Rapor'da güçlü talebin, Batı Avrupa ve yerli yatırımcılardan geldiği, emeklilik sistemindeki değişiklilerin uzun vadede iç piyasa için talep yaratacağı, öngörülüyor.
Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ve IPREO'nun kaynak niteliğinde olan ve Türkiye'deki fon akışıyla ilgili trendleri ortaya koyan "Flow of Funds"Raporunun ilkini yayınlandı. Yatırım türleri, bölgeler, satıcı ve alıcılar ve Türk pazarı ile uluslararası yatırıma ilişkin diğer önemli fon akışı bilgilerini de içeren rapor, sermaye hareketleri hakkında önemli bir tablo sunuyor. Raporla birlikte yatırımcı ilişkileri profesyonellerine, uygulamalarında kolaylıklar sağlanması amaçlanıyor.
Rapor'da Borsa İstanbul 100 endeksinin, Ocak 2012'ye göre yüzde 44 daha yukarıda olduğu belirtiliyor. Raporda, BIST 100 endeksine en yakın değer artışının, gelişmekte olan ülkeler için gösterge niteliğinde olan MSCI EMEU/MENA endeksinde olduğu ve bu oranın Ocak 2012'ye göre sadece %15 artış gösterdiği belirtişmiştir. Fon akışlarına bakıldığında yılın ilk çeyreğinde fon akış hızının azaldığı görülse de, Rusya fon çıkışı olan diğer ülkelerle kıyaslandığında Türkiye'ye hala güçlü bir talebin olduğunu gözlemleniyor.
Rapor'da emeklilik sistemindeki değişiklilerin uzun vadede iç piyasa için talep yaratacağının altı çizilirken, Bu alandaki en büyük alıcılardan birinin, portföyünün yaklaşık dörtte biri emeklilik fonlarından oluşan HSBC Portföy olduğu görülüyor.
Yılın ikinci yarısında hisse senetleri piyasasında en fazla alım ve satım yapan fonlara bakıldığında, en fazla alımı BNP Paribas'ın (Fransa) yaptığı, yatırımlarında bankacılık ve taşımacılık sektörlerinin başı çektiği belirtiliyor. BNP Paribas (Fransa) aynı zamanda ikinci çeyrekte Rusya ve Polonya için de önemli yatırımlarla dikkatleri üzerine çekiyor.
Şirketlere, yatırımcı ilişkilerine öneriler
Rapor'da şirketler için önemli tavsiyeler de mevcut: Yatırım endeksinin ilk çeyrekte son 12 ayın ilk düşüşünü yaşadığı, bu düşüşle birlikte yatırımcı ilişkileri aktiviteleri açısından aktif yatırım araçlarına yönelerek kurumsal iştahı sağlamaya odaklanmak öneriliyor. Rapor'da, Roadshow'lar açısından hem Türk hisselerine en çok yatırımı yapan yatırımcıların olması ve hem de pek çok sayıda yatırım şirketinin bulunması nedeni ile Londra ve NewYork'un iki önemli şehir olarak öne çıktığı belirtiliyor.
Piyasalara talepte Batı Avrupa ve yerel yatırımlar önde
Raporda ikinci çeyrekte Türkiye hisse senetleri piyasasına gerçekleşen nakit girişinin bölgesel dağılımına bakıldığında,345 milyon dolarlık Batı Avrupa'dan fon girişinin yanında 177 milyon dolarlık yerli yatırım sağlandığı, diğer bölgelerden ise 104 milyon dolarlık fon geldiği görülüyor.
TUYID ve IPREO yetkililerinin önemle vurguladığı rapor hakkında İstanbul Finans Merkezi Girişimi Başkanı Artunç Kocabalkan şu yorumu yaptı; "IFC-i olarak amacımız uluslararası finansal yatırımcılar ve bağlı sektörler açısından İstanbul'un küresel rekabete en uygun şartları sağlayarak ciddi ölçüde yatırım çekmesini sağlamak. Bu noktada Türk şirketlerinin kendini küresel yatırımcılara doğru anlatması açısından TÜYİD'in İFM için önemi çok büyük. Bu çalışmanın özellikle devamlı ve ölçülebilir olmasının İstanbul'un bir finans merkezi olarak zaten birçoğunu yerine getirdiği kriterlerdeki gelişimine hem ışık tutacağını hem de ciddi katkı vereceğini düşünüyoruz."
Son Dakika › Güncel › Türkiye'ye Fon Akışında Liderliği Batı Avrupa ve Yerel Yatırımcı Paylaşıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?