Türk Firması Madencilere Yaşam Odaları Kuracak - Son Dakika
Güncel

Türk Firması Madencilere Yaşam Odaları Kuracak

Türk Firması Madencilere Yaşam Odaları Kuracak

Türkiye’de ısıtma sektörünün önemli oyuncuları arasında yer alan, savunma sanayi ve GSM şirketlerine yönelik özel konteyner üretimleri gerçekleştiren Termodinamik, Soma faciası ile gündeme gelen yaşam odalarını üretmeye talip oldu.

20.06.2014 12:46

Türkiye'de ısıtma sektörünün önemli oyuncuları arasında yer alan, savunma sanayi ve GSM şirketlerine yönelik özel konteyner üretimleri gerçekleştiren Termodinamik, Soma faciası ile gündeme gelen yaşam odalarını üretmeye talip oldu. Türkiye'de henüz maden ocaklarında kullanılması mecbur olmayan, ancak yeni hazırlanan yasa ile zorunlu olması beklenen yaşam odalarını yurt dışındaki benzerlerine göre çok daha uygun fiyata üretecek olan firma, bu sayede cari açığın azalmasına da olumlu katkı yapacak.

Soma faciasının her insan gibi kendisini de çok üzdüğünü ve kurum olarak bu olayların yaşanmaması ve ölümlerin olmaması için harekete geçtiklerini dile getiren Termodinamik Genel Müdür Yardımcısı Hakan Ömür Ulusoğlu, bu tür olaylarda can kurtaran rolü oynayan yaşam odalarının yapımı konusunda her türlü teknik altyapı ve mühendislik donanımına sahip olduklarını söyledi.

Türkiye'de yaşam odalarının maden ocaklarında kullanılmasının zorunlu olmadığını ifade eden Ulusoğlu, şöyle konuştu: "Son yaşadığımız acıdan sonra dünyanın gelişmiş birçok ülkesinde olduğu gibi bizde de yaşam odası kullanılması zorunlu hale gelecek. Biz çok özel projelere konteyner üretimi yapıyoruz. Yaşam odaları da 12 kişiden, 40 kişiye kadar farklı büyüklüklerde oluyor. Bugün bu ürünler yurt dışından ithal ediliyor. Büyüklüğüne göre fiyatı 250 bin doları buluyor. Biz bu ürünü çok daha uygun fiyata üretebilecek firmayız. Parça parça üretilen maden ocağında monte edilen ve kaza durumlarında çalışanları 10 gün koruyan yaşam odalarını üretmeye talibiz."

YAŞAM ODALARINDA NELER YER ALIYOR?

"Yaşam odaları 12 ila 40 kişi kapasiteli, özel donanımlı, karbonmonoksit almayan oksijen tüplerinin yer aldığı özel bölümler. Burada gaz sensörleri ile iç ve dışta gaz durumu hakkında bilgi veriliyor. Basınç eşitleyebilen, tuvalet ihtiyacının karşılanabileceği yaşam odalarının Türkiye'de standardının hazırlanması için çalışmalar yapılıyor.

Solunum için harici hava beslemesi (karbondioksit, karbonmonoksit ve diğer aktif filtreler ile dahil olabilmelidir)

Solumun için hava tankı, sıkıştırılmış solunabilir hava

İç ortam karbondioksit, karbonmonoksit filtreleme sistemi

İç ortam basıncını sabit tutmak için basınç valfleri

İlgili gazların geçişine karşı mukavemetli kapı

Personel için ergonomik ve minimum yer kaplayacak şekilde dizayn edilmiş oturma alanları

Kıvılcım çıkarmayan ve patlamaya sebebiyet vermeyen aydınlatma, acil durum aydınlatması

İç ortamda harici, bağımsız güç kaynağı

Dış ortam uygun koşullara ulaştığında bildirim yapacak olan iç ve dış ortam için gaz dedektörleri

Portatif veya kimyasal tuvalet

Keşif gezileri yapılması durumunda kabin içerisindeki solunabilir havanın dışarıdaki zehirli gaz ile yer değiştirmemesi için iki kademeli kapı veya şeffaf sızdırmaz naylonla izole edilmiş dış kapı çıkış hazırlık kabini

Ecza dolabı

Kişi başı günlük 1 litre içme suyu

Acil durum ekipmanları (Maskeleri solunum tüpleri, el fenerleri, koruyucu kıyafetler)

Yangın tüpleri

Portatif iklimlendirme veya klima sistemleri

Oda dışında acil durum kazı ekipmanları gibi yardımcı ekipmanlar." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türk Firması Madencilere Yaşam Odaları Kuracak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement