Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, "Geçmişte belli bir dönem yardım almış bir ülke olarak, yardımlarda yaşanan zorlukları, empati yapma ihtiyacını iyi bilen bir ülke olarak, bu noktadaki tecrübelerimizi aktarmaktan da büyük mutluluk duyuyoruz" dedi.
Çam, TİKA ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Çırağan Sarayı'nda düzenlenen "Uluslararası Kalkınma İşbirliği: Eğilimler ve Yükselen Fırsatlar Yeni Aktörlerin Bakış Açıları Konferansı"nın açılış oturumunun ardından düzenlenen basın toplantısında, İstanbul'da böyle bir toplantı yapılmasının Türkiye açısından çok gurur verici olduğunu söyledi.
UNDP ile ortak düzenlenen toplantı çerçevesinde yeni aktörler ve yeni metotlarla dünyadaki kalkınma yardımlarıyla ilgili çalışmaların değerlendirileceğini belirten Çam, değişik ülkelerden katılımcıların konferansta bulunacağını aktardı.
Çam, Türkiye'nin son yıllarda kalkınma ve insani yardımlarda çok önemli ilerlemeler kaydettiğini dile getirerek, ayrıca ülkenin yardımlardaki artış hızının da devam ettiğini vurguladı.
Türkiye'nin, dünyada yaşanan sorunlara çözümler üretme noktasında da önemli çalışmalar yürüttüğünü vurgulayan Çam, şöyle devam etti:
"Coğrafyamızda birçok sorun yaşanmaktadır. Bunların bir kısmı tabii ki, hızlı bir şekilde geliştirilmesi gereken yardımlar olarak yürütülmektedir. Ancak esas olan, bundan sonraki süreçte sürdürülebilir kalkınma modellerinin geliştirileceği çalışmalardır. Onun için dünyanın bir taraftan da bu tip krizler sonrası döneme de hazırlık yapması gerekmektedir. Bilindiği üzere 'dünyadaki zenginler kulübü' olarak ifade ettiğimiz gelişmiş ülkelerin yapmış olduğu çalışmalar çok önemlidir. Her türlü tecrübenin karşılıklı olarak paylaşılması gerektiğini düşünüyoruz. İstanbul da bu manada kıtaları buluşturan bir şehir olarak hem kuzeyin, hem güneyin pek çok tecrübesini bir araya getirebilecek bir şehir olarak böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktadır. Geçmişte belli bir dönem yardım almış bir ülke olarak, yardımlarda yaşanan zorlukları, empati yapma ihtiyacını iyi bilen bir ülke olarak bu noktadaki tecrübelerimizi aktarmaktan da büyük mutluluk duyuyoruz."
UNDP Başkanı Helen Clark
UNDP Başkanı Helen Clark da küresel anlamda Binyıllık Kalkınma Hedefleri sonrasındaki hedeflere ulaşılması için yürütülen çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini aktardı.
Clark, uygulama denildiğinde kalkınma kurumlarının yanı sıra yeni aktörlerin de devreye girdiğini belirterek, Türkiye'nin küresel kalkınma yardımları konusunda önemli role sahip olduğunu söyledi.
Türkiye'nin bu toplantıya ev sahipliği yapmasının yeni rolünün bir göstergesi olduğunu vurgulayan Clark, farklı ülkelerden gelen ve çok farklı uluslararası kalkınma örgütlerini temsilen katılan yeni aktörlerin, konferans kapsamındaki tartışmaları daha zengin hale getireceğini kaydetti.
Helen Clark, konferansta, New York'ta temmuz ayında gerçekleştirilecek Kalkınma Forumu için de son derece zengin bir tartışma malzemesi yaratılacağını düşündüğünü bildirdi.
"Türkiye ile çalışmaktan gurur duyuyoruz"
Konuşmaların ardından Serdar Çam ile Helen Clark, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Clark, "Türkiye'nin Somali'deki faaliyetlerini nasıl buluyorsunuz?" sorusuna, şu yanıtı verdi:
"Somali'de Türkiye'nin sergilemiş olduğu desteği son derece olumlu karşılıyorum. Pek çok geleneksel donörün ulaşamadığı, başaramadığı şeyleri gerçekleştirdi. Yeni ortaya çıkmakta olan donörler açısından Türkiye'nin sergilediği örnek, en iyi örneklerden bir tanesi. Ancak TİKA'nin buna benzer pek çok inisiyatifi de var, gerçekleştirdiği çalışma da mevcut. Ama Türkiye'nin dünya genelinde yaptığı çalışmalara büyük bir değer atfediyoruz ve beraber çalışıyor olmaktan gurur duyuyoruz."
"Irak'ta yaşanan hadiseler endişe verici"
Clark, bir gazetecinin, "Irak'ta son günlerde önemli gelişmeler oluyor. Bu gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine de öncelikle Türk halkıyla dayanışma duygularını dile getirmek istediğini vurguladı.
Helen Clark, "Milisler tarafından Irak'ın belli kentlerindeki Türk vatandaşları rehin olarak tutuluyorlar ve serbest bırakılmıyorlar. Bu, sadece onların ailelerini değil, bütün Türk ulusunu ilgilendiren bir durum. Irak sorununun siyasi diyalog yoluyla çözülmesi gerekiyor. Farklı toplumların liderleri bir araya gelip görüşmeler yürüterek bir siyasi çözüm yolu bulmalılar ki, Irak kendi sınırları içerisinde bir millet olarak yoluna devam edebilmeli. Bunun için bütün siyasi ve diplomatik yollar kullanılmalı" diye konuştu.
Aynı soru üzerine Serdar Çam da TİKA olarak devletin kendilerine vermiş olduğu görev ve sınırlamalar çerçevesinde konuyu yakından takip ettiklerini aktararak, her türlü kriz noktasında başta komşu ve akrabaların bulunduğu her bölgeye ulaşma çabası içerisinde olduklarını söyledi.
Çam, yaşanan hadiselerin endişe verici olduğunu belirterek, olayların güvenlik dahil olmak üzere birkaç boyutu bulunduğunu dile getirdi.
Daha sonraki süreçte de yaşanan hadiselerin telafi edilmesi üzerine sürdürülebilir kalkınma konseptine uygun kısımlarla ilgili kendilerine düşenler olduğunu ifade eden Çam, "Acil yardımlarla ilgili AFAD'ın çalışmaları var. Yine biz de TİKA olarak kısmi noktada ihtiyaç halinde destek vermeye çalışıyoruz. Bu çerçevede de hükümetimizin, devletimizin bize vereceği görevler kapsamında çalışmalara devam edeceğiz" diye konuştu.
- Uluslararası Kalkınma İşbirliği Konferansı
TİKA ve UNDP işbirliğinde gerçekleştirilen konferansta, uluslararası kalkınma işbirliğinin geleceği konusunda yeni anlayışlar, yaklaşımlar ve fırsatlar tartışılacak.
Uluslararası kalkınma işbirliğiyle ilgili küresel tartışmalara katkıda bulunması hedeflenen konferansa, pek çok ülkeden bakan, kalkınma işbirliği ajansı başkanı, hükümet yetkilileri düzeyinde katılım gerçekleşecek.
OECD kurucu üyelerinden biri ve yükselen bir kalkınma işbirliği sağlayıcısı olan Türkiye, konferansı BM'nin 177 ülke ve bölgede faaliyette olan kalkınma ağı UNDP ile organize ediyor.
Toplam resmi kalkınma yardımları geçen yıl 3,28 milyar dolara ulaşan Türkiye, pek çok komşu ülke ve diğer ülkeler için önemli bir bilgi ve deneyim kaynağı konumunda yer alıyor.
Konferansta, Türkiye'nin kalkınma işbirliği alanındaki deneyimi ve yaklaşımının Güney Kore, Meksika, Çin, Brezilya, Hindistan, Güney Afrika ve Rusya gibi ülkelerle paylaşılması hedefleniyor. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Uluslararası Kalkınma İşbirliği Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?