Türk Bilim Adamının Başarısı - Son Dakika
Güncel

Türk Bilim Adamının Başarısı

Türk Bilim Adamının Başarısı

Intelligent Ground Vehicle Competition Türk bilim insanı Mehmet Kemal Kocamaz, 'Warthog' adli robotuyla birinci oldu.

16.06.2011 11:50

ABD'nin en prestijli bilim yarışmalarından 19'uncu Uluslararası İnsansız Yer Taşıtları Yarışması'nda (Intelligent Ground Vehicle Competition) Türk bilim insanı Mehmet Kemal Kocamaz, 'Warthog' adli robotuyla birinci oldu.

ABD'nin en prestijli bilim yarışmalarından 19. Uluslararası İnsansız Yer Taşıtları Yarışması'nda (Intelligent Ground Vehicle Competition) Türk biliminsanı Mehmet Kemal Kocamaz, 'Warthog' adli robotuyla birinci oldu. Her yıl ABD Savunma Bakanlığı tarafından düzenlenen, insansız yer taşıtları alanının en onemli ve saygın yarışması olan, ABD Savunma Bakanlığı Tank Araştırma Geliştirme Merkezi(TARDEC), ABD Ulusal Savunma Endüstrüsi Kurumu (NDIA) ve Lockheed Martin gibi büyük kuruluşların yakından izlediği yarışmanın şampiyonu Türk biliminsani Mehmet Kemal Kocamaz oldu. Kocamaz, 6 ülkeden 57 robotun katılımıyla Michigan eyaletinin Rochester kentinde yapılan yarışmada, kendi tasarımı olan 'Warthog' adlı robotla tüm robotlari geride bırakmayı başardı. Kocamaz, şöyle dedi:

"Yapay zeka, çevreyi algılama, engelleri tanıma, engellerden kaçınma ve hareket planı geliştirme sistemlerinin üzerinde çalıştığım, geliştirdiğim ve programladığım robotumuz-Warthog ile üniversitemiz (University of Delaware) adına katıldım. Yarışma, yapay ve doğal engeller ve tümseklerle donatılmış, bazı durumlarda kavisli yollar içeren özel bir alanda yapıldı. Birincilik kazanmaktan bir Türk bilim insanı olarak ebette gurur duydum. "

Robotların, başlangıç çizgisinden itibaren dışardan herhangi bir insan yardımı olmadan yol içerisinde kalması ve önlerine çıkan engellere çarpmaması gerektigini anatan Kocamaz, "Çıkan engellere göre yeni rota tayini yapması ve istenilen GPS koordinatlarına ulaşması da beklenmekte, en fazla mesafeyi yapan robot ise yarışmayı kazanmaktadır. Bu yıl robotlar arasında büyük çekişmelerin yaşandığı yarışmada robotumuz-Warthog 1. olmuştur ve özel araştırma ödülüyle desteklenmeye layık görülmüştür" diye konuştu.

Kocamaz, daha önce 2 kez katıldığı yarışmada, , 2009 yılında birincilik, 2010 yılında da üçüncülük kazandı. Bu yılki yarışmada Japonya'dan Hosei Üniversitesi ikinci, ABD'den California Eyalet Üniversitesi de üçüncü oldu. Kemal Kocamaz, icat ettiği robotunun pratik yararlarını ise şu şekilde sıraladı:

Savaşta sürücü olmadan bir yerden başka bir yere yük ve mühimmat taşıma.

Birkaç donanım eklenerek tabiatta yeni bitki türleri tespit edebilme.

Silah eklenerek düşman ve hedefi yok edebilme.

Ülke sınırlarında belli koordinatlar içinde dolaşıp nöbet tutan ve şüpheli görülen unsurları merkezlere bildirebilme.

Kemal Kocamaz, 2000 Oğrenci Seçme Sınavı'nda Sayısal alanda Türkiye 18. olduktan sonra, 1416 Sayılı Kanun uyarınca, resmi-burslu statüde Milli Eğitim Bakanlığı adına Bilgisayar Mühendisliği dalında lisans öğrenimi görmek üzere 2001 yılında ABD'ye geldi. Lisans öğrenimimi Güney California Üniversitesi, Master öğrenimimi de Rensselaer Politeknik Enstitüsü'nde tamamlayan Kocamaz, Delaware Üniversitesinde doktora öğrenimini sürdürüyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türk Bilim Adamının Başarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement