Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirvesi - Son Dakika
Güncel

Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirvesi

Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirvesi

Cumhurbaşkanı Gül, zirvenin genel oturumunda konuştu: "Bu mekanizma sayesinde ülkelerimiz ve kurumlarımız arasında karşılıklı güven, diyalog ve ortak ilgli alanlarımıza giren konularda büyük ölçüde anlayış birliği oluşturmakta muvaffak olduk. Zirve sürecinin şimdiye kadar ki en büyük kazanımı herhalde.

13.02.2014 16:20

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye-Afganistan- Pakistan Üçlü Zirve Süreci sayesinde ülkeler ve kurumlar arasında karşılıklı güven, diyalog ve ortak ilgi alanlarına giren konularda büyük ölçüde anlayış birliği oluşturulduğunu belirterek, "Zirve sürecinin şimdiye kadarki en büyük kazanımı herhalde budur" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, "Asya'nın Kalbinde Sürdürülebilir Barış" temasıyla gerçekleştirilen Türkiye-Afganistan-Pakistan Zirve Süreci'nin sekizinci toplantısının genel oturumunda konuştu.

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'i "değerli kardeşlerim" olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Gül, üçlü zirvenin sekizinci toplantısı için bir arada bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti.

Üçlü zirve sürecinin Türkiye, Afganistan ve Pakistan arasındaki emsalsiz ilişkileri geliştirmek için ortaya konulan irade ve gayretlerin en somut göstergesi olduğuna vurgu yapan Gül, çalışmaların temelinde siyasi diyalog, güvenlik işbirliği ve kalkınma ortaklığının bulunduğunu belirtti. "İşbirliğimiz gücünü halklarımız arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarından almaktadır" diyen Gül, üç ülke arasında tarihi bağlardan kaynaklanan "halktan halka, gönülden gönüle" ilişkiler olduğunu söyledi.

Sekizinci toplantısı gerçekleştirilen zirve sürecinin, ilk toplantının gerçekleştirildiği 2007 yılından bu yana daha kapsamlı ve ileri bir seviyeye eriştiğini, bundan üç ülkenin de memnuniyet duyduğunu dile getiren Gül, sözlerine şöyle devam etti:

"En başından itibaren işbirliğimize ivme kazandırmayı, kurumlarımız arasında ortak çalışma kültürünün pekiştirilmesini hedefledik. Bu doğrultuda heyet başkanları kadar Dışişleri ve İçişleri bakanlarımızın yanı sıra ekonomi, istihbarat ve güvenlik makamlarımızı da sürece dahil ettik. Bu mekanizma sayesinde ülkelerimiz ve kurumlarımız arasında karşılıklı güven, diyalog ve ortak ilgi alanlarımıza giren konularda büyük ölçüde anlayış birliği oluşturmakta muvaffak olduk. Zirve sürecinin şimdiye kadarki en büyük kazanımı herhalde budur."

-"Afgan kardeşlerimiz istikrarı pekiştirmek için çalışacak"

"Bugüne kadarki kazanımlarımızı muhafaza ederek, bunlara yenilerini ilave etmek bakımından kritik bir dönemden geçiyoruz" diyen Gül, Pakistan'ın geçen yıl çok önemli bir demokrasi sınavından başarıyla çıktığını belirterek, aynı başarının ekonomik kalkınma ve terörle mücadelede de gösterileceğine olan inancını dile getirdi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağı Afganistan açısından da 2014'ün çok önemli bir yıl olacağını kaydeden Gül, yıl sonu itibarıyla ISAF operasyonunun sona ereceğini ve uluslararası askeri gücün geri intikal sürecinin tamamlanacağını hatırlattı. Cumhurbaşkanı Gül, "Böylece, uluslararası toplumun desteğiyle, başarı ve aynı zamanda çalkantılarla dolu bir dönem geride kalacaktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti:

"Afgan kardeşlerimiz, bundan sonra birlik, beraberlik ve uzlaşı içinde, ülkelerinin istikrarını pekiştirecek adımları atmaya başlayacaklardır. Afganistan'ın bu süreci başarıyla tamamlaması, geride kalan 13 yılda elde edilen kazanımların kalıcılığı bakımından belirleyici olacaktır.

Afganistan'ın bu süreçte karşı karşıya bulunduğu sıkıntılar, 'Asya'nın kalbi' olarak anılan bu geniş coğrafyayı ve hatta ötesini etkileyecek boyuttadır. Afganistan'ın selameti temin edilmeden bu geniş coğrafyada kalıcı barış tesis edilemez. Benzer şekilde, komşu ve dostlarının işbirliği olmadan, Afganistan'da gerçek anlamda istikrar ve güvenliğin hakim kılınması da mümkün değildir.

İşte tam da bu sebeple, üçlü zirve sekizinci toplantısının temasını 'Asya'nın Kalbinde Sürdürülebilir Barış' olarak belirledik. Afganistan ve Pakistan, bu zorlu dönemde, kardeşleri Türkiye'yi, bugün burada olduğu gibi, tüm samimiyetiyle yanlarında görmeye devam edeceklerdir."

Üç kardeş ülkenin, Üçlü Zirve Süreci ve 2011'de başlatılan ve tüm bölge ülkelerini kapsayan İstanbul Süreci çerçevesinde, bölgesel diyalog ve sahiplenmenin en güzel örneklerini vermeyi sürdüreceğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Devlet adamları olarak bizlere düşen, Üçlü Zirve Süreci'nin daha ileriye götürülmesini teminen, işbirliği ve ortaklık ruhunu temel alan müşterek vizyonumuz temelinde, kararlılıkla hareket etmeyi sürdürmektir" diyerek konuşmasını tamamladı.

Cumhurbaşkanı Gül, konuşması öncesinde, toplantı masasının ortasında bulunan ve üç ülkenin bayraklarına göre tasarlanmış çiçekleri göstererek "Çiçekleri beğendiniz mi?" dedi.

-Katılımcılar

Zirvenin genel oturumuna, Türk tarafından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay Harekat Dairesi Başkanı Korgeneral Erdal Öztürk ve diğer yetkililer katıldı.

Afganistan tarafından ise Karzai'nin yanı sıra Dışişleri Bakanı Ahmet Osmani, Milli Güvenlik Danışmanı Rengin Dadfar Spanta, Milli Savunma Bakanı Bismillah Muhammedi, Yüksek Barış Konseyi Başkanı Selahaddin Rabbani ve Ulusal Güvenlik Başkanvekili Rahmetullah Nebil yer aldı.

Pakistan tarafında ise Şerif'in yanı sıra Dışişleri ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Sartaj Aziz, Pakistan Su ve Enerji Bakanı Muhammed Asif, Kara Kuvvetleri Komutan Orgeneral Rahil Şerif ve Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Tarık Fatemi bulundu.

Zirvede, üç ülkeyi buluşturan bölgede kalıcı barış ve istikrarın hakim kılınması için atılabilecek adımlar ele alınıyor.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Gül, Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai ve Pakistan Başbakanı Şerif'in salona girişinden önce Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve MİT Müsteşarı Fidan'ın ayaküstü sohbeti dikkat çekti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement