Samsun'un 2017 yılında "İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları"na ev sahipliği yapacağını hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, uluslar arası işaret dilinde Samsun'un 'sigara içer gibi' tarif edildiğini, bunun dikkatini çektiğini söyledi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte düzenlediği "Samsun Şehir Kimliği Çalıştayı" yapıldı. Büyükşehir Belediyesi Anakent Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen çalıştaya Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdür Yardımcısı Mimar Feriha Koç, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın organize ettiği şehir kimlikleri, şehirlerin tanıtım öğeleri ve şehirlerin markalaşması yolundaki bu süreci dönük her şehirde yapılmakta olan çalıştaylardan bir tanesindeyiz. Ben bugün burada sizlerin bu çalıştayda şehir kimliği ile ilgili ortaya konmuş olan çalışma programının föylerinde bahsedilen konularla ilgili güzel bir tartışma ve bu tartışmanın sonunda da güzel bir şeylerin çıkacağı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızı mutlu edecek bir sonuç burada elde edileceğine yönelik inancımızı taşıyorum" dedi.
BAŞKAN YILMAZ: "DÜNYA ARTIK ŞEHİRLEŞİYOR"
Bazı şehirlerin ülkelerinin önüne geçtiğini ifade eden Başkan Yılmaz, "Şehirlerin adından bahsedildiğinde o şehrin çağrıştırdığı, o şehre ait olduğu artık yerelde gerek ulusalda gerekse uluslararası düzeyde şehrin çağrıştırdığı bir imge vardır. Bu imge güçlendirilmeli ve kuvvetlendirilmelidir. Bu imge kuvvetlendiği sürece kentsel ölçekte bir kimlik oluşur ve bu kimlik giderek bir marka değerine doğru yürür ve uluslararası düzeyde şehrin tanıtımına katkı verir. Dünyada öylesine şehirler var ki, ülkelerin isimlerinden önce gelen şehirler olmuştur. Mesela İstanbul, Türkiye'den daha fazla tanınan ve bilinen bir megapoldür. Şehirlerin böyle bir arayışı, şehirlerin böyle bir kimlik ve şehirden bahsedildiğinde şehrin çağrıştırdığı bir temel kavramın varlığına olan ihtiyaç kentleri dünya ölçeğinde tanınır hale getirmeye yönelik bir çabanın eseridir. Çabadan ötürü bu ihtiyaç duyulmuştur. Bu ihtiyacın duyulmadığı yıllarda şehirleşme, şehirlerin ön plana çıkma çabası da o denli olmamıştır. Ama bildiğiniz gibi 21. yüzyılın ilk çeyreğinde dünya artık şehirleşiyor, dünya artık şehirlerin bir dünyası haline geliyor. Kırsal kesim nüfusu giderek azalıyor, kentlerin nüfusu giderek artıyor. Bizim ülkemizde de yüzde 65-70'ler seviyesinde şehirde yaşayan insan nüfusu var. Bundan 30 sene önce bu rakamın tersiydi yani yüzde 30-40'ı şehirlerde yaşıyordu. Dolayısıyla bu farklılaşma, insanların kentlere hücum etmesi, kentleri giderek büyütmesi, kentlerde yaşamın yeni şekiller alması, yeni formatlar alması, kentlerde birçok kente özgü problemlerin, kente özgü yaşam sorunlarının ortaya çıkması ve kentlerin ülkelerin isminden daha öne de çıkmasına sebep olmuş bir süreç olarak algılamışızdır. Dolayısıyla Samsun'a özgü bu tartışmadan güzel şeyler çıkacak" diye konuştu.
İşitme engellilerin Samsun'u sigara hareketiyle tarif ettiklerini belirten Başkan Yılmaz, "2017 yılında şehrimizde İşitme Engelliler Olimpiyatları olacak. Valimiz İbrahim Şahin de çaba gösteriyor, 2017 olimpiyatlarında işitme engellilerin kullandıkları dilin öğretilmesiyle ilgili kurslar organize ediliyor ve dolayısıyla da bu organizasyonun sorumluları bize gelip gidiyorlar. Onlar bizim yanımızda işitme engelli olarak konuşuyorlar. Konuşurlarken çok sıkça sigara içer gibi iki parmaklarını ağızlarına götürüyorlar. Olimpiyat organizatörüne 'işitme engellilere Samsun'u nasıl söyleyeceğiz' dediğimde, organizatör bana 'Samsunun sigara içer gibi iki parmaklarını ağızlarına götürmeleri' olduğunu söyledi. Sigara ile tarif ediliyor. Bu, dikkatimi çekti" şeklinde konuştu.
VALİ ŞAHİN: "BU ŞEHRE KİMLİK KATAN SADECE ESKİ BİNALAR DEĞİL"
Kimliğin, sosyal psikolojide kişinin kendisini ve başkalarının onu nasıl tanımladığı olduğunu ifade eden Samsun Valisi İbrahim Şahin, "Samsun'da yaşayan insanların gözüyle ya da onların gönül gözüyle Samsun'un geleceğinin, kimliğinin tanımlanması gerekiyor. Şehirlerin ruhu vardır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sıkça, 'şehirler ve kentler insanlara şekil verirler ama şehirlerde birilerini şekillendirir o da insandır' der. Onun için bizim burada Samsun'u çok iyi tanımlamamız gerekiyor. Bu tarz çalışmalarda Samsun'un geleceği ile ilgili aklınızdan geçen ne varsa her şeyi ortaya koyun. Çünkü zaman zaman hayalperestlikle hayalciliği ayırarak hayal kurarak düşüncelerinizi bize aktarırsanız daha verimli ve daha güzel fikirler ortaya çıkar" ifadelerini kullandı.
"UFKUMUZU DARALTIYORLAR"
Eskilere oranlar binadaki taban ile tavan arasının çok kısaldığını belirten Vali Şahin şunları söyledi: "Bu şehre kimlik katan en azından eski binalar değil. Benim kanaatim manevi şahsiyetleri de burada ortaya çıkarmamız gerekiyor. Bu şehrin yetiştirdiği insanlar üzerinden de bu şehre bir kimlik kazandırmak ya da şehri dizayn ederken onları da dikkate almak gerekir diye düşünüyorum. Şehirler günümüzde çok hızla kuruluyor, değiştiriliyor, şekil verilebiliyor. Çok katlı binalardan sakınmak gerekir. Artık şehirleri herkesinde söylediği gibi dikey binaların getirdikleri olumsuzlukları artık yataya döndürmek gerekir. Bizim kültürümüzde de çok katlı binalar çok yoktur. Dikkat ederseniz saraylarda bile 3-4 belki 5 katı geçmez. Osmanlı konutlarına girin, taban ile tavan arasındaki yükseldi 4,5-5 metredir ve size bir ufuk çizer. Ama şimdi yeni evler neredeyse 3 metreye kadar indi. Hatta 2,80'e kadar indi. Biraz uzun boylu insanlar neredeyse sığmayacak. Birazda boylarımız yavaş yavaş kısalıyor. Çünkü ufkumuzu daraltıyorlar. Onun için bu noktada da siz katılımcıların bir ufuk çizme noktasında bir katkınız olur."
Konuşmaların ardından katılımcılar Samsun'un gelecek vizyonunu belirlemek için çalışmalara başladı. - SAMSUN
Son Dakika › Güncel › Uluslar Arası İşaret Dilinde İlginç Samsun Tarifi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?