Türkiye Haber İş Sendikası 12. Olağan Genel Kurulu - Son Dakika
Güncel

Türkiye Haber İş Sendikası 12. Olağan Genel Kurulu

Türkiye Haber İş Sendikası 12. Olağan Genel Kurulu

Türk İş Genel Başkanı Atalay: "Sayın Başbakan MİT müsteşarına sahip çıktığı gibi genelkurmay başkanına sahip çıksaydı bugün ülkede daha değişik şeyleri konuşuyor olurduk"

18.01.2014 12:54

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Sayın Başbakan MİT müsteşarına sahip çıktığı gibi genelkurmay başkanına sahip çıksaydı bugün ülkede daha değişik şeyleri konuşuyor olurduk" dedi.

Atalay, Divan Başkanlığını Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak'ın yaptığı, Türkiye Haber İş Sendikası 12. Olağan Genel Kurulu'nda, Türkiye'deki sendikalı sayısının giderek azaldığını ifade etti. Bunda sendikaların da payının olduğunu belirten Atalay, sendikaların özelleştirmeler karşısında gerekli direnişi gösteremediklerini savundu.

Çalışanların yarım asırdır dertlerini iyi anlatamadıklarını da dile getiren Atalay, işçinin, memurun ve esnafın Mecliste yeterince temsil edilemediğini ileri sürdü. Atalay, işçilerin sorunlarını iyi anlatması gerektiğini belirtti.

Son yaşanan gelişmelere de değinen Atalay, "Sayın Başbakan MİT müsteşarına sahip çıktığı gibi genelkurmay başkanına sahip çıksaydı, bugün ülkede daha değişik şeyleri konuşuyor olurduk. Demokrasi sana başka bana başka olursa şu son bir ayda çektiklerimiz ortaya çıkar" değerlendirmesini yaptı.

Taşeron işçi sayısının bir milyona ulaştığını iddia eden Atalay, ülkede ayrıca 4/C'li, kiralık, mevsimlik işçiler gibi oluşumlar olduğunu söyledi.

Delegelere de seslenen Atalay, "Bizi seçip bölgelerinize gider ve arkamızda durmazsanız, bir şey yapamayız" dedi.

-"İyi ki AKP iktidar oldu"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap ise Türkiye'de büyük bir siyasi fırtına yaşandığını ileri sürdü.

Kendisine göre sorunun demokrasi krizi olduğunu belirten Matkap, "İyi ki AKP geldi iktidar oldu, böylece demokrasinin önemini daha iyi kavramış olduk" ifadesini kullandı.

Uzun yıllardır siyasi kutuplaştırmadan medet umulduğunu öne süren Matkap, demokrasilerde katılımcılığın önemine değindi. Yönetimde halk, sivil toplum örgütleri, meslek odaları yoksa demokrasinin ayakta tutulamayacağını belirten Matkap, bu kuruluşlardaki bilgi birikimin atıl durumda olduğunu savundu.

Matkap, "Eğer denetlemeden kaçıyorsanız demokrasiyi koruma şansınız yoktur. Bu anlayışınız yoksa devleti yönetmekten vazgeçin. Hiçbir hükümetin yandaş medyaya ihtiyacı yok, zaten hükümet iyi işler yapıyorsa hepsinin hakkını alır" diye konuştu.

Hükümetin ortağının belli olmadığını ileri süren Matkap, şunları kaydetti:

"Paralel devletmiş, yargıyı başkası, emniyeti başkası yönetiyormuş. Biz neleri tartışıyoruz. İşçi sorunları yerine farklı şeyleri konuşuyoruz. Gizli koalisyon olmaz, kimse ortaya çıksın. Türkiye bunları hak etmiyor. Türkiye hiç bir zaman devlet krizini tartışmadı ama şimdi tartışılıyor. Yolsuzluk iddiaları olabilir, bunlar önemli değil. Her zaman mümkün. Bu sorun değil, kriz yaratmaz. Ama bunun takibine dönük, soruşturmasına yönelik engel yaparsanız, orada kriz çıkar. Şimdi bunu örtme çabası var. Sayın Başbakan bu yolsuzluk operasyonunu kapatmak istiyor. Sayın Başbakan'ın oğlunu da ilgilendiren soruşturmanın önünü kesmek istiyorlar. Bu konuyu kapatamazsınız bu ülkede. Sayın Başbakan'a önerim kaldırsınlar barajı, sonuna kadar incelesinler. Haklıysa haklı. Haksızsa haksız."

-"Geriye gidiş olmuştur"

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mevlüt Karakaya, ekenominin iki temel unsuru olduğunu bunlardan birinin üretim, diğerinin ise paylaşım olduğunu söyledi.

Türkiye'de rant ekonomisinin, üretim ekonomisinin önüne geçtiğini savunan Karakaya, "Mal üretimi, hizmet üretimi gerçek anlamda bakıldığında layık olduğu yere gelemediği gibi geriye de bir gidiş olmuştur" dedi.

İktidar partisine de eleştirilerde bulunan Karakaya, iktidarın kendini denetleyecek kurumları etkisizleştirdiğini ileri sürdü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Yolsuzluğa karışan evladım olsa reddederim" dediğini aktaran Karakaya, "Evet güzel bir söz katılıyoruz ama Sayın Başbakan'ın evladını önce savcıya göndermesi lazım" diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Veli Solak'ın yeniden aday olduğu genel kurul çalışmalarını sürdürdü.

Öte yandan daha önce genel kurula katılacağı bildirilen CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya'nın Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun Amasya programında yer alması nedeniyle genel kurulda bulunamadığı belirtildi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye Haber İş Sendikası 12. Olağan Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement