Türk Belediyelerin Sığınmacı Krizindeki Rolü Brüksel'de Tartışıldı - Son Dakika
Güncel

Türk Belediyelerin Sığınmacı Krizindeki Rolü Brüksel'de Tartışıldı

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel, "Sığınmacı krizinin özellikle yerel yönetimleri ve yerel insanları etkiledi.

01.06.2016 15:41

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel, "Sığınmacı krizinin özellikle yerel yönetimleri ve yerel insanları etkiledi. Yerel yönetimler bu sorunla herkesten önce ilgilenmeye başladı." dedi.

Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu toplantısı Türkiye'nin çeşitli illerden çok sayıda belediye başkanının katılımıyla Brüksel'de gerçekleştirildi. Toplantıda sığınmacı krizinde yerel yönetimlerin rolü konusu ele alındı.

Programda konuşan Büyükelçi Yenel, "Sığınmacı krizi, özellikle yerel yönetimleri ve yerel insanları etkiledi. Yerel yönetimler bu sorunla herkesten önce ilgilenmeye başladı." ifadesini kullandı.

Yenel, sığınmacı krizinin Türkiye-AB ilişkilerini değiştirdiğini ve Türkiye-AB mutabakatının sığınmacı göçünü durdurmak açısından başarılı olduğunu ifade ederek, vize serbestisi sürecinin takvime uygun bir biçimde ilerlediğini, bu konuda olumlu karar beklediğini söyledi.

AB ile Türkiye ilişkilerinin ilerlemesi ile beraber Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu'nun rolünün de artacağını belirten Yenel, karşılıklı güven ortamının sağlanmasıyla tüm alanlarda AB ile ilişkilerin ilerletileceğini kaydetti.

Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara da Kilis'in Suriye olaylarından en çok etkilenen illerden olduğunu belirterek, "Ne yazık ki AB ülkeleri göç kendi kapısında dayanmadığı sürece Suriye meselesini ve göçü görmezden geldiler. Aynı şey terör için de geçerli" dedi.

Bugün Kilis'in kendi nüfusundan fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaptığını anımsatan Kara, "Kilis'te 94 bin nüfus olmasına rağmen 130 bin Suriyeli mültecimiz var. Ufacık bir iliz. Biz beraber kardeşçe yaşıyoruz. İnsanlarımız evini, sokağını, işini, aşını her şeyini paylaşıyor, barış içinde yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kara, tüm sıkıntılara ilave olarak Kilis'e DAEŞ terör örgütünün füze saldırıları gerçekleştirdiğini anımsatarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ne yazık ki biz dostlarımızdan yeteri kadar desteği ve gayreti göremiyoruz. Şu ana kadar AB ve BM fonlarından sadece 250 bin avroluk bir yardım aldık. AB bize 'vereceğiz, edeceğiz, tutacağız' diyor ama hiç bir şey verilmedi. Yükü bizim omuzlarımıza atıyorlar. Sadece işin edebiyatını yapıyorlar. Bunu yüzlerine söylemek için buradayım."

Kilis'in Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildiğini hatırlatan Kara, "Biz bu işleri Nobel Barış Ödülü için yapmadık. Ama bu ödülü manevi destek olsun diye istiyoruz. Bu ödülün Kilis'e verilmesini istiyoruz." diye konuştu.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi de Türkiye'de en fazla sayıda göçmenin yaşayıp barındığı ili temsil ettiğini anımsatarak, "Suriye ile 250 kilometre bir komşuluk sınırımız var. Sorunları 5 yıldır yaşıyoruz. Şu anda 523 bin mülteci misafir ediyoruz." dedi.

Çiftçi, toplantıda, sığınmacıların getirmiş olduğu yükü tartışmak ve fotoğrafı net olarak ortaya koymak amacıyla buluştuklarını söyledi.

Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap da Rize'nin sığınmacı akınının yoğun olduğu bölgelerin uzağında olduğunu hatırlatarak, "Yerel anlamda her kesim farklı özellikler taşıyabiliyor. Örneğin sınırlarımızın hemen yakınında olan illerle bizim gibi daha uzak noktalardaki iller farklı sıkıntılar yaşıyor." dedi.

Suriyeli sığınmacıların bir etkisinin de yurt içinde vatandaşların farklı bölgelerden farklı illere göçü olduğunu belirten Kasap, Türkiye'nin her bölgesinin Suriyeli sığınmacılardan aynı oranda etkilendiğini ifade etti.

Avrupa Birliği Bölgesel Komitesi ile Türkiye'deki bazı belediyelerden yöneticilerin karşılıklı bilgi alışverişi çerçevesinde bu toplantıda buluştuğunu anımsatan Kasap, toplantıda esas itibarıyla göç ve mülteci krizi konusu üzerinde yoğunlaşıldığını açıkladı.

Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk de "Ülkemizin iç kesimlerine kadar gelen, Türkiye'nin kılcal damarlarına giren bir göçmen konusu var. Suriyeliler, vatanlarından, topraklarından, sevdiklerinden sadece hayatta kalmak için ayrıldılar." diye konuştu.

Ertürk, Türkiye'nin sığınmacılar konusunda tüm dünyaya örnek olacak şekilde gayret gösterdiğini, bunun takdir edilmesi gerektiğini söyledi.

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da Ege ve Trakya bölgelerinde bulunan belediyelerin de sığınmacılardan çok etkilendiğini ifade etti.

Sığınmacı meselesi ile ilgili yerel yönetimlerle merkezi yönetimin daha sık bir araya gelmesinin ve daha yakın çalışmasının faydalı olacağını belirten Pekdaş, Suriyeli sığınmacılar için uyum sürecinin hızlandırılması gerektiğini dile getirdi.

Programa, Bilecik Valisi Süleyman Elban da katıldı.

?

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk Belediyelerin Sığınmacı Krizindeki Rolü Brüksel'de Tartışıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement