı Hüseyin Tekin,Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat ise turizme katkı sağlayan kamu kuruluşları olarak ödüle layık görüldü. Baksı Müzesinin bulunduğu Bayburt'un Bayraktar Köyü Muhtarı Nabi Akçelik, ERVAK'tan(Erzurum Kalkınma Vakfı) Abdurrahman Zeynal, Erzincan Kültür ve Turizm Şube Müdürü Birol Kaya, Erzurum Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Fazlı Erdoğan, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Otelcilik Müdürü Ümit Veli Kaban, Erzincan Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürü Volkan Burak Mumcu, Narman Belediye Başkanı Yücel Ahmet İşleyen ise turizme gönül verenler adına ödül aldı. Oltu'daki Eymen Otel, İliç'teki Gold Otel, Erzurum'daki Arı Yetiştirme Birliği, Erzincan Doğa Sporları Gençlik Klubü, Bayburt'taki Bay Porje de ödül alanlar arasında yer aldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Turizmci Vali Altıparmak Önce Kentleri Yaşanabilir Kılmak Gerekiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement